Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Βρέθηκε πλανήτης σε σχήμα μπάλας ράγκμπι – Τι λένε οι αστρονόμοι για την ανακάλυψη

© Φωτογραφία : ESAΒρέθηκε πλανήτης σε σχήμα μπάλας ράγκμπι - Τι λένε οι αστρονόμοι για την ανακάλυψη
Βρέθηκε πλανήτης σε σχήμα μπάλας ράγκμπι - Τι λένε οι αστρονόμοι για την ανακάλυψη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.01.2022
Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν έναν πλανήτη σε σχήμα μπάλας ράγκμπι για πρώτη φορά στην ιστορία. Ποια είναι η απόστασή του από τη Γη.
Οι αστρονόμοι εντόπισαν έναν πλανήτη που υποστηρίζουν ότι έχει παραμορφωθεί από τη βαρύτητα του αστέρα που τον φιλοξενεί, τόσο πολύ που έχει πλέον το σχήμα μπάλας ράγκμπι.
Ο πλανήτης, γνωστός ως WASP-103b, βρίσκεται περίπου 1.225 έτη φωτός μακριά από τη Γη, στον αστερισμό του Ηρακλή. Ο πλανήτης είναι τεράστιος, ένας αέριος γίγαντας 1,5 φορές μεγαλύτερος από τον Δία. Αλλά σε αντίθεση με τον Δία, ο συγκεκριμένος πλανήτης περιφέρεται πολύ κοντά στο άστρο του.
Ο WASP-103b απέχει μόλις 1,8 εκατομμύρια μίλια από το αστέρι του WASP-103. Συγκριτικά, η Γη απέχει κατά μέσο όρο 93 εκατομμύρια μίλια από τον ήλιο. Ο πλανήτης είναι τόσο κοντά στο αστέρι του που ολοκληρώνει μια τροχιά γύρω του σε λιγότερο από μια μέρα. Έχει επίσης πολύ ζεστό κλίμα με τις θερμοκρασίες να φτάνουν περίπου στους 2.200 βαθμούς Κελσίου.
Ωστόσο, είναι τα στρεβλά χαρακτηριστικά του πλανήτη που έχουν τραβήξει την προσοχή των αστρονόμων. Καθώς ο WASP-103b περιφέρεται γύρω από το αστέρι του, είναι συνεχώς εκτεθειμένος σε τεράστιες «παλίρροιες» βαρύτητας.
Ο Ήλιος αποτυπωμένος από το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.10.2021
Κόσμος
Βρέθηκαν αποδείξεις πως υπάρχει πλανήτης με τρεις ήλιους
Οι αστρονόμοι είχαν υποψιαστεί ότι αυτές οι παλίρροιες είναι αρκετές για να κάμψουν το σχήμα των πλανητών, αλλά δεν ήταν σε θέση να μετρήσουν τον βαθμό στον οποίο θα μπορούσε να συμβεί αυτό μέχρι τώρα.
Χρησιμοποιώντας νέα δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Characterizing Exoplanets Satellite (CHEOPS) της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, καθώς και υπάρχοντα δεδομένα της NASA, μια τεράστια ομάδα από διάφορα ιδρύματα σε όλο τον κόσμο εντόπισε ότι ο WASP-103b είχε παραμορφωθεί σε σχήμα μπάλας ράγκμπι εξαιτίας του γειτονικού του αστεριού.
Σύμφωνα με τη Susana Barros, επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης και ερευνήτρια στο πορτογαλικό κέντρο διαστημικής επιστήμης, Instituto de Astrofísica e Ciências do Espaço, είναι η πρώτη φορά που επιστήμονες μετρούν την παραμόρφωση ενός πλανήτη εκτός του ηλιακού συστήματος.
«Οι περισσότεροι πλανήτες είναι σφαιρικοί λόγω της δύναμης της βαρύτητας» ανέφερε η Barros στο Newsweek. «Ο κατακόρυφος άξονάς τους μερικές φορές είναι ελαφρώς μικρότερος από τον ισημερινό λόγω της περιστροφής». Με άλλα λόγια, οι πλανήτες είναι συχνά ελαφρώς πιο στενοί στις άκρες και παχύτεροι στη μέση λόγω της περιστροφής τους.
Άλλοι, ωστόσο, παραμορφώνονται περαιτέρω από τη βαρύτητα των αστεριών τους. «Υπάρχουν σαν αυτόν μόνο λίγοι πλανήτες, και αυτός είναι αυτός που έχει την ισχυρότερη μετρήσιμη δύναμη» τόνισε η Barros, σημειώνοντας ότι υπάρχουν άλλοι τρεις που θα μπορούσαν να μετρηθούν τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια και άλλοι 10 που είναι «πιθανώς παραμορφωμένοι», αλλά είναι δύσκολο να μετρηθούν αυτή τη στιγμή.
Η ομάδα εντόπισε το σχήμα του WASP-103b μετρώντας με ακρίβεια την πτώση του φωτός από το άστρο υποδοχής του, καθώς ο πλανήτης περνά πολύ κοντά του σε σχέση με τη Γη. Αυτή η μέθοδος είναι γνωστή ως «φωτομετρία διέλευσης» και χρησιμοποιείται συχνά για την ανίχνευση πλανητών.
Συνήθως αυτή η μέθοδος μπορεί να αποκαλύψει πράγματα όπως το μέγεθος του πλανήτη, αλλά ο δορυφόρος CHEOPS βοήθησε τους ερευνητές να μελετήσουν τις μικροσκοπικές λεπτομέρειες που είναι απαραίτητες για να προσδιορίσουν και το σχήμα του πλανήτη.
Θα χρειαστούν περαιτέρω μετρήσεις με το CHEOPS, καθώς και με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που εκτοξεύτηκε πρόσφατα, για να αποκρυπτογραφηθούν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τον πλανήτη, όπως η εσωτερική του δομή.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала