Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Μητσοτάκης: Είναι καιρός τα μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέψουν στο φυσικό τους σπίτι

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas/ SOOCΜήνυμα Μητσοτάκη σε Βρετανικό Μουσείο κατά την τοποθέτηση του θραύσματος Fagan στο Μουσείο Ακρόπολης
Μήνυμα Μητσοτάκη σε Βρετανικό Μουσείο κατά την τοποθέτηση του θραύσματος Fagan στο Μουσείο Ακρόπολης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.01.2022
Βρείτε μας
Το Βρετανικό Μουσείο πρέπει πια να αντιληφθεί ότι έχει έρθει ο καιρός τα μάρμαρα του Παρθενώνα να επιστρέψουν στο φυσικό τους σπίτι, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παράδοση και τοποθέτηση ιστορικού κειμηλίου στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Για «σημαντικό βήμα που ανοίγει τον δρόμο έτσι ώστε και άλλα μουσεία να μπορέσουν να κινηθούν στην αντίστοιχη κατεύθυνση» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δήλωσή του κατά τη σημερινή εκδήλωση για την παράδοση και τοποθέτηση του παρθενώνειου θραύσματος «Fagan», στο Μουσείο της Ακρόπολης.
Στο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «το σημαντικό βήμα το οποίο γίνεται σήμερα, πιστεύω ότι ανοίγει τον δρόμο έτσι ώστε και άλλα μουσεία να μπορέσουν να κινηθούν στην αντίστοιχη κατεύθυνση. Με πιο σημαντικό, φυσικά, το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο θα πρέπει πια να αντιληφθεί ότι έχει έρθει ο καιρός τα μάρμαρα του Παρθενώνα, τα οποία έφυγαν από την Ελλάδα σε συνθήκες που λίγο πολύ είναι όλες γνωστές, να επιστρέψουν πια εδώ, στο φυσικό τους σπίτι».
Το κειμήλιο δόθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης από το Μουσείο Antonino Salinas του Παλέρμο, με τη μέθοδο της κατάθεσης και όχι ως δάνειο.
Το θραύσμα «Fagan» θα εκτίθεται στην Αθήνα για τα επόμενα οκτώ χρόνια.
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.12.2021
Κόσμος
NYT για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ενώ η Ευρώπη επιστρέφει τεχνουργήματα, η Βρετανία παραμένει σιωπηλή
Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, η Σικελία επιδιώκει το κειμήλιο να παραμείνει μόνιμα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, έχει ζητήσει από τη Ρώμη να διευθετηθεί το θέμα μέσω του Κώδικα περί της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Το ζήτημα εξετάζει η Επιτροπή Ανάκτησης και Αποκατάστασης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να επιτευχθεί η μόνιμη επανένωση όλων των Γλυπτών του Παρθενώνα, συνεχίζεται αμείωτη».
Όπως σχολίασε, η περίπτωση του θραύσματος «Fagan», «αποδεικνύει ότι όταν υπάρχει διάθεση μεταξύ των μουσείων, μεταξύ των πολιτιστικών αρχών δύο χωρών, μπορεί να βρεθεί μία λύση η οποία είναι αμοιβαία αποδεκτή».
Το συγκεκριμένο κειμήλιο συνιστά απότμημα του λίθου VI της ανατολικής ζωφόρου του Παρθενώνα, η οποία αναπαριστά ολύμπιους θεούς να παρακολουθούν την πομπή των Παναθηναίων και την παράδοση του πέπλου στην πολιούχο θεά Αθηνά.
Στο θραύσμα έχουν διασωθεί τα κάτω άκρα θεάς, πιθανότατα της Άρτεμης.
Κεν Λόουτς: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.11.2021
Κεν Λόουτς: Τα γλυπτά του Παρθενώνα είναι κλεμμένα, πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα και το λαό της
Το αριστερό τμήμα της λίθου VI βρίσκεται στο Μουσείο της Ακρόπολης, ενώ το δεξιό τμήμα φιλοξενείται στο Βρετανικό Μουσείο.
Το κειμήλιο ανήκε στη συλλογή του Robert Fagan, Βρετανού Πρόξενου στη Σικελία και στη Μάλτα, η οποία αγοράστηκε από το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο μεταξύ 1818-1820.
Το 1836 περιήλθε στην κατοχή του Μουσείου Antonino Salinas.
Το 2008 είχε εκτεθεί στο Μουσείο της Ακρόπολης για σύντομο χρονικό διάστημα με τη μέθοδο του δανεισμού, στο πλαίσιο της έκθεσης «Νόστοι».
Το θραύσμα κατατέθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης έπειτα από επαφές της υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνας Μενδώνη, με την περιφερειακή διοίκηση της Σικελίας, οι οποίες ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2020.
Κατά την εκδήλωση για την τοποθέτησή του στο Μουσείο της Ακρόπολης, ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε από διεθνές πρακτορείο τι τον κάνει να πιστεύει πως η εξέλιξη αυτή θα αλλάξει τη γνώμη του Βρετανικού Μουσείου.
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.11.2021
Κόσμος
Γλυπτά του Παρθενώνα: Έγγραφο αποκαλύπτει ότι θα μπορούσαν να επιστραφούν με μια αλλαγή νόμου
Όπως είπε, με αφορμή την ερώτηση, «πρόκειται για πολύ σημαντικό βήμα διότι μιλάμε για το πρώτο θραύσμα που επιστρέφεται από μουσείο του εξωτερικού στο Μουσείο της Ακρόπολης, μέσω μιας αμοιβαία αποδεκτής διευθέτησης. Και πιστεύω ότι ανοίγει τον δρόμο ώστε και το Βρετανικό Μουσείο να προχωρήσει σε σοβαρή συζήτηση με τις ελληνικές Αρχές, προκειμένου να βρεθεί μία κοινώς αποδεκτή λύση.
«Όντως έθεσα το ζήτημα όταν επισκέφθηκα τον πρωθυπουργό Τζόνσον και με ενθάρρυνε η δήλωσή του ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν θα αντιταχθεί σε μία πιθανή συμφωνία που θα μπορούσε να επιτευχθεί ανάμεσα στις ελληνικές Αρχές και το Βρετανικό Μουσείο. Και σίγουρα σκοπεύουμε να προωθήσουμε περαιτέρω το ζήτημα» πρόσθεσε ο ίδιος.
Τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.08.2021
Ελλάδα
Μενδώνη για Γλυπτά του Παρθενώνα: Το Βρετανικό Μουσείο δεν πληροί τις ασφαλείς συνθήκες έκθεσης
Όπως τόνισε, όποιος τρέφει ακόμα αμφιβολίες για την ορθότητα του αιτήματος της ελληνικής πλευράς, «θα τον καλούσα να επισκεφτεί αυτό το εξαιρετικό μουσείο ώστε να μπορέσει και ο ίδιος να συνειδητοποιήσει πως όντως μιλάμε για ένα μοναδικό μνημείο που διαμελίστηκε με βίαιο τρόπο πριν από 200 χρόνια και το οποίο καλεί για την επανένωσή του υπό το αττικό φως, για να μπορεί έτσι να επικοινωνήσει με τον Παρθενώνα. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο σε αυτό το υπέροχο σημείο, στο Μουσείο της Ακρόπολης».
«Επίσης, με ενθαρρύνει ιδιαίτερα το γεγονός ότι η πλειονότητα των Βρετανών φαίνεται να στηρίζει το αίτημά μας. Αυτό αποτελεί ένδειξη πως οι καιροί αλλάζουν και ότι τα επιχειρήματα του Μουσείου της Ακρόπολης και της ελληνικής κυβέρνησης αναγνωρίζονται σαφώς από την κοινή γνώμη στη Βρετανία» είπε ο πρωθυπουργός.
«Όταν υπάρχει διάθεση, υπάρχει και τρόπος. Και αυτό θα συμβεί. Αργά ή γρήγορα θα συμβεί. Και προσβλέπουμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με το Βρετανικό Μουσείο ώστε να βρεθεί μία αμοιβαία αποδεκτή λύση» κατέληξε.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала