Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Το σχέδιο Ερντογάν για τη σωτηρία της τουρκικής οικονομίας: Πόσο πιθανή είναι η προσφυγή στο ΔΝΤ;

© Sputnik / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.01.2022
Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή και η στρατηγική που ακολουθεί ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως εκτιμά ο καθηγητής Παναγιώτης Πετράκης, προκαλεί μεγαλύτερη εσωτερική αστάθεια.
Με την οικονομία της Τουρκίας να βυθίζεται και τον πληθωρισμό να εκτινάσσεται, ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν αναμένεται να αντιμετωπίσει μια δύσκολη οικονομική περίοδο έως τις προεδρικές εκλογές που είναι σε 18 μήνες.
Ο Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του για τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα και την ικανοποίησή του για την ανάπτυξη που όπως είπε, στο τρίτο τρίμηνο του έτους έφτασε το 7,4%, με τις εξαγωγές να έχουν αυξηθεί αγγίζοντας τα 225 δισ. δολάρια.
Για τον καθηγητή του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΕΚΠΑ, Παναγιώτη Πετράκη, οι εξαγωγές της Τουρκίας είναι όντως μεγάλες «και όλη η πολιτική εκεί στοχεύει», όμως οι «εξαγωγές δεν είναι όλη η οικονομία, είναι μόνο ένας τομέας και όλοι οι πολίτες δεν δουλεύουν στα εργοστάσια που εξάγουν προϊόντα».
Δολάριο - τουρκική λίρα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.12.2021
Κόσμος
Το σχέδιο του Ερντογάν: Πώς η πτώση της λίρας θα μπορούσε να κάνει την Τουρκία πιο ανεξάρτητη

Τι συμβαίνει με την τουρκική οικονομία

Γιατί όμως η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε περιδίνηση;
«Τα μέτρα που είχε πάρει πρόσφατα ο Ερντογάν είχαν μοναδικό στόχο τη διακοπή της δολαριοποίησης των τουρκικών καταθέσεων και λόγω του συγκεκριμένου τρόπου με τον οποίο εφαρμόστηκαν, το πέτυχε. Όμως αυτό το μέτρο που είχε πάρει, δηλαδή να αποζημιώνονται οι κάτοχοι των καταθέσεων από τη μεταβολή της ισοτιμίας, προφανώς αφήνει έξω δύο πράγματα. Πρώτον, το δημόσιο έλλειμμα το οποίο θα εκτιναχθεί από το 40% στο 50% του ΑΕΠ και δεύτερον, τον πληθωρισμό» είπε ο κ. Πετράκης.
Επιπλέον, ο διπλασιασμός των ημερομισθίων που έχει υλοποιήσει ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως αναφέρει ο καθηγητής «έχει δημιουργήσει ένα κύμα πληθωρισμού».
«Το είχα αναφέρει εδώ και καιρό πως όταν αυξάνεις τους μισθούς και διπλασιάζεις τον κατώτατο μισθό, τότε οι επιχειρήσεις θα αυξήσουν τις τιμές. Προέβλεπα τότε μια έκρηξη του πληθωρισμού και πράγματι ήρθε» τόνισε.
Ερντογάν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.12.2021
Κόσμος
Ερντογάν: Με νέους μηχανισμούς αντιμετωπίζουμε τις ξένες επιθέσεις στην τουρκική οικονομία
Το πρόβλημα του πληθωρισμού είναι ιδιαίτερα σημαντικό όπως επισημαίνει ο κ. Πετράκης, καθώς η υποτίμηση του νομίσματος ευνοεί τους κατόχους κεφαλαίων στο εξωτερικό που μπορούν να αγοράσουν φθηνά τα assets της χώρας δηλαδή τα περιουσιακά στοιχεία.
«Αυτό (σ.σ. ο πληθωρισμός) είναι ένα οικονομικό πρόβλημα το οποίο προφανώς ευνοεί κατόχους κεφαλαίων στο εξωτερικό, διότι υπάρχει μια πολύ σημαντική υποτίμηση άρα αυτοί αγοράζουν πολύ φθηνά τα assets που υπάρχουν στην Τουρκία. Δεύτερον, διογκώνεις τον πληθωρισμό με αποτέλεσμα να δημιουργείς μια εσωτερική οικονομική αστάθεια» λέει ο κ. Πετράκης προσθέτοντας ότι ο Ερντογάν κάνει λάθος ακολουθώντας αυτή την πολιτική στην οικονομία.
«Δεν νομίζω ότι όλος ο κόσμος ο οποίος δεν ακολουθεί αυτές τις μεθόδους κάνει λάθος κι έχει βρει ο Ερντογάν την "πηγή του καλού", "το μαγικό νερό". Νομίζω ότι ναι μεν ευνοείται ο εξαγωγικός τομέας, αλλά οι πολίτες θα βρεθούν σε πολύ δυσμενέστερη θέση».
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.01.2022
Κόσμος
Ο Ερντογάν, οι «Λευκοί Τούρκοι», τα σκυλιά τους και η… λύκαινα

Οι εκτιμήσεις για την πορεία της τουρκικής οικονομίας

Όσον αφορά στο πώς θα συνεχιστεί το 2022 η οικονομική πορεία της Τουρκίας και αν τελικά ο Ερντογάν θα αναγκαστεί να προσφύγει στο ΔΝΤ, ο κ. Πετράκης εκτιμά ότι θα μπορούσε να το αποφύγει «ανά πάσα στιγμή, αυξάνοντας άμεσα τα επιτόκια».
«Βέβαια, δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί πλέον να επανορθώσει μετά τις αυξήσεις που έκανε στα ημερομίσθια. Τι θα κάνει τώρα; Θα τις πάρει πίσω; Νομίζω ότι την επόμενη περίοδο θα έχει (σ.σ. η τουρκική οικονομία) καλή αύξηση του ΑΕΠ, θα έχει πολύ καλή αύξηση των εξαγωγών, θα αυξηθεί ο πληθωρισμός, θα φτωχοποιηθούν περαιτέρω οι Τούρκοι και δεν θα πάνε νέα κεφάλαια από το εξωτερικό. Τώρα αν προλαβαίνει να πάει μέχρι τις εκλογές κάπως ανεκτά, δεν το ξέρω» κατέληξε ο κ. Πετράκης.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала