Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Υψηλή χοληστερίνη: Το τρόφιμο που τη «ρίχνει» σε τέσσερις εβδομάδες

CC0 / / Φρούτα
Φρούτα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.01.2022
Βρείτε μας
Η υψηλή χοληστερίνη καλπάζει στη Δύση, με τα κορεσμένα λιπαρά να θεωρούνται μία από τις αιτίες της. Πράγματι, η τάση να καταναλώνουμε λιγότερο λιπαρές τροφές μειώνει τον κίνδυνο να παρουσιάσουμε υψηλή χοληστερίνη. Ωστόσο υπάρχει μία υπερτροφή που εξετάζεται το τελευταίο διάστημα για τη θετική επίδραση στη χοληστερίνη.
Τα κορεσμένα λιπαρά θεωρούνταν για καιρό ο κύριος ένοχος για τα υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Όμως πρόσφατες μελέτες καταδεικνύουν πως το σύνολο των 100 τρισ. και παραπάνω βακτηρίων που συνιστούν το μικροβίωμά μας, μπορεί να είναι εξίσου υπεύθυνο.
Όπως μεταδίδει το Express.co.uk, μία υπερτροφή που είναι φιλική στο έντερο, αναδεικνύεται πλέον για την ικανότητά της να ρίχνει τα επίπεδα της χοληστερίνης σε μόλις τέσσερις εβδομάδες. Την ίδια ώρα μπορεί να αποτρέψει εγκεφαλικά και εμφράγματα.
Η έρευνα, την οποία διεξήγαγε η Zhaoping Li, διατροφολόγος και καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nutrients.
Όπως επισήμανε η καθηγήτρια, «ανακαλύψαμε ότι τα σταφύλια είναι ωφέλιμα για τα βακτήρια του εντέρου και αυτό είναι καλό νέο γιατί ένα υγιές έντερο είναι κρίσιμης σημασίας για την καλή υγεία».
Σαφράν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.12.2021
Το μπαχαρικό «υπερδύναμη» που ελέγχει τον διαβήτη και παρατείνει τη ζωή
Η ίδια εξήγησε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας διεύρυναν τη γνώση μας για τα οφέλη των σταφυλιών. Εκτός από θετικό αντίκτυπο στην καρδιά, φαίνεται πως ωφελούν και τα επίπεδα της χοληστερίνης.
Ειδικότερα, οι πολυφαινόλες -ιχνοστοιχεία που αναπτύσσονται φυσικά στα φυτά- είναι φημισμένες για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους. Προκειμένου να εξετάσουν τα οφέλη τους, οι ειδικοί ερεύνησαν στοχευμένα τη μικροβιακή χλωρίδα 19 υγιών ατόμων, τα οποία έκαναν διατροφή με χαμηλές πολυφαινόλες και μικρή κατανάλωση φυτικών ινών, για περίοδο τεσσάρων εβδομάδων.
Έπειτα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα κατανάλωναν και 46 γραμμάρια σταφυλιού σε σκόνη την ημέρα, για άλλες τέσσερις εβδομάδες, συνεχίζοντας την ίδια διατροφή.
Με τη χρήση καλλιεργειών κοπράνων και ούρων, οι επιστήμονες κατάφεραν αργότερα να αξιολογήσουν την κατάσταση της μικροβιακής ποικιλομορφίας στο έντερο των συμμετεχόντων.
καρκίνος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.01.2022
Καρκίνος: Τα προειδοποιητικά σημάδια που «αναπτύσσονται» στα αυτιά, το λαιμό και το πρόσωπο
Έτσι ανακάλυψαν μια αύξηση σε ένα συγκεκριμένο βακτήριο του εντέρου που ονομάζεται Akkermansia και είναι γνωστό για τα οφέλη του στη γλυκόζη, στην ικανότητα μεταβολισμού των λιπιδίων και στην ακεραιότητα του εντερικού σωλήνα.
Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν μια σημαντική μείωση στη χοληστερίνη στο αίμα, με τα επίπεδα της ολικής χοληστερίνης να μειώνονται κατά 6,1% και της χοληστερόλης LDL να σημειώνουν πτώση 5,9%.
Τα επίπεδα των χολικών οξέων, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στον μεταβολισμό της χοληστερόλης, εμφάνισαν σημαντική μείωση 40,9%.
Παρά το μικρό της μέγεθος, τα ευρήματα της έρευνας είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για την πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου. Και αυτό διότι αυτή η πάθηση, από την οποία χάνουν τη ζωή τους 17 εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο, επηρεάζεται πάρα πολύ από παράγοντες όπως η υψηλή χοληστερίνη και η υπέρταση.
Εκτός της μικρής της κλίμακας, ένας ακόμα προβληματισμός σχετικά με την έρευνα προκύπτει από το γεγονός ότι οι ειδικοί δεν δοκίμασαν τα ευρήματά τους με άλλους τύπους φρούτων και λαχανικών. Επομένως, παραμένει ασαφές το πώς διαφοροποιείται ο αντίκτυπος διαφορετικών φρούτων.
Γλώσσα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.12.2021
Καρδιά: Πώς ακόμα και η γλώσσα μπορεί να μας προειδοποιήσει για κάποια πάθηση
Σε κάθε περίπτωση, προηγούμενες έρευνες είχαν ενισχύσει τα όσα γνωρίζαμε για τους τύπους διατροφής που μειώνουν τη χοληστερίνη. Η δίαιτα Portfolio, οποία περιλαμβάνει τέσσερις διαφορετικές τροφές, είναι εξαιρετική για να μειώσουμε τα επίπεδα της χοληστερίνης γιατί οι τροφές αυτές αντιδρούν με τα λιπίδια με τον δικό τους μοναδικό τρόπο.
Για παράδειγμα, η βρώμη προλαμβάνει την επαναρρόφηση της χοληστερίνης στο έντερο, ενώ η σόγια μπορεί να περιορίσει τη σύνθεση χοληστερίνης στο συκώτι.
Οι φυτοστερόλες, από την άλλη, εμποδίζουν τη χοληστερόλη να απορροφηθεί, με τα αμύγδαλα να περιλαμβάνουν φυσικές φυτοστερόλες.
Τα όσπρια, τα φυτικά έλαια, τα καρύδια, τα δημητριακά και οι καρποί είναι καλές τροφές για να προσλάβουμε φυτοστερόλες.
Οι διαλυτές ίνες, όπως η πηκτίνη που υπάρχει στα σταφύλια, μειώνουν τη χοληστερίνη μέχρι και κατά 10%, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала