Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Μελέτη αποκαλύπτει ότι οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν γλώσσες

CC0 / Unsplash / Σκύλος
Σκύλος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.01.2022
Βρείτε μας
Μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής τη Laura Cuaya, μια νευροβιολόγο από το Πανεπιστήμιο Eötvös Loránd στην Ουγγαρία, ανακάλυψε ότι οι σκύλοι είναι ικανοί να διακρίνουν τις ανθρώπινες γλώσσες.
Η νευροβιολόγος Cuaya αφού η ίδια μετακόμισε με τον σκύλο της Kun-kun από το Μεξικό στην Ουγγαρία έθεσε τον σκύλο της σε πείραμα μαζί με άλλα σκυλιά προκειμένου να διαπιστώσει κατά πόσο οι σκύλοι αντιλαμβάνονται ξένες γλώσσες.
«Παρατηρήσαμε ότι οι άνθρωποι στη Βουδαπέστη ήταν πολύ φιλικοί προς τα σκυλιά και συχνά πλησίαζαν τον Kun-kun και του μιλούσαν. Ο Kun-kun συνήθως δίνει μεγάλη προσοχή στους ανθρώπους, οπότε αναρωτήθηκα αν παρατήρησε ότι οι άνθρωποι στη Βουδαπέστη μιλούσαν διαφορετική γλώσσα», εξήγησε η Cuaya στο Live Science.

Η έρευνα

Για να αναλύσουν πώς αντιδρούν τα σκυλιά σε διαφορετικές γλώσσες, οι ερευνητές εκπαίδευσαν 18 σκύλους, συμπεριλαμβανομένου του Kun-kun, να παραμένουν ακίνητοι σε έναν μαγνητικό τομογράφο. Ενώ τα σκυλιά σαρώνονταν, οι ερευνητές διάβασαν στα ισπανικά το βιβλίο «Ο Μικρός Πρίγκιπας», στη συνέχεια έγινε στα Ουγγρικά, ενώ ακούστηκαν μια σειρά από ανθρώπινους θορύβους που δεν έμοιαζαν με καμία γλώσσα. Όλα τα σκυλιά είχαν αντιδράσει μόνο σε μία από τις δύο γλώσσες, που σημαίνει ότι η μία ήταν οικεία και η άλλη όχι.
Τα αποτελέσματα της μαγνητικής τομογραφίας που αναφέρονται από το Livescience υποδεικνύουν ότι τα σκυλιά όχι μόνο μπορούσαν να διακρίνουν γλώσσες, αλλά επίσης αντιδρούσαν διαφορετικά σε γλώσσες που τους ήταν οικείες και άγνωστες.
Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι ο πρωτεύων ακουστικός φλοιός και ο δευτερεύων ακουστικός φλοιός στον εγκέφαλο των σκύλων επιτρέπουν στους σκύλους να επεξεργάζονται την ομιλία σε δύο βήματα που είναι γνωστά ως «ιεραρχική επεξεργασία».
«Ο πρωτογενής ακουστικός φλοιός ανιχνεύει εάν ένας ήχος είναι ομιλία ή όχι. Στη συνέχεια, ο δευτερεύων ακουστικός φλοιός διαφοροποιεί μια οικεία γλώσσα από μια άγνωστη», είπε ο συγγραφέας της μελέτης.
Η μελέτη έδειξε επίσης ότι τα ενήλικα σκυλιά εντόπισαν καλύτερα τη διαφορά στις γλώσσες, καθώς έδειξαν περισσότερη δραστηριότητα στον δευτερογενή ακουστικό φλοιό του εγκεφάλου.
«Νομίζω ότι ο κύριος λόγος είναι η ποσότητα της έκθεσης στη γλώσσα. Τα ηλικιωμένα σκυλιά είχαν περισσότερες ευκαιρίες να ακούσουν τους ανθρώπους καθώς μιλούσαν», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Κουτάβι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.07.2021
Κόσμος
Τι να κάνετε για να ζήσει ο αγαπημένος σας σκύλος περισσότερο

Ο εγκέφαλος

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα σκυλιά δεν είναι τα μόνα ζώα που μπορούν να διαφοροποιήσουν τις ανθρώπινες γλώσσες, αφού ο εγκέφαλος είναι ικανός να συλλαμβάνει μοτίβα και πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη ότι κάθε γλώσσα έχει μια σειρά από ήχους και μοτίβα που τους κάνουν διαφορετικούς μεταξύ τους. , έτσι μετά από λίγη εκπαίδευση, ο εγκέφαλος πολλών ζώων θα μπορούσε να τα αναγνωρίσει. Ωστόσο, τα σκυλιά είναι μοναδικά στο ότι δεν χρειάζεται να εκπαιδεύονται γι' αυτό .
«Ο εγκέφαλός τους εντόπισε τη διαφορά αυθόρμητα, ίσως λόγω της διαδικασίας εξημέρωσης. Ενώ είναι πιθανό πολλά είδη να μπορούν να διακρίνουν τις ανθρώπινες γλώσσες, οι σκύλοι είναι από τους λίγους που ενδιαφέρονται να μας ακούσουν», κατέληξε η Cuaya.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала