Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας:Νέο σχίσμα στην Ορθοδοξία – «Ο χρόνος βαθαίνει τις εκκλησιαστικές διαιρέσεις»

© Φωτογραφία : George Vitsaras/SOOCΑρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος
Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.01.2022
Βρείτε μας
Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας θεωρεί απαραίτητη τη συνάντηση με τους αρχηγούς των Εκκλησιών για να ξεπεραστεί το σχίσμα στην Ορθοδοξία.
Ο Προκαθήμενος της Αλβανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και Πάσης Αλβανίας Αναστάσιος ζήτησε εκ νέου συνάντηση των αρχηγών των Εκκλησιών για να ξεπεραστεί το σχίσμα μετά την αναγνώριση της σχισματικής εκκλησίας στην Ουκρανία από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, Βαρθολομαίο.
Μετά την απόφαση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να δημιουργηθεί εξαρχία στην Αφρική, η οποία, σύμφωνα με την Αλβανική Εκκλησία, θα είναι η συνέχεια της εκκλησιαστικής κρίσης στην Ουκρανία, ο Αναστάσιος έκανε δημόσια έκκληση.
«Από την αρχή της εκκλησιαστικής κρίσης στην Ουκρανία έχουμε τονίσει, προφορικά και γραπτά, ότι ο χρόνος δεν θεραπεύει τις εκκλησιαστικές διαιρέσεις και τα σχίσματα, αλλά αντίθετα, τα βαθαίνει και τα εντείνει. Η πρόσφατη απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας να ιδρύσει την εξαρχία στην αφρικανική ήπειρο επιβεβαιώνει τους αρχικούς φόβους. Παράλληλα, με το σχίσμα μεταξύ εκατομμυρίων Ορθοδόξων Χριστιανών Ουκρανών, δημιουργείται μια νέα διάσπαση στην ευαίσθητη αφρικανική ήπειρο, όπου τις τελευταίες δεκαετίες αναπτύσσεται η ορθόδοξη αποστολή».
Η Ρωσική Εκκλησία  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.10.2021
Κόσμος
Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία: Οι Ουκρανοί σχισματικοί αποδέχονται επιθέσεις σε πιστούς από ακροδεξιούς
Σύμφωνα με τον Αναστάσιο, μεταξύ των δύο Πατριαρχείων, που θα κηρύξουν την Ορθοδοξία στους Αφρικανούς, δεν υπάρχει αρμονική επικοινωνία.
Συγκεκριμένα, ο Προκαθήμενος της Αλβανικής Εκκλησίας ανέφερε: «Ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχει σχίσμα στην Ορθοδοξία, παρά μόνο διαφωνίες, μοιάζει με τη θεωρία ότι δεν υπάρχει κορονοϊός. Ένα σχίσμα με πολλές μεταλλάξεις είναι προφανές, και χρειάζεται επειγόντως θεραπεία και εμβόλιο, που καθορίζονται από την αποστολική παράδοση - συμφιλίωση».
Ο Αναστάσιος υπενθύμισε ότι τον Νοέμβριο του 2019 έστειλε έκκληση σε όλους τους Προκαθήμενους των Ορθοδόξων Εκκλησιών να ξεπεράσουν την εκκλησιαστική πόλωση.
Σε αυτή την επιστολή επισήμανε «την απόλυτη προτεραιότητα του καθήκοντος της ενότητας, την ανάγκη χρήσης διαλόγου, την αποφυγή διχασμών εθνοφυλετισμού και την επείγουσα χρήσης της αρχής της συνοδικότητας, στην οποία βασίζεται η Ορθόδοξη Εκκλησία εδώ και αιώνες».
Ο ίδιος, μαζί με την έκκληση, δημοσίευσε εκ νέου την επιστολή με ημερομηνία 20 Νοεμβρίου 2019, όπου πρότεινε τη σύγκληση Πανορθόδοξης Συνόδου το συντομότερο δυνατό για να ξεπεραστεί το σχίσμα που προκλήθηκε από την παραχώρηση του τόμου του «αυτοκέφαλου» στην Ουκρανία.
Ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.11.2021
Πατριάρχης Κύριλλος: Το σχίσμα στην Ουκρανία εξυπηρετεί αποκλειστικά πολιτικούς σκοπούς
Εκείνη την εποχή, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ' ανέλαβε επίσης την πρωτοβουλία να πραγματοποιήσει σύναξη των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, καλώντας όλους τους Προκαθημένους των τοπικών ορθόδοξων εκκλησιών να συγκεντρωθούν στην Ιορδανία για να συζητήσουν θέματα διατήρησης της πανορθόδοξης ενότητας.
Η πρωτοβουλία αυτή υποστηρίχθηκε από πολλές Ορθόδοξες Εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσικής Ορθόδοξης εκκλησίας.
Στα τέλη του 2018, με πρωτοβουλία των ουκρανικών Αρχών και του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως, δημιουργήθηκε μια σχισματική δομή, η λεγόμενη Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας (OCU), που σχηματίστηκε από τη συγχώνευση δύο άλλων σχισματικών «εκκλησιών».
Σε απάντηση, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία (ROC) διέκοψε την επικοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και αργότερα η OCU αναγνωρίστηκε από τους πρώτους ιεράρχες της Ελληνικής και της Αλεξανδρινής εκκλησίας.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала