Άνοια: Το δημοφιλές σάντουιτς που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικής νόσου κατά 44%

CC0 / / Άνοια
Άνοια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 16.01.2022
Η άνοια αφαιρεί τις αναμνήσεις και την προσωπικότητα ενός ατόμου. Θα μπορούσε ένα δημοφιλές σάντουιτς, το οποίο απολαμβάνουν πολλοί, να αυξάνει τον κίνδυνο για την συγκεκριμένη εγκεφαλική πάθηση;
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λιντς ερεύνησαν τη διατροφή 500.000 ανθρώπων και αν μπορούσε να γίνει συσχέτιση με την ανάπτυξη άνοιας ή όχι. Ο επικεφαλής ερευνητής, Huifeng Zhang, δήλωσε: «Παγκοσμίως, ο επιπολασμός της άνοιας αυξάνεται και η διατροφή ως τροποποιήσιμος παράγοντας θα μπορούσε να παίξει ρόλο».
Από τα πορίσματα της έρευνα του Zhang, διαπίστωθηκε ότι η καθημερινή κατανάλωση 25 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος συσχετίστηκε με 44% αυξημένο κίνδυνο άνοιας.
Αυτό σημαίνει ότι ένα σάντουιτς μπέικον θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο νόσησης του εγκεφάλου.
Ο Zhang ανέφερε: «Η έρευνά μας προσθέτει στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που συνδέουν την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης μιας σειράς μη μεταδοτικών ασθενειών».
Ανθρώπινος εγκέφαλος (καλλιτεχνική αναπαράσταση) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.12.2021
Άνοια: Ελληνική μελέτη δείχνει ποια τρόφιμα τριπλασιάζουν τον κίνδυνο αν τα παραλείπουμε

Άλλα σάντουιτς που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας

Σύμφωνα με την αντίληψη ότι τα επεξεργασμένα κρέατα αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας, τα σάντουιτς με λουκάνικα θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας.
Επιπλέον, τα αλλαντικά, όπως το ψητό μοσχάρι και η γαλοπούλα, θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας, όπως και τα σάντουιτς με ζαμπόν.
Πώς κατέληξαν οι ερευνητές σε ένα τέτοιο συμπέρασμα ότι το επεξεργασμένο κρέας αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας;
Υπό την επίβλεψη των καθηγητών Janet Cade και Laura Hardie, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε δεδομένα που παρείχε η UK Biobank.
Η βάση δεδομένων περιείχε σε βάθος γενετικές και υγειονομικές πληροφορίες από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 40 έως 69 ετών.
Μέσα στα δεδομένα, συλλέχθηκαν πόσο συχνά οι συμμετέχοντες κατανάλωναν διαφορετικά είδη κρέατος από το 2006 έως το 2010.
Αν και η μελέτη δεν αξιολόγησε συγκεκριμένα τον αντίκτυπο μιας χορτοφαγικής ή vegan διατροφής στον κίνδυνο άνοιας, συμπεριέλαβε δεδομένα για όσους δεν έτρωγαν κόκκινο κρέας.
Μεταξύ των συμμετεχόντων, εμφανίστηκαν 2.896 περιπτώσεις άνοιας κατά μέσο όρο οκτώ ετών παρακολούθησης.

Ποιοι είναι πιο επιρρεπής στο να πάθουν άνοια:

Οι καπνιστές
Οι άνθρωποι που δεν είναι σωματικά δραστήριοι
Όσοι έχουν ιστορικό εγκεφαλικού
Η κληρονομικότητα
Ο πάσχων να φέρει το γονίδιο που «σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό» με την άνοια.
Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι είχαν έως και έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια λόγω γενετικών παραγόντων.
Ωστόσο, ο κίνδυνος άνοιας από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος ήταν ο ίδιος ανεξάρτητα από το αν ένα άτομο είχε ή όχι γενετική προδιάθεση να αναπτύξει την εν λόγω πάθηση του εγκεφάλου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερο επεξεργασμένο κρέας έτειναν επίσης να είναι καπνιστές, υπέρβαροι και να τρώνε λιγότερα φρούτα και λαχανικά.
Ο Zhang πρόσθεσε: «Χρειάζεται περαιτέρω επιβεβαίωση, αλλά η κατεύθυνση του αποτελέσματος συνδέεται με τις τρέχουσες οδηγίες υγιεινής διατροφής που υποδηλώνουν ότι η χαμηλότερη πρόσληψη μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος θα μπορούσε να είναι ευεργετική για την υγεία».
Ο καθηγητής Cade είπε: «Οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε για να διερευνήσουμε πιθανούς παράγοντες κινδύνου για άνοια μπορεί να μάς βοηθήσει να μειώσουμε τα ποσοστά αυτής της εξουθενωτικής κατάστασης.
«Αυτή η ανάλυση είναι ένα πρώτο βήμα προς την κατανόηση του εάν αυτό που τρώμε θα μπορούσε να επηρεάσει αυτόν τον κίνδυνο», αναφέρει το δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала