Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Επιστροφή θραύσματος του Παρθενώνα από το Μουσείο του Παλέρμο - Ανοίγει ο δρόμος για τα Γλυπτά

© Φωτογραφία : Υπουργείο Πολιτισμού και ΑθλητισμούΕπιστροφή θραύσματος του Παρθενώνα από το Μουσείο του Παλέρμο - Ανοίγει ο δρόμος για τα Γλυπτά
Επιστροφή θραύσματος του Παρθενώνα από το Μουσείο του Παλέρμο - Ανοίγει ο δρόμος για τα Γλυπτά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.01.2022
Βρείτε μας
Επιστρέφει στην Ελλάδα το «θραύσμα Fagan» από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο Ιταλίας, προκειμένου να εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης. Ανοίγει ο δρόμος και για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού.
Για οκτώ χρόνια θα επιστρέψει στην Ελλάδα για να εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης, το «θραύσμα Fagan» από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο της Ιταλίας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού, το θραύσμα υπάρχει η προοπτική να παραμείνει σε μόνιμη βάση στο μουσείο της Ακρόπολης.
Το γλυπτό, μέρος του οποίου είναι το θραύσμα, απεικονίζει τα κάτω άκρα της θεάς Αρτέμιδας, μεταξύ άλλων θεάς του κυνηγιού, η οποία ατενίζει προς την πομπή των Παναθηναίων, που προσέρχεται προς τον μεγάλο ναό.
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισήμανε ότι μετά από αυτή την εξέλιξη ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την «οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα, στην πόλη που τα δημιούργησε».
Η υπουργός υπογράμμισε πως η συμφωνία με την Ιταλία είναι απότοκος μακρόχρονων συζητήσεων που επιβεβαιώνουν «τους μακρότατους δεσμούς πολιτιστικής συνάφειας και αδελφοσύνης των δύο περιοχών, καθώς και εμπράγματη αναγνώριση μιας κοινής μεσογειακής ταυτότητας».
Ο Ιταλός εκπρόσωπος της πολιτιστικής κληρονομιάς και της Σικελικής ταυτότητας Αλμπέρτο Σαμόνα επισήμανε πως η Σικελία γίνεται παράδειγμα στο θέμα της επιστροφής στην Ελλάδα των Μαρμάρων του Παρθενώνα, συμβάλλοντας καθοριστικά στη συζήτηση που διεξάγεται εδώ και καιρό σε παγκόσμιο επίπεδο.

«Η επιστροφή στην Ελλάδα του θραύσματος της ζωφόρου του Παρθενώνα βοηθά την οικοδόμηση της Ευρώπης του πολιτισμού» δήλωσε ο κ. Σαμόνα.

Εν είδει ανταλλάγματος, το μουσείο της Ακρόπολης προσέφερε στο μουσείο του Παλέρμο ένα σημαντικό ακέφαλο άγαλμα της Αθηνάς που χρονολογείται περί τα τέλη του 5ου αιώνα π.Χ. και έναν γεωμετρικό αμφορέα του πρώτου μισού του 8ου αιώνα π.Χ.
Ο γενικός διευθυντής του μουσείου της Ακρόπολης, Νίκος Σταμπουλίδης, τόνισε ότι η επιστροφή του θραύσματος Fagan είναι εξαιρετικά σημαντική λόγω της κίνηση του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας για τη μόνιμη παραμονή του στην Αθήνα.
«Αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο θα προχωρήσουν και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με κορύφωση αυτή του Λονδίνου και του Βρετανικού Μουσείου, στην επιστροφή και την επανένωση των αρχιτεκτονικών γλυπτών του κοινού μας παγκόσμιου μνημείου-συμβόλου, του Παρθενώνα» εξήγησε ο διευθυντής.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала