Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο

Εγκεφαλικό: Το ρόφημα που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 62%

© ΦωτογραφίαΤσάι
Τσάι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.01.2022
Βρείτε μας
Οι κατεχίνες που αποτελούν βασικό συστατικό του πράσινου τσαγιού βοηθούν στην πρόληψη αγγειακών παθήσεων όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών επιδράσεών τους.
Το εγκεφαλικό επεισόδιο και στις δύο μορφές του -ισχαιμικό και αιμορραγικό- ενέχει σημαντικό κίνδυνο θανάτου. Ευτυχώς, ένα ρόφημα πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά θα μπορούσε να μειώσει τέτοια περιστατικά στο εκπληκτικό ποσοστό του 62%.
Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες θανάτου και αναπηρίας σε όλο τον κόσμο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρώτα σημάδια ενός εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνουν μια γενικευμένη αίσθηση δυσφορίας και ξαφνική σύγχυση.
Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αποτέλεσμα κακής καρδιαγγειακής υγείας, επομένως η πλειονότητα των περιπτώσεων θα μπορούσε να αποφευχθεί. Σε μια έρευνα που διεξήχθη στην Ιαπωνία, λοιπόν, οι επιστήμονες βρήκαν ότι ένα ποτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.
πράσινο τσάι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.12.2021
Διαιτολόγος εξηγεί τι θα συμβεί στον οργανισμό μας αν πίνουμε πράσινο τσάι κάθε μέρα
Παραδόξως, το 1/4 των περιστατικών επηρεάζει άτομα κάτω των 65 ετών και ειδικότερα ανθρώπους με αυξημένη αρτηριακή πίεση ή υψηλή χοληστερόλη. Επομένως, η μείωση του κινδύνου ενός επεισοδίου συνεπάγεται τη μείωση του κινδύνου και των δύο προαναφερθέντων καταστάσεων.
Η μελέτη, που διεξήχθη σε Ιάπωνες που επιβίωσαν από εγκεφαλικό επεισόδιο, διαπίστωσε ότι όσοι έπιναν τουλάχιστον επτά φλιτζάνια πράσινο τσάι καθημερινά μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά 62%, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν.
Ο συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα, Doctor Hiroyasu, δήλωσε πως «υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τον τρόπο ζωής των επιζώντων από εγκεφαλικό και καρδιακό επεισόδιο, αν λάβουμε υπόψη την ταχεία γήρανση του πληθυσμού και την ανάγκη βελτίωσης του προσδόκιμου ζωής μετά από αυτά τα καρδιαγγειακά συμβάντα».
Σε συμπληρωματικό του σχόλιο, ο καθηγητής τόνισε: «Πρέπει, όμως, να κάνουμε μια σημαντική διάκριση, όσον αφορά στο γεγονός ότι στην ιαπωνική κουλτούρα, το πράσινο τσάι παρασκευάζεται γενικά με νερό και χωρίς ζάχαρη. Ο πιο υγιεινός τρόπος για να καταναλώνει κανείς αυτό το ρόφημα είναι χωρίς την περιττή ποσότητα πρόσθετων σακχάρων».
Ανθρώπινος εγκέφαλος (καλλιτεχνική αναπαράσταση) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.01.2022
Εγκεφαλικό: Η ανεπάρκεια ποιας βιταμίνης αυξάνει τον κίνδυνο σε «παιδιά και ενήλικες»
Για τη μελέτη τους, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα από περισσότερους από 46.000 συμμετέχοντες ηλικίας 40 έως 79 ετών, οι οποίοι συμμετείχαν στην Ιαπωνική Συνεργατική Μελέτη Κοόρτης.
Η κοόρτη περιελάμβανε άτομα που είχαν υποστεί έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή τίποτα από τα δύο. Οι ερωτηθέντες έπρεπε να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τον τρόπο ζωής, το ιατρικό ιστορικό και τη διατροφή τους, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης τσαγιού και καφέ.
Παρατηρήθηκε, λοιπόν, ότι, σε γενικές γραμμές, η πρόσληψη πράσινου τσαγιού συσχετίστηκε με μεγαλύτερη κατανάλωση ψαριών, φρούτων και σόγιας.
Τα ευρήματα συνάδουν με προηγούμενες έρευνες που έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού προκαλεί σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης και της «κακής»-LDL χοληστερόλης.
Πρέπει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ενώ τα ευρήματα της μελέτης ήταν ελπιδοφόρα, οι επιστήμονες δεν ερεύνησαν ακριβώς ποιες πτυχές του πράσινου τσαγιού ήταν υπεύθυνες για τα αποτελέσματα.
Γυναίκα πίνει τσάι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.01.2022
Υπέρταση: Το ρόφημα που μειώνει τον κίνδυνο έως και 65%
Άλλοι φορείς υγείας, ωστόσο, έχουν διατυπώσει θεωρίες για το θέμα. Το Harvard Health, για παράδειγμα, εξηγεί ότι οι κύριες ουσίες που βρίσκονται στο τσάι και προάγουν την υγεία είναι οι πολυφαινόλες, και ειδικότερα οι κατεχίνες και οι επικατεχίνες.
Συγκεκριμένα, υποδεικνύεται ότι τα μόρια κατεχινών στο πράσινο τσάι βοηθούν στην πρόληψη αγγειακών παθήσεων όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο, λόγω των αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών επιδράσεών τους, που έχουν την ικανότητα να εμποδίζουν την εμφάνιση καταστάσεων όπως η υπέρταση.
«Εργαστηριακές μελέτες και μελέτες σε ζώα λένε ότι αυτά τα μόρια έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μελέτες του Χάρβαρντ σε μεγάλες ομάδες ανθρώπων ανά τα χρόνια διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν τσάι ή καφέ διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη και πιθανής καρδιαγγειακής νόσου», εξηγεί σχετικά ο οργανισμός.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала