Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ρωσία: Το ΝΑΤΟ να εγκαταλείψει την ιδέα της στρατιωτικής ανάπτυξης στην Ανατολή

© Sputnik / Владимир Трефилов / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΟ Σεργκέι Ριαμπκόφ
Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.01.2022
Βρείτε μας
Ανώτατοι Ρώσοι διπλωματούχοι με επικεφαλής τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Ριάμπκοφ, πραγματοποίησαν συνάντηση με τους Αμερικανούς ομολόγους τους σήμερα στη Γενεύη.
Μεταξύ άλλων, συζήτησαν τις προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας που παρουσίασε η Ρωσία στα μέσα Δεκεμβρίου, με στόχο να ελαττωθούν σημαντικά οι εντάσεις ανάμεσα στη Μόσχα και το δυτικό μπλοκ.
Το ΝΑΤΟ πρέπει να σταματήσει την ανάπτυξη στρατού προς την ανατολή, δήλωσε ο Ριάμπκοφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τις συζητήσεις από κοινού με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Γουέντι Σέρμαν, και άλλους Αμερικανούς αξιωματικούς.
«Έχουμε παρουσιάσει στους Αμερικανούς, με απόλυτη λεπτομέρεια, τη λογική και την ουσία των προτάσεών μας. Εξηγήσαμε γιατί το να λάβουμε νόμιμες εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ για μη διεύρυνση είναι απολύτως επιτακτικό. Εξηγήσαμε γιατί πρέπει οπωσδήποτε να λάβουμε νόμιμες εγγυήσεις για τη μη ανάπτυξη των σχετικών επιθετικών συστημάτων και γιατί εγείρουμε το θέμα να εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ, σε μεγάλη κλίματα, τη (στρατιωτική) ανάπτυξη σε εδάφη των κρατών που μπήκαν στη Συμμαχία μετά το 1997» δήλωσε ο Ριάμπκοφ.
Γενς Στόλτενμπεργκ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.01.2022
Κόσμος
Ανοιχτή η ένταξη μελών στο ΝΑΤΟ - «Κανένας συμβιβασμός για χάρη των συνομιλιών με τη Ρωσία»
Ακόμα, ο Ρώσος διπλωμάτης προειδοποίησε πως οποιαδήποτε προσπάθεια, από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, να εκβιάσουν και να τρομάξουν τη Ρωσία θεωρούνται «απαράδεκτες» από τη Μόσχα και δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα.

«Εκτενείς και σε βάθος συζητήσεις»

Ο Σεργκέι Ριάμπκοφ τόνισε πως οι συνομιλίες ήταν δύσκολες, εκτενείς και κάλυψαν τις βασικές προτάσεις. Όπως σημείωσε, η αμερικανική πλευρά δεν προσπάθησε να προσπεράσει ευαίσθητα ζητήματα και τα αντιμετώπισε «με σοβαρότητα».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως οι Ρώσοι αξιωματούχοι επανέλαβαν στους Αμερικανούς ομολόγους τους πως η Μόσχα δεν έχει κανένα απολύτως σχέδιο «εισβολής» στην Ουκρανία, αφότου οι Αμερικανοί διαπραγματευτές διαμαρτυρήθηκαν ότι τα ρωσικά στρατεύματα ήταν πολύ κοντά στα σύνορά της.
Η ρωσική πλευρά τόνισε πως όλοι οι ελιγμοί των ρωσικών στρατευμάτων λαμβάνουν χώρα σε ρωσικό έδαφος, δήλωσε ο Ριάμπκοφ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.01.2022
Κόσμος
Μπλίνκεν: Οι συνομιλίες Ρωσίας - ΗΠΑ ευκαιρία να συζητηθούν οι ανησυχίες της Μόσχας για το ΝΑΤΟ
Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές «άγγιξαν» και το θέμα της συνθήκης New START και το μέλλον της, καθώς και της στρατηγικής ικανότητας γενικότερα, αλλά δεν εστίασαν σε αυτά τα θέματα κατά τις συνομιλίες τους.
Ο ανώτατος διπλωμάτης σημείωσε πως η πιθανότητα επιπρόσθετων συζητήσεων στο μέλλον θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων Ρωσίας και ΝΑΤΟ την Τρίτη στις Βρυξέλλες και των συνομιλιών του Οργανισμού για τη Συνεργασία και Ασφάλεια στην Ευρώπη, στη Βιέννη, αργότερα αυτή την εβδομάδα.

«Ειλικρινείς» συνομιλίες

Η Αμερικανή αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών, Γουέντι Σέρμαν, από την πλευρά της, δήλωσε πως οι σημερινές συνομιλίες ήταν «ειλικρινείς και ευθείς».
«Βρήκαμε μια σειρά ιδεών πάνω στις οποίες οι δύο χώρες μας θα μπορούσαν να αναλάβουν αμοιβαία δράση, ενώ θα μπορούσε να είναι προς το συμφέρον της ασφάλειάς μας και να βελτιώσουν τη στρατηγική σταθερότητα» σημείωσε η ίδια.
Ζοζέπ Μπορέλ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.01.2022
Κόσμος
Μπορέλ: Οι συνομιλίες Ρωσίας - ΗΠΑ για την Ουκρανία πρέπει να συμπεριλάβουν το Κίεβο
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσφέρθηκαν να συμμετέχουν σύντομα σε νέα συζήτηση και πιο λεπτομερή, επάνω σε αυτά τα διμερή θέματα» δήλωσε.
Η Σέρμαν τόνισε πως οι ΗΠΑ απορρίπτουν όσα ζητά η Ρωσία από το ΝΑΤΟ, στο θέμα της Ουκρανίας. «Εμμένουμε (...) στο ότι αντιστεκόμαστε στις εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες είναι απλά αδιέξοδες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κλείσει την πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ» υπογράμμισε.
Επιπλέον, η διπλωμάτης προειδοποίησε τη Ρωσία αναφορικά με την Ουκρανία, λέγοντας ότι υπάρξουν «σημαντικά τιμήματα και συνέπειες, πολύ πιο εκτενή από αυτά που αντιμετώπισε (η Ρωσία) το 2014» σε περίπτωση που η τελευταία επιτεθεί στην Ουκρανία.

Δύο προτάσεις για την ασφάλεια

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών παρέδωσε στους Αμερικανούς διπλωμάτες στη Μόσχα δύο προτάσεις για την ασφάλεια, οι οποίες σχεδιάστηκαν προκειμένου να μειώσουν δραματικά τις εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη δυτική συμμαχία. Τα προσχέδια των συμφωνιών δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών αμέσως μετά.
Οι προτάσεις προβλέπουν νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι δεν θα αναπτύξουν στρατεύματα, αεροσκάφη και πολεμικά πλοία σε περιοχές που μπορεί να θεωρούνται απειλή για την εθνική ασφάλεια οποιασδήποτε από τις δύο χώρες.
Βαλλιστικός πύραυλος Μ51 εκτοξεύεται από γαλλικό υποβρύχιο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.01.2022
Κόσμος
ΗΠΑ: Δεν σχεδιάζουν να αναπτύξουν επιθετικά πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία
Ακόμα, στα προσχέδια αναφέρεται και η ανάγκη για όρια στην ανάπτυξη πυραύλων μεσαίας και μικρής εμβέλειας σε περιοχές που θα μπορούσαν να χτυπήσουν στόχους σε κάποια από τις δύο χώρες. Παράλληλα, προβλέπουν αυστηρούς περιορισμούς στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο εξωτερικό.
Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Ουάσινγκτον να προχωρήσει σε μια σειρά μονομερών δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένης και μιας υπόσχεσης να μην δοθεί συνέχεια στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς την ανατολή –στην Ουκρανία και άλλα πρώην σοβιετικά κράτη– καθώς και να σταματήσει η στρατιωτική συνεργασία με αυτές τις κυβερνήσεις.
Και από τη Ρωσία και από το ΝΑΤΟ ζητήθηκε να διαβεβαιώσουν κατηγορηματικά ότι δεν θεωρούν ο ένας τον άλλο εχθρό και να δεσμευθούν ότι δεν θα δημιουργήσουν σκόπιμα συνθήκες που θα μπορούσαν να θεωρηθούν απειλητικές για την άλλη πλευρά. Από τη συμμαχία ζητήθηκε να μην αναπτύξει περαιτέρω οπλισμό και στρατεύματα στα μέλη της στην ανατολή, εκτός εξαιρετικών συνθηκών και με τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας.
Σχέδιο συμφωνίας για εγγυήσεις ασφαλείας Ρωσίας - ΗΠΑ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.01.2022
Εγγυήσεις ασφαλείας Ρωσίας-ΗΠΑ: Αυτά είναι τα βασικά σημεία από το σχέδιο της συμφωνίας
Η Ρωσία κατέθεσε τις αμετάκλητες προτάσεις της, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από τον Βλαντίμιρ Πούτιν «κόκκινες γραμμές», ως απάντηση στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ στα ανατολικά εδώ και τρεις δεκαετίες, παρά την προφορική δέσμευση Αμερικανών αξιωματούχων το 1990 ότι δεν θα μετακινούνταν «ούτε μία ίντσα» ανατολικά, πέραν των συνόρων της πρώην Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας, μετά την προσάρτησή της από την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας.
Τον περασμένο μήνα, ο Πούτιν δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ρωσική τηλεόραση ότι «το θέμα δεν έχει να κάνει με τη γραμμή που δεν θέλουμε να περάσει κάποιος».
«Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε κάπου που να μπορούμε να οπισθοχωρήσουμε. Εκείνοι (το ΝΑΤΟ) μας έχουν στριμώξει σε μια γραμμή και δεν μπορούμε να κινηθούμε. Έχω ήδη πει, θα τοποθετήσουν πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία, τέσσερα έως πέντε λεπτά πτήση μέχρι τη Μόσχα. Πού μπορούμε να μετακινηθούμε; Απλά μας έχουν οδηγήσει σε τέτοια κατάσταση, που αναγκαζόμαστε να τους πούμε "σταματήστε"» δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала