Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Κορονοϊός: Αξιόπιστα σε ποσοστό 99,5% τα rapid τεστ, δείχνει νέα μελέτη στον Καναδά

© Φωτογραφία : INTIME Sports/Moysiadis GiannisRapid test σε παίκτη του Άρη
Rapid test σε παίκτη του Άρη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.01.2022
Βρείτε μας
Ελάχιστο αποδεικνύεται το ποσοστό των ψευδώς θετικών rapid τεστ για τον κορονοϊό, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μεγαλύτερης έως σήμερα σχετικής μελέτης.
Ανάλυση των αποτελεσμάτων της μεγαλύτερης έως τώρα μελέτης που προσδιορίζει το ποσοστό των ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων των αντιγονικών rapid τεστ πραγματοποίησαν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ Ουρανία Τσιτσιλώνη, Ευάγγελος Τέρπος, Ιωάννης Τρουγκάκος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).
Η μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στον Καναδά και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American Medical Association, αξιολόγησε την πιστότητα σχεδόν ενός εκατομμυρίου αντιγονικών rapid τεστ σε πάνω από 500 διαφορετικές περιοχές της χώρας.
Τα τεστ αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως σε όλο τον κόσμο για τον έλεγχο ασυμπτωματικών ατόμων που ήρθαν σε επαφή με τον κορονοϊό και πιθανώς να έχουν μολυνθεί.
Rapid test - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.01.2022
Ελλάδα
Εισαγγελική έρευνα για τα πλαστά rapid test στη Βόρεια Μακεδονία
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, λοιπόν, από το σύνολο του περίπου ενός εκατομμυρίου rapid τεστ που αξιολογήθηκαν, θετικά βρέθηκαν τεστ σε ποσοστό 0,15%, τα οποία επιβεβαιώθηκαν σχεδόν όλα ως αληθώς θετικά και με μοριακό έλεγχο με RT-PCR.
Αντίθετα, ιδιαίτερα χαμηλό ήταν το ποσοστό των ψευδώς θετικών τεστ, μόλις 0,05% (δηλαδή πέντε ψευδώς θετικά ανά 10.000 rapid τεστ).
Σημειώνεται ότι ένας από τους περιορισμούς της μελέτης ήταν ότι τα περισσότερα ψευδώς θετικά τεστ αφορούσαν σε συγκεκριμένη παρτίδα rapid τεστ από γνωστή εταιρεία παραγωγής και διάθεσης τέτοιων τεστ στο εμπόριο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, πάνω από το 50% των ψευδώς θετικών rapid τεστ οφειλόταν σε προβλήματα κατά την παραγωγή των rapid τεστ. Συνεπώς, πρέπει να ενταθεί ο ενδελεχής έλεγχος της ποιότητας των rapid τεστ από τις εταιρείες πριν τη διοχέτευσή τους στο εμπόριο.
ΕΟΔΥ - rapid test - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.01.2022
Ελλάδα
Απουσία από την εργασία λόγω κορονοϊού: Πότε απαιτείται ιατρική γνωμάτευση και πότε μόνο rapid test
Όπως αναφέρεται στην ανάλυση των καθηγητών του ΕΚΠΑ, υπάρχει μια δεύτερη παράμετρος, η οποία αφορά στον χρόνο πραγματοποίησης των rapid τεστ. Πιθανότατα, πολλά ψευδώς θετικά αποτελέσματα να ήταν αποτέλεσμα ελέγχου είτε πολύ νωρίς είτε πολύ αργά κατά τη διάρκεια της λοίμωξης.
Τέλος, μια τρίτη και σημαντική παράμετρος αφορά τον τρόπο λήψης του δείγματος και εκτέλεσης του rapid τεστ. Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές επισημαίνουν πως αν το ρινοφαρυγγικό δείγμα δεν έχει ληφθεί σωστά ή δεν έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές εκτέλεσης του τεστ που αναφέρονται στη συσκευασία, είναι πολύ πιθανό το αποτέλεσμα να είναι ψευδώς θετικό.

Προβληματισμός για τη λήψη δείγματος μόνο από τον ρινοφάρυγγα

Οι ερευνητές του ΕΚΠΑ σημειώνουν, ωστόσο, πως, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Washington Post» στις 6 Ιανουαρίου 2022 υπάρχει έντονος προβληματισμός στην επιστημονική κοινότητα, όσον αφορά στη λήψη δείγματος όχι μόνο από τη μύτη (ρινοφάρυγγας), αλλά και από το βάθος του στόματος (στοματοφάρυγγας).
Self test - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.01.2022
Ελλάδα
Αυτά τα self και rapid test έχουν εγκριθεί για χρήση – Η λίστα του ΕΟΦ
Πιο αναλυτικά, διακεκριμένοι Αμερικανοί επιδημιολόγοι πιστεύουν ότι ενόψει της διασποράς της παραλλαγής Όμικρον που μολύνει και πολλαπλασιάζεται 70 φορές ταχύτερα από τη «Δέλτα» και τον αρχικό ιό της Ουχάν, η πιθανότητα ανίχνευσης της μετάλλαξης Όμικρον σε δείγμα από το στόμα είναι πολύ μεγαλύτερη. Ήδη, μάλιστα, σε Καναδά και Ηνωμένο Βασίλειο συστήνεται η ταυτόχρονη χρήση επιχρίσματος και από τη μύτη και από το στόμα στα αντιγονικά rapid τεστ.
Την ίδια στιγμή, πάντως, η ανακοίνωση του FDA των ΗΠΑ είναι αυστηρά αντίθετη:
«Τα κυκλοφορούντα αντιγονικά rapid τεστ δεν έχουν αξιολογηθεί και επικυρωθεί σε στοματικά επιχρίσματα και οποιαδήποτε παρέκκλιση από τις εσωκλειόμενες οδηγίες των rapid τεστ προς το παρόν δεν συστήνεται», αναφέρει ο Οργανισμός.
Επιπλέον ο FDA εστιάζει τον προβληματισμό του σε δύο σημεία:
1.
Στην επικινδυνότητα λήψης στοματικού επιχρίσματος από μη επαγγελματίες υγείας, τονίζοντας ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό στο ελεγχόμενο άτομο όταν προσπαθεί να κάνει μόνο του τη λήψη.
2.
Στην πιθανότητα ψευδών αποτελεσμάτων, γνωρίζοντας ότι η στοματική κοιλότητα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε μικροοργανισμούς (πχ. βακτήρια, ιούς) που μπορεί να αλλοιώσουν το αποτέλεσμα του αντιγονικού rapid τεστ.
Συμπερασματικά, οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ σημειώνουν ο έλεγχος με αντιγονικό rapid τεστ είναι αξιόπιστος και σε ποσοστό 99,95% δίνει σωστό αποτέλεσμα, με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και στον σωστό χρόνο.

Για τη μικρή πιθανότητα ψευδώς θετικού αποτελέσματος που οφείλεται σε λάθος της εταιρείας παραγωγής ή λάθος δειγματοληψία, συστήνεται η επανάληψη του τεστ μετά από 2 ημέρες χρησιμοποιώντας αντιγονικό rapid τεστ άλλης εταιρείας που και πάλι πρέπει να εκτελείται σύμφωνα με τις αναγραφόμενες οδηγίες της εταιρείας παραγωγής και διάθεσης.

Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала