Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Απλούστερη από σήμερα η διαδικασία απόκτησης ψηφιακής υπογραφής - Ξεκίνησε η λειτουργία της ΑΠΕΔ

© Φωτογραφία : aped.gov.grΑΠΕΔ
ΑΠΕΔ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.01.2022
Μέσω της ΑΠΕΔ οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να εκδίδουν προσωπικά πιστοποιητικά ψηφιακής υπογραφής, διάρκειας τριών ετών, αποκτώντας ψηφιακή υπογραφή.
Ξεκίνησε σήμερα, Δευτέρα 17 Ιανουαρίου, η λειτουργία της νέας Αρχής Πιστοποίησης του Ελληνικού Δημοσίου (ΑΠΕΔ) σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Όπως αναφέρεται, η νέα ΑΠΕΔ έχει ως αποστολή την παροχή ψηφιακών υπογραφών, είτε νέας γενιάς (άυλες) είτε κλασικής μορφής (USB token), και μέσω αυτής, όλοι οι πολίτες θα έχουν από σήμερα τη δυνατότητα να εκδίδουν προσωπικά πιστοποιητικά ψηφιακής υπογραφής, διάρκειας τριών ετών, αποκτώντας ψηφιακή υπογραφή.
Σύμφωνα με τα όσα εξηγεί το Υπουργείο, με τη χρήση ψηφιακής υπογραφής επιτυγχάνεται η περαιτέρω διασφάλιση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η μείωση των λειτουργικών δαπανών, καθώς επίσης και η εξοικονόμηση χρόνου.

Η φιλοσοφία της νέας ΑΠΕΔ αντανακλά την ευρύτερη στρατηγική του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την αναβάθμιση των υπηρεσιών εμπιστοσύνης προς τους πολίτες και τη βελτίωση των διαδικασιών αυθεντικοποίησής τους.

Η λειτουργία της πλατφόρμας έρχεται σε συνέχεια των παρεμβάσεων του υπουργείου σχετικά με την αυθεντικοποίηση και τη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του πολίτη (υπηρεσίες εμπιστοσύνης). Στις παρεμβάσεις αυτές εντάσσεται, πλέον, και η διανομή:
150.000 ψηφιακών υπογραφών νέας γενιάς σε δημοσίους υπαλλήλους (ήδη έχουν διανεμηθεί πάνω από 50.000) και
πάνω από 506.000 ψηφιακών υπογραφών νέας γενιάς σε επαγγελματικούς κλάδους (εκπρόσωποι επιχειρήσεων, δικηγόροι, λογιστές, μηχανικοί κ.λπ.) και πολίτες.
Στην ίδια στρατηγική περιλαμβάνονται:
οι υπηρεσίες σχετικά με τα ψηφιακά έγγραφα του gov.gr (έκδοση εξουσιοδότησης και υπεύθυνης δήλωσης, ψηφιακή βεβαίωση εγγράφου και ιδιωτικού συμφωνητικού) και
ο έλεγχος εγκυρότητας των ψηφιακών εγγράφων μέσω του gov.gr.
Σημειώνεται ότι η νέα ΑΠΕΔ, που υπάγεται στη Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών, είναι λειτουργική σε όλες τις εκδόσεις Windows και MacOS, ενώ για την ανάκληση ψηφιακών πιστοποιητικών θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση, επτά ημέρες την εβδομάδα.
Για τα αναλυτικά τα βήματα για την απόκτηση ψηφιακής υπογραφής μέσω της νέας ΑΠΕΔ, καθώς και την ισχύ και τις ημερομηνίες λήξης των ψηφιακών υπογραφών, οι οποίες έχουν εκδοθεί μέχρι και την 17η Ιανουαρίου 2022, οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν από τον ιστότοπο της www.aped.gov.gr. Επιπλέον, τονίζεται πως η προμήθεια USB tokens από τους πολίτες θα συνεχίσει να γίνεται από τους παρόχους της αγοράς και όχι από την ΑΠΕΔ.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала