Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για την επιστροφή στα σχολεία – Τι πρέπει να κάνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί

© Φωτογραφία : SOOC / Menelaos Myrillas3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας
3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.01.2022
Βρείτε μας
Ο ΕΟΔΥ κωδικοποιεί με ποιον τρόπο θα επιτευχθεί η ασφαλής επιστροφή μαθητών και εκπαιδευτικών στα σχολεία που άνοιξαν τη Δευτέρα (10/01), ενώ δίνει οδηγίες τι συμβαίνει σε περίπτωση επαφής με κρούσμα.
Με έναν αναλυτικό κατάλογο ο ΕΟΔΥ επισημαίνει με ποιον τρόπο θα γίνει η ομαλή και ασφαλής, υγειονομικά, επιστροφή των μαθητών και των εκπαιδευτικών στα σχολεία, μετά το άνοιγμά τους τη Δευτέρα (10/01).
Πιο συγκεκριμένα,
© Φωτογραφία : ΕΟΔΥΟδηγίες ΕΟΔΥ για επιστροφή στα σχολεία
Οδηγίες ΕΟΔΥ για επιστροφή στα σχολεία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.01.2022
Οδηγίες ΕΟΔΥ για επιστροφή στα σχολεία
Οι μαθητές και πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό, για την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα προσέρχονται στα σχολεία με τρία self test που θα έχουν πραγματοποιηθεί εντός 24ώρου.
Από 17 Ιανουαρίου και στη συνέχεια, θα πραγματοποιούν δύο self test 24ώρου την εβδομάδα.
Εάν το self test βγει θετικό, τότε θα πρέπει να πραγματοποιείται rapid test μέσα στις επόμενες 24 ώρες και εφόσον είναι θετικό, τότε το κρούσμα θα απομονώνεται και εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης. Αν το rapid test είναι αρνητικό, τότε επιστρέφει κανονικά στο σχολείο.
Aνεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό, για την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου, θα πρέπει να κάνουν δύο rapid test ή PCR εντός 48ωρου και ένα self test εντός 24ωρου.
Από 17 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα κάνουν δύο rapid test ή PCR 48ωρου. Εάν το PCR βγει θετικό, τότε το κρούσματα απομονώνεται και εκδίδει κανονικά πιστοποιητικό. Εάν το rapid test βγει θετικό, πάλι απομονώνεται το κρούσμα, ωστόσο απαιτείται και θετικό PCR για να εκδοθεί το πιστοποιητικό νόσησης.

Τι γίνεται για την αντιμετώπιση επιβεβαιωμένου κρούσματoς

© Φωτογραφία : ΕΟΔΥΑντιμετώπιση κρούσματος σε σχολείο
Αντιμετώπιση κρούσματος σε σχολείο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.01.2022
Αντιμετώπιση κρούσματος σε σχολείο
Απομόνωση για όλους (ανεξάρτητα από ιδιότητα και ιστορικό νόσου ή εμβολιασμού) πέντε ημέρες τουλάχιστον.

Προϋποθέσεις επιστροφής στο σχολείο

Για συμπτωματικά άτομα, μετά την πάροδο τουλάχιστον πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων και εφόσον πληρούνται κλινικά κριτήρια όπως απυρεξία για πάνω από 24 ώρες και βελτίωση συμπτωμάτων, αλλά και διαγνωστικά κριτήρια:
Μαθητές και πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό με αρνητικό self test την 6η μέρα και ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό με αρνητικό rapid test την 6η μέρα.
Σχολείο - Λύκειο στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.01.2022
Ελλάδα
Σχολεία: Πότε κάνουν το τρίτο self test της εβδομάδας οι μαθητές
Για ασυμπτωματικά άτομα ισχύουν τα εξής:
Μετά την πάροδο τουλάχιστον πέντε ημερών από το θετικό τεστ και εφόσον πληρούνται διαγνωστικά κριτήρια, μαθητές/τριες και πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: self test αρνητικό την 6η ημέρα.
Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: rapid test αρνητικό την 6η ημέρα.
© Φωτογραφία : ΕΟΔΥΑσυμπτωματικά άτομα
Ασυμπτωματικά άτομα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.01.2022
Ασυμπτωματικά άτομα
Σημειώνεται ότι για την ασφαλή επιστροφή συστήνεται αδιάλειπτη και ορθή χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας έως την ολοκλήρωση τουλάχιστον 10 ημερών από το θετικό τεστ για ασυμπτωματικά κρούσματα ή την ημερομηνία έναρξης συμπτωμάτων για τα συμπτωματικά κρούσματα .

Αντιμετώπιση στενών επαφών κρούσματος

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση στενών επαφών επιβεβαιωμένου κρούσματος, προβλέπονται τα εξής από τον ΕΟΔΥ:
Σχολικές επαφές: Συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες
Υποβάλλονται σε συστηματικά τεστ.
Πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό, τους παρέχεται ένα self test, επιπλέον των δύο υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self test.
Συνολικά διενεργούνται τρία self test σε διάστημα πέντε ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Ειδικότερα, τις ημέρες 0-1, 3 και 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.
Με διανομή self test στην είσοδο των σχολείων η επιστροφή των μαθητών στις τάξεις - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.01.2022
Ελλάδα
Σχολεία: 9.688 τα θετικά self test σήμερα σε μαθητές και καθηγητές
Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό, παρέχονται δύο rapid test και ενα self test, επιπλέον των δύο υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self test των μαθητών και rapid test των εκπαιδευτικών/λοιπού προσωπικού.
Συνολικά διενεργούνται καθημερινά τεστ σε διάστημα πέντε ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα, ως εξής: Μαθητές/τριες: τις ημέρες 0-1 και 5: rapid test και τις ημέρες 2,3 και 4: self test. Εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: τις ημέρες 0-1, 2, 4 και 5: rapid test και την ημέρα 3: self test.
© Φωτογραφία : ΕΟΔΥΑντιμετώπιση στενών επαφών κρούσματος
Αντιμετώπιση στενών επαφών κρούσματος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.01.2022
Αντιμετώπιση στενών επαφών κρούσματος
Ενδοοικογενειακές επαφές
Πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και μέλη του προσωπικού που είναι εμβολιασμένα και με την ενισχυτική δόση ή έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου τους τελευταίους έξι μήνες ή έχουν λάβει μία δόση εμβολίου J&J τους τελευταίους δύο μήνες ή έχουν ιστορικό νόσησης το τελευταίο 3μηνο:
Συνεχίζουν τις σχολικές δραστηριότητες
Υποβάλλονται σε τεστ
Μαθητές/τριες, τους παρέχεται ένα self test, επιπλέον των δύο υποχρεωτικών προληπτικών εβδομαδιαίων self test.
Συνολικά διενεργούνται τρία self test σε διάστημα πέντε ημερών από την τελευταία επαφή με το κρούσμα. Ειδικότερα, τις ημέρες 0-1, 3 και 5, μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.
© Φωτογραφία : ΕΟΔΥΕνδοοοικογενειακές επαφές
Ενδοοοικογενειακές επαφές - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.01.2022
Ενδοοοικογενειακές επαφές
Εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό: υποβάλλονται σε rapid test ή PCR την 5η ημέρα μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα.
Ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες τελευταίου 3μήνου μαθητές/τριες και μέλη του προσωπικού που είναι ανεμβολίαστα ή έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου σε διάστημα άνω των έξι μηνών χωρίς ενισχυτική δόση ή έχουν λάβει μία δόση εμβολίου J&J σε διάστημα άνω των δύο μηνών, χωρίς ενισχυτική δόση ή χωρίς ιστορικό νόσησης το τελευταίο 3μηνο:
Καραντίνα για πέντε ημέρες μετά την τελευταία επαφή με το κρούσμα
Επιστροφή στο σχολείο με αρνητικό αποτέλεσμα σε self test οι μαθητές/τριες και rapid test ή PCR οι εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό που διενεργείται την 5η ημέρα από την τελευταία επαφή με του κρούσμα, εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί.
© Φωτογραφία : ΕΟΔΥΑσφαλής επιστροφή
Ασφαλής επιστροφή - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.01.2022
Ασφαλής επιστροφή
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала