Έχετε εγγραφεί με επιτυχία
Παρακαλώ ακολουθήστε τον σύνδεσμο που εστάλη στο
Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Λαβρόφ: «Θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα αν απορριφθούν οι προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας»

Σεργκέι Λαβρόφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.01.2022
Βρείτε μας
Η Ρωσία θα συνεχίσει να εργάζεται για να είναι έτοιμη για οποιαδήποτε εξέλιξη της κατάστασης σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας.
Συνέντευξη τύπου παραχώρησε την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία επιθυμεί να λάβει γραπτή και αναλυτική απάντηση τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το ΝΑΤΟ στις προτάσεις του Κρεμλίνου για τις εγγυήσεις ασφαλείας, όπου θα αναφέρουν πού συμφωνούν, πού όχι και τους λόγους πίσω από κάθε άποψη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η άλλη πλευρά μπορεί να προσθέσει τις δικές της προτάσεις, το σημαντικό, όμως, είναι να έχουν όλα γραπτό χαρακτήρα.

«Θέλουμε να δούμε τις θέσεις τους σε χαρτί, άρθρο προς άρθρο. Θέλουμε να λάβουμε απάντηση για καθένα από τα σημεία που αναφέρονται στα δύο έγγραφα», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.

«Δε θα περιμένουμε για πάντα», υπογράμμισε ακόμη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών.

«Η επίτευξη συμφωνίας εξαρτάται μόνο από τις ΗΠΑ»

Οι προοπτικές επίτευξης μιας συμφωνίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας εξαρτώνται μόνο από τις ΗΠΑ και όχι από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ, ξεκαθάρισε ο Λαβρόφ.

«Μιλώντας ειλικρινά, όλοι αντιλαμβάνονται ότι οι προοπτικές για την επίτευξη συμφωνίας εξαρτώνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ό,τι και αν μας λένε για την ανάγκη διαβούλευσης με τους συμμάχους, είναι δικαιολογίες και προσπάθειες καθυστέρησης της διαδικασίας, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

«Στο μεταξύ, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε έτοιμοι για οποιεσδήποτε εξελίξεις. Γενικά, είμαστε πεπεισμένοι ότι εάν υπάρχει καλή θέληση και διάθεση για συμβιβασμούς, μπορούν πάντα να βρεθούν αμοιβαία αποδεκτές λύσεις», είπε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη Τύπου.
Σεργκέι Λαβρόφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.01.2022
Κόσμος
Λαβρόφ: Οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ έδειξαν τη σοβαρότητα της αντιπαράθεσης στην παγκόσμια σκηνή
Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως εάν απορριφθούν οι προτάσεις της Μόσχας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, η Ρωσία θα πάρει τις αποφάσεις της λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, σημειώνοντας ότι το Κρεμλίνο μπορεί να απαντήσει με διάφορους τρόπους αν η Δύση απορρίψει την πρόταση για τη μη επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς.

«Εάν οι προτάσεις μας απορριφθούν, εάν συμβεί αυτό, φυσικά θα αξιολογήσουμε την κατάσταση και θα την αναφέρουμε στον Πρόεδρο Πούτιν. Θα λάβουμε αποφάσεις λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες, πρωτίστως προς το συμφέρον της ασφάλειάς μας», είπε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.

Συγκεκριμένα, σημείωσε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, θα είναι σε θέση να πάρει τις αποφάσεις του, αφού λάβει τις προτάσεις και τις αντιπροτάσεις της Δύσης, μιας και θεωρεί αντιπαραγωγικές τις εικασίες για την αντίδραση της άλλης πλευράς στις προτάσεις.
Ο Λαβρόφ ανέφερε, ακόμη, το ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ να αρχίσει να φέρνει δυνάμεις στη Ρωσία μέσα στους επόμενους μήνες, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την κατάσταση στην Ουκρανία, τονίζοντας, παράλληλα, ότι η ρωσική πλευρά θέλει να επιλυθούν οι διαφωνίες με αλληλοσεβασμό και ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων των δύο πλευρών.
Σεργκέι Λαβρόφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 31.12.2021
Κόσμος
Λαβρόφ: Θα λάβουμε μέτρα για εξάλειψη απειλών, αν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ αγνοήσουν τις προτάσεις ασφαλείας

«Δεν ξέρουμε πώς αντιμετωπίζει η ΕΕ τη συμμετοχή της στον διάλογο για την ασφάλεια»

Η Ρωσία δεν έχει καταλάβει ακόμη πώς βλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση την πιθανή συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας, σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ.
«Δεν ξέρουμε καν πώς βλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη συμμετοχή της στις διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια. Ρωτάτε εάν είναι δυνατό να δημιουργηθεί κάποιο κανάλι επικοινωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα θέματα ασφάλειας, ανεξάρτητο από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ. Ειλικρινά, δεν ξέρω», απάντησε ο υπουργός στους δημοσιογράφους.
Εξέφρασε, μάλιστα, τη θλίψη της ρωσικής πλευράς για την καταστροφή των μηχανισμών αλληλεπίδρασης με τη Μόσχα από την ΕΕ.
«Λυπούμαστε που η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από επτάμισι χρόνια κατέστρεψε όλους τους μηχανισμούς, μέσω των οποίων συζητώντας οι πρακτικές πτυχές της διασφάλισης της ασφάλειας. Τουλάχιστον με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, έχουμε ακόμα το Συμβούλιο Ρωσίας-ΝΑΤΟ στα χαρτιά και κανείς δεν κατέστρεψε τη θεμελιώδη αυτή πράξη. Με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όλοι οι δίαυλοι επικοινωνίας εμποδίζονται από τους Ευρωπαίους συναδέλφους μας», είπε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.
Σημείωσε, ακόμη, ότι δεν ανέστειλε η Ρωσία τις σχέσεις με την ΕΕ, καθώς ο διάλογος μεταξύ των πλευρών εξαρτάται από το αν θα μπορέσει ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ να τον συνεχίσει.

Για τη σύνοδο κορυφής των UNSC P5 για τα πυρηνικά

Η σύνοδος κορυφής των Πέντε Μόνιμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (UNSC P5) θα διεξαχθεί όταν το επιτρέψει η κατάσταση της COVID-19 και η Ρωσία αναμένει τις συμφωνίες για τις οργανωτικές πτυχές της εκδήλωσης, δήλωσε, επίσης, κατά τη συνέντευξη τύπου ο Σεργκέι Λαβρόφ.
Σεργκέι Λαβρόφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 28.12.2021
Κόσμος
Λαβρόφ: Η Ρωσία θα υπερασπιστεί σθεναρά τα εθνικά της συμφέροντα στις συνομιλίες με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ
«Στο πλαίσιο των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υιοθετήθηκε μια κοινή δήλωση για την απαράδεκτη έκφανση του πυρηνικού πολέμου. Αυτό το βήμα των πέντε μόνιμων μελών.. θα συμβάλει στην προετοιμασία της συνόδου κορυφής των ηγετών των πέντε κυρίαρχων στα πυρηνικά κρατών, η πρωτοβουλία για τη σύγκληση των οποίων ανήκει στον Πρόεδρο Πούτιν. Τώρα περιμένουμε μια συμφωνία για οργανωτικά ζητήματα και για την ημερήσια διάταξη αυτής της εκδήλωσης, η οποία, ελπίζουμε, θα πραγματοποιηθεί διά ζώσης μόλις το επιτρέψει η επιδημιολογική κατάσταση», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας.
Ροή ειδήσεων
0
Πρόσφατα πρώταΠαλαιότερα πρώτα
loader
Live
Заголовок открываемого материала
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала