Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Πόνος με την αλλαγή του καιρού: Πώς εξηγείται και πώς θα το αντιμετωπίσουμε;

CC0 / / Πονοκέφαλος
Πονοκέφαλος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.01.2022
Βρείτε μας
Πώς εξηγείται ότι κάποιοι πονάνε σε διάφορα σημεία με την αλλαγή του καιρού;
Με την αλλαγή του καιρού, αρκετοί άνθρωποι νιώθουν άσχημα ενώ κάποιες φορές χειροτερεύουν και οι χρόνιες ασθένειες. Τι είναι η λεγόμενη ευαισθησία λόγω αλλαγής του καιρού, ποιοι άνθρωποι έχουν τάση προς αυτή και πώς μπορούν να αποφεύγουν τις δυσάρεστες συνέπειες;

Η αντίδραση του οργανισμού στον καιρό

Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων που διοργανώθηκαν στο Τόκιο το καλοκαίρι του 2021, ο καιρός ήταν ασυνήθιστα άστατος. Αρχικά είχε ζέστη, μετά είχε κρύο με μπόρες, πέρασε ένας τυφώνας και έγιναν πλημμύρες. Ο Σεπτέμβρης δεν ήταν καλύτερος. Οι άνθρωποι απευθύνονταν πιο συχνά σε κλινικές κάνοντας παράπονα για πονοκεφάλους, πόνους στον αυχένα και τους ώμους, ανέφεραν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Τοκουσίμα. Παρατηρήθηκαν ζαλάδες και ψυχοσωματικά συμπτώματα. Ήταν αρκετά ασυνήθιστο για το ιαπωνικό καλοκαίρι.
«Είναι η μετεωρολογική ευαισθησία. Κάποιες φορές χρησιμοποιείται και όρος "μετεοπάθεια". Τη μελετούν εδώ και αρκετό καιρό, δεν την ξεχωρίζουν ως κάποια ειδική ασθένεια όμως» εξηγεί η Νατάλια Σεμενένκο, διδάκτωρ Ιατρικών Επιστημών, αναπληρώτρια καθηγήτρια του τμήματος Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο του Σέτσενοφ στη Μόσχα.
Πρόκειται για διαφορετικά συμπτώματα, τα οποία προκύπτουν ως αντίδραση του οργανισμού στις αλλαγές στο περιβάλλον, το σημαντικότερο από τα οποία είναι ο πόνος. Κάποιοι ειδικοί θεωρούν ότι πρόκειται για αντίδραση του αυτόνομου νευρικού συστήματος, ενώ κάποιοι άλλοι «βλέπουν» ως αιτία ανεπάρκεια διάφορων χημικών μεσολαβητών στον οργανισμό, ορμονών όπως της σεροτονίνης που καθορίζει τη διάθεση και της μελατονίνης που ρυθμίζει τον ύπνο.
«Προφανώς, λειτουργούν και οι δύο μηχανισμοί. Ο οργανισμός προσαρμόζεται στο περιβάλλον, το αυτόνομο νευρικό σύστημα αλλάζει τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή. Γι' αυτό, γίνεται σύνθεση κάποιων χημικών ουσιών. Τα αγγεία διαστέλλονται ή, αντίθετα, συστέλλονται, όποτε αντίστοιχα αλλάζει και η πίεση» εξήγησε η γιατρός.
Πονοκέφαλος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.10.2021
Πονοκέφαλος: Γιατί υποφέρετε όταν αλλάζει ο καιρός και πώς να το αποφύγετε

Υπάρχει μετεωρολογική ευαισθησία, αλλά…

Στην εποχή της Σοβιετικής Ένωσης μελέτες σχετικά με την ευαισθησία λόγω αλλαγής του καιρού πραγματοποιούνταν στο πλαίσιο της ηλιοβιολογίας, μιας επιστήμης που μελετάει την επίδραση της ηλιακής δραστηριότητας στους ζωντανούς οργανισμούς και ανακαλύφθηκε από τον Ρώσο επιστήμονα Αλεξάντρ Τσιζέφσκι. Έχει οπαδούς και στην εποχή μας. Το 2005, η Μαρία Ραγκούλσκαγια από το Ινστιτούτο Επίγειου Μαγνητισμού και Διάδοσης Ραδιοκυμάτων του Πουσκόφ της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών παρουσίασε τη διδακτορική της διατριβή πάνω σε αυτό το θέμα.
«Μελετούσαν πώς οι μαγνητικές καταιγίδες και άλλες μετεωρολογικές διαταραχές επηρεάζουν τους υγιείς ανθρώπους και εντόπισαν έναν μηχανισμό ενεργοποίησης. Με την αλλαγή του καιρού αυξάνεται ο καρδιακός ρυθμός, εμφανίζεται πονοκέφαλος και πονούν οι αρθρώσεις. Είναι ενδιαφέρον ότι απαιτούνται περισσότεροι από ένας καιρικοί παράγοντες. Ο άνθρωπος είναι ευαίσθητος σε κάποιο συνδυασμό εξωτερικών επιρροών» επισήμανε η Νατάλια Σεμενένκο.
Το κεφάλι δεν θα πονέσει από τη μείωση της θερμοκρασίας. «Τα επιφανειακά αγγεία, για παράδειγμα, των χεριών, θα συστέλλονται, αυτά όμως που βρίσκονται μέσα στο σώμα δεν θα πάθουν τίποτα. Χρειάζεται ένας συνδυασμός παραγόντων, όπως αλλαγή της ατμοσφαιρικής πίεσης, της θερμοκρασίας και της υγρασίας. Τότε, γίνεται μετατροπή του οργανισμού και ενεργοποιούνται το αυτόνομο νευρικό σύστημα και οι ορμόνες-μεσολαβητές. Το αποτέλεσμα για κάθε οργανισμό είναι διαφορετικό. Σε κάποιους ανθρώπους η πίεση αλλάζει συνέχεια, εμφανίζεται αγγειόσπασμος και πονοκέφαλοι. Κάποιοι άλλοι υποφέρουν από πρήξιμο στις αρθρώσεις» ανέφερε η ειδικός.
Πονοκέφαλος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.11.2021
Γιατρός αποκαλύπτει τα 7 συμπτώματα που μπορεί να δείχνουν σοβαρή ασθένεια
Υπάρχουν αρκετές μελέτες σχετικά με την ευαισθησία λόγω αλλαγής του καιρού παγκοσμίως, αφιερωμένες κυρίως στην προσπάθεια ανίχνευσης της σύνδεσης μεταξύ του καιρού και του πόνου, τα αποτελέσματά τους όμως είναι αντιφατικά.
«Για παράδειγμα, Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν εκατομμύρια περιπτώσεις όταν ηλικιωμένοι άνθρωποι απευθύνθηκαν σε γιατρούς σχετικά με ρευματοειδή πόνο κατά τις βροχερές μέρες. Δεν βρήκαν καμία συσχέτιση. Πιθανότατα, επειδή ανέλυσαν μόνο έναν παράγοντα, ενώ χρειάζονται περισσότεροι. Ο οργανισμός θα αντιδράσει σε κάποια ξαφνική αλλαγή του καιρού απλά και μόνο επειδή προσπαθεί να προσαρμοστεί, ειδικά εάν ο ασθενής έχει κάποια χρόνια ασθένεια, καθώς δεν έχει αρκετούς μεσολαβητές, υπάρχει δυσλειτουργία του αυτόνομου νευρικού συστήματος» τόνισε η Νατάλια Σεμενένκο.
Υπάρχει ένας άλλος λόγος που δεν πρέπει να παραμεληθεί, η αυθυποβολή. «Κάποιοι άνθρωποι σκέφτονται ότι αφού ο καιρός αλλάζει, σημαίνει ότι θα έχουμε πονοκέφαλο. Αυτό αντιμετωπίζεται αρκετά δύσκολα. Σε αυτή την περίπτωση είναι πιο πιθανό να χρειαστεί ένας ψυχολόγος» ανέφερε η γιατρός.
Το 2020, πάνω από 16.000 συμπτώματα που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες μελετήθηκαν στην Ιαπωνία. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς παραπονέθηκαν για πονοκέφαλο, οι υπόλοιποι για πόνο στον αυχένα και στους ώμους, στη μέση και στις αρθρώσεις. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα συμπτώματα συσχετίστηκαν με την πραγματική διάγνωση. Δηλαδή, μετεωρολογικές ασθένειες υπάρχουν, παραδέχονται οι συντάκτες της μελέτης. Ωστόσο, κατά την άποψή τους, οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες έχουν την τάση να μεγαλοποιούν τις παθήσεις τους. Φοβούνται να βγαίνουν έξω, υποτιμούν τις δυνατότητές τους και πανικοβάλλονται. Χρειάζονται έναν συνδυασμό σωματικής θεραπείας και ψυχοθεραπείας.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала