Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Διαβήτης τύπου 2: Πώς τα κιλά επηρεάζουν την εμφάνιση της επικίνδυνης πάθησης

CC0 / Pixabay / Διαβήτης
Διαβήτης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.01.2022
Βρείτε μας
Εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με διαβήτη τύπου 2 στον κόσμο και η πάθηση αναμένεται να εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο κατά την ερχόμενη δεκαετία. Νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care αποκαλύπτει δύο νέους παράγοντες που σχετίζονται άμεσα με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια πάθηση κατά την οποία το πάγκρεας δεν παράγει αρκετή ινσουλίνη ή η ινσουλίνη που παράγεται δεν απορροφάται από τα κύτταρα. Το αποτέλεσμα είναι ανισορροπία στα επίπεδα του ζαχάρου του αίματος, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.
Η κατανόηση των αιτιών για τις οποίες εμφανίζεται αυτή η πάθηση είναι το πρώτο βήμα στον περιορισμό της ραγδαίας αύξησης των περιστατικών.
Διαβήτης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.01.2022
Κόσμος
Διαβήτης: Η «κακή» συνήθεια που μπορεί να προκαλέσει υποογλυκαιμία ακόμα και 24 ώρες μετά
Όπως μεταδίδει το Express.co.uk, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα Τετάρτη στο Diabetes Care αποκάλυψε ότι αν κάποιος έχει υψηλή ποσότητα λίπους στο ήπαρ, είτε μικρότερο σε μέγεθος πάγκρεας, αντιμετωπίζει μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
Τα ευρήματα αλλάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις βιολογικές αιτίες που οδηγούν στην εμφάνιση της πάθησης.
Για την έρευνά τους, οι ειδικοί χρησιμοποίησαν μενδελιανή τυχαιοποίηση -μια στατιστική μέθοδο που αντλεί γενετικά δεδομένα και πληροφορίες περί της υγείας του ατόμου, με την οποία εξάγονται συμπεράσματα για το αίτιο και το αποτέλεσμα- προκειμένου να διαπιστώσουν αν το μέγεθος και η ποσότητα λίπους του ήπατος και του παγκρέατος μπορούν να παίξουν άμεσο ρόλο στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
Η ομάδα των επιστημόνων ανέλυσε δεδομένα από 32.859 ανθρώπους, οι οποίοι έκαναν μαγνητική τομογραφία στο πλαίσιο της έρευνας.
Διαβήτης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.01.2022
Διαβήτης: Η υπερτροφή που ρίχνει το σάκχαρο μέσα σε 30 λεπτά
Το μέγεθος και η ποσότητα λίπους στο συκώτι και στο πάγκρεας, που εμφάνισαν οι τομογραφίες, αναλύθηκαν σε συνδυασμό με πληροφορίες για τα γονίδια που επηρεάζουν αυτούς τους παράγοντες, προκειμένου να κατανοηθεί ο ρόλος τους ως αιτίες για την εμφάνιση διαβήτη.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι άτομα των οποίων τα γενετικά χαρακτηριστικά τούς κάνουν επιρρεπείς στη συσσώρευση λίπους στο συκώτι είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.
Αυτό καταδεικνύει πως τα υψηλότερα επίπεδα λίπους στο συκώτι αυξάνουν άμεσα το ρίσκο για διαβήτη τύπου 2, με την ανάλυση των στοιχείων να αποκαλύπτει ότι για κάθε αύξηση 5% στην ποσότητα λίπους ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 27%.
Επίσης, το μικρότερο μέγεθος του πάγκρεας βρέθηκε ότι παίζει άμεσο ρόλο στην εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
Το αντίστροφο, δηλαδή τα υψηλά επίπεδα λίπους στο πάγκρεας και το μέγεθος του ήπατος, διαπιστώθηκε ότι συνδέεται με τον διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν παίζει άμεσο ρόλο στην αύξηση του κινδύνου.
Σούπερ Μάρκετ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.01.2022
Καρκίνος του εντέρου: Αυτά τα ροφήματα διπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης
Οι ερευνητές ανέλυσαν και τα στοιχεία 9.000 ατόμων με διαβήτη τύπου 1, ωστόσο το μέγεθος και η ποσότητα λίπους στα δύο όργανα δεν βρέθηκε να συνδέονται άμεσα με αυτό το αυτοάνοσο νόσημα.
Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) συνιστά συσσώρευση λίπους στο συκώτι.
Η NAFLD απαντάται συχνότερα σε άτομα που πάσχουν από παχυσαρκία ή είναι υπέρβαρα και ήδη από πριν τα υψηλή επίπεδα λίπους στο ήπαρ συνδέονταν με την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2.
Μέχρι σήμερα, αυτή ήταν η ισχυρότερη ένδειξη ότι το λίπος στο συκώτι και το μέγεθος του παγκρέατος έχουν ρόλο στην εμφάνιση της πάθησης.
Όπως είπαν οι επικεφαλής ερευνητές, «Τα άτομα που έχουν διαβήτη τύπου 2 συνήθως έχουν παραπάνω λίπος στο ήπαρ και το πάγκρεας, τα δύο βασικά όργανα στη διατήρηση του ζαχάρου σε φυσιολογικά επίπεδα. Η γενετική ανάλυση που χρησιμοποιήσαμε σε αυτή την έρευνα είναι η καλύτερη δυνατή μέθοδος για να εξετάσουμε αυτή τη σχέση και έτσι αποδείξαμε ότι το λίπος στο ήπαρ συνιστά αιτία για την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2».
Καρδιά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.12.2021
Χοληστερόλη: Ο νέος, πιο αξιόπιστος τρόπος να καταλάβουμε ότι η καρδιά μας κινδυνεύει
«Τα ευρήματά μας ενθαρρύνουν την βέλτιστη θεραπεία για όσους ζουν με μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και αποδεικνύουν τα πολλαπλά οφέλη της απώλειας βάρους και της καλύτερης παρακολούθησης του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη για αυτά τα άτομα» επισήμαναν.
«Επιπλέον αποδείξαμε ότι τα άτομα των οποίων τα γονίδια τα κάνουν πιο επιρρεπή στο να έχουν μικρότερο πάγκρεας, αντιμετωπίζουν υψηλότερο ρίσκο για διαβήτη τύπου 2. Αυτά τα ευρήματα δείχνουν οτι υπάρχουν υποκείμενοι μηχανισμοί που συνδέονται με το μέγεθος του οργάνου και που προϋπάρχουν της εμφάνισης της πάθησης» υπογράμμισαν οι ίδιοι.
Όπως πρόσθεσαν, «Ελπίζουμε ο σωστότερος χαρακτηρισμός του λίπους στα διάφορα όργανα, αλλά και των διαφορετικών μεγεθών των οργάνων, να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ακόμα καλύτερα στο μέλλον τους μηχανισμούς που προκαλούν διαβήτη τύπου 2».
Κάποια βασικά συμπτώματα που ίσως σας βοηθήσουν να εντοπίσετε τον διαβήτη τύπου 2 είναι:
Η ούρηση περισσότερο από ότι συνήθως, κυρίως την νύχτα
Η συνεχής αίσθηση δίψας
Η αίσθηση μεγάλης κόπωσης
Η ακούσια απώλεια βάρους
Φαγούρα γύρω από τα γεννητικά όργανα ή συνεχής εμφάνιση κολπίτιδας για τις γυναίκες
Πιο αργή επούλωση κοψιμάτων και πληγών
Θολή όραση.
Όπως συστήνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας, σε περίπτωση εντοπισμού κάποιων από τα παραπάνω συμπτώματα ή αν φοβάστε ότι έχετε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της πάθησης, επισκεφθείτε έναν γενικό γιατρό/παθολόγο.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала