Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Ερευνητές από την Αγία Πετρούπολη χρησιμοποίησαν ιστό αράχνης για να δημιουργήσουν χειρουργικό νήμα

© RuptlyΕρευνητές από την Αγία Πετρούπολη χρησιμοποίησαν ιστό αράχνης για να δημιουργήσουν χειρουργικό νήμα
Ερευνητές από την Αγία Πετρούπολη χρησιμοποίησαν ιστό αράχνης για να δημιουργήσουν χειρουργικό νήμα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.01.2022
Βρείτε μας
Μια ενδιαφέρουσα έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη στο Πανεπιστήμιο ITMO στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, που υπόσχεται να φέρει επανάσταση στην ιατρική επιστήμη. Κι όλα αυτά χάρη στις αράχνες.
Οι ερευνητές του διεθνούς εργαστηρίου Χημείας Διάλυσης Υλικών και Προηγμένων Τεχνολογιών στο Πανεπιστήμιο ITMO στην Αγία Πετρούπολη χρησιμοποίησαν ιστό αράχνης για να δημιουργήσουν ένα καινοτόμο βιοπολυμερές με μοναδικές ιδιότητες για πολλαπλές χρήσεις στον τομέα της ιατρικής, από χειρουργικό νήμα μέχρι επιδέσμους επούλωσης πληγών.
Σύμφωνα με την Αναστάσια Κριούτσκοβα, μηχανικό και μεταπτυχιακή φοιτήτρια του εκπαιδευτικού ιδρύματος, οι επιστήμονες αποκτούν νέες υβριδικές ίνες από το νήμα που παράγουν αράχνες ταραντούλες, καθώς και υλικά που, μετά τη μετατροπή τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ιατρική.
«Ένα μοναδικό υλικό. Εκτός από το γεγονός ότι αυτό [ο ιστός] είναι εξαιρετικά ισχυρό και, ταυτόχρονα, ελαστικό, είναι επίσης βιοσυμβατό. Δηλαδή, είναι ένα πολλά υποσχόμενο υλικό για διάφορες βιοϊατρικές εφαρμογές καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή χειρουργικών νημάτων, ορισμένων επιδέσμων επούλωσης πληγών και επίσης διαφόρων δομών για την αναγέννηση των ιστών» ανέφερε η ερευνήτρια.
Ρώσοι επιστήμονες δημιουργούν φορητό τεχνητό νεφρό με πρωτοποριακή μονάδα αιμοκάθαρσης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.11.2019
Ρώσοι επιστήμονες δημιούργησαν φορητό τεχνητό νεφρό με πρωτοποριακή μονάδα αιμοκάθαρσης
Η Κριούτσκοβα πρόσθεσε ότι οι μοναδικές ιδιότητες του υλικού καθιστούν δυνατή τη συζήτηση για τη δυνατότητα χρήσης του στον τομέα της ρομποτικής και των εύκαμπτων ηλεκτρονικών. Για παράδειγμα, λόγω της ηλεκτρικής αγωγιμότητάς του, ο ιστός της αράχνης μπορεί να βοηθήσει στην παραγωγή αγώγιμων καλωδίων.
Ο Παβέλ Κριβοσάπκιν, διδάκτωρ Χημείας και επικεφαλής του επιστημονικού και εκπαιδευτικού Κέντρου Χημείας και Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο ITMO, είπε ότι ένας συνδυασμός ιδιοτήτων είναι σημαντικός για την πρακτική εφαρμογή του ιστού.
Innopolis: Η πόλη υψηλής τεχνολογίας της Ρωσίας (Μέρος 1ο) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.08.2019
Innopolis: Η πόλη υψηλής τεχνολογίας της Ρωσίας (Μέρος 1ο)
«Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέα υλικά που θα έχουν την απαραίτητη μηχανική αντοχή και ελαστικότητα και, κατά συνέπεια, έναν συνδυασμό των αναφερθέντων ιδιοτήτων» σημείωσε ο επιστήμονας.
Οι ταραντούλες είναι γνωστές για την ικανότητά τους να υφαίνουν ιστό όχι σε κύκλο, αλλά σε μορφή δικτύου. Αυτός ο τύπος αρθρόποδων τρέφεται με κρέας πουλιών, καθώς και μικρά τρωκτικά, ερπετά, ψάρια και έντομα, ενώ συναντάται στην Αφρική, τη νότια Αμερική, την Αυστραλία, την Ωκεανία, καθώς και τη νότια Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала