Διαβήτης: Το «θρεπτικό» σνακ που μειώνει το σάκχαρο στο αίμα 45 λεπτά μετά το «τελευταίο δάγκωμα»

CC0 / Pixabay / Διαβήτης
Διαβήτης - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.01.2022
Η τροφή προκαλεί αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με έρευνες, ένα σνακ «με πολλά θρεπτικά συστατικά» μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα 45 λεπτά μετά την κατανάλωσή του.
Εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, τα επίπεδα σακχάρου ή γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλότερα από το κανονικό. Το σάκχαρο στο αίμα –ο κύριος τύπος σακχάρου που βρίσκεται στο αίμα– αυξάνεται ως απάντηση στην κατανάλωση υδατανθράκων. Σε ένα υγιές σώμα, η ινσουλίνη παρεμβαίνει για να ρυθμίσει αυτή την αύξηση. Ωστόσο, εάν έχετε διαβήτη τύπου 2, η παραγωγή ινσουλίνης παρεμποδίζεται. Έτσι, πρέπει να βρείτε εναλλακτικά μέσα επιβράδυνσης της αύξησης του σακχάρου στο αίμα, εάν έχετε διαβήτη τύπου 2.

Οι υδατάνθρακες

Η διατροφή μπορεί να είναι είτε φίλος είτε εχθρός. Έτσι, ενώ ορισμένοι υδατάνθρακες προκαλούν αύξηση του σακχάρου στο αίμα, άλλοι έχουν πιο μέτριο επίδραση.
Γενικά, οι υδατάνθρακες που κατατάσσονται χαμηλά στον γλυκαιμικό δείκτη έχουν πιο οριακή επίδραση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Το GI (Γλυκαιμικός Δείκτης) είναι ένα σύστημα αξιολόγησης για τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες. Δείχνει πόσο γρήγορα κάθε τρόφιμο επηρεάζει το επίπεδο σακχάρου στο αίμα (γλυκόζη), όταν αυτό το φαγητό καταναλώνεται από μόνο του.
Γιαούρτι με φράουλες και φρούτα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 09.01.2022
Διαβήτης τύπου 2: Το γαλακτοκομικό προϊόν που μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχάρου

Τα οφέλη του μάνγκο στη διατροφή

Τα μάνγκο κατατάσσονται χαμηλά στον δείκτη GI, ενώ μειώνουν το σάκχαρο στο αίμα. Τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην Αμερικανική Εταιρεία Διατροφής (ASN) δείχνουν ότι η κατανάλωση μάνγκο επιβραδύνει τον ρυθμό με τον οποίο αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Ο σκοπός της μελέτης ήταν να εξετάσει την επίδραση των μάνγκο στη μεταγευματική γλυκόζη (μέσα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό) και τις αποκρίσεις ινσουλίνης, καθώς και τα επίπεδα της ορμόνης κορεσμού.

Πώς έγινε η μελέτη

Στη μελέτη συμμετείχαν 23 υπέρβαροι και παχύσαρκοι ενήλικες που κατανάλωναν είτε 100 Kcal φρέσκων μάνγκο είτε μπισκότα με χαμηλά λιπαρά για δύο διαφορετικές περιπτώσεις.
Τα άτομα που πήραν μέρος στην έρευνα ήταν νηστικά όλη τη νύχτα και έγινε φλεβική αιμοληψία. Στη δειγματοληψία φλεβικού αίματος, μια βελόνα εισάγεται σε μια φλέβα για τη συλλογή δείγματος αίματος για εξέταση.
Στη συνέχεια, τους ζητήθηκε να ολοκληρώσουν το σνακ σε περίπου πέντε λεπτά.
Μετά από 45 λεπτά από το τελευταίο δάγκωμα του συμμετέχοντα, έγινε άλλη μια φλεβική αιμοληψία.
Τα δείγματα αίματος αναλύθηκαν για ινσουλίνη, γλυκόζη και τις ορμόνες κορεσμού λεπτίνη, γκρελίνη, αδιπονεκτίνη, χολοκυστοκινίνη (CCK) και πεπτίδιο YY (PYY).
«Τόσο η κατανάλωση μάνγκο όσο και η κατανάλωση μπισκότων με χαμηλά λιπαρά αύξησαν τη γλυκόζη και την ινσουλίνη με σημαντικά μικρότερη αύξηση στα μάνγκο σε σύγκριση με τα μπισκότα με χαμηλά λιπαρά κατά την κατανάλωση 45 λεπτών μετά το σνακ» τόνισαν οι ερευνητές.
Στις τελικές παρατηρήσεις τους, οι ερευνητές έγραψαν ότι «τα μάνγκο βοηθούν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και ινσουλίνης μετά την κατανάλωσή τους», όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδαςexpress.co.uk.

Άλλες τροφές χαμηλού GI

Τα τρόφιμα με χαμηλό ή μεσαίο γλυκαιμικό δείκτη όπως τα μάνγκο διασπώνται πιο αργά και προκαλούν σταδιακή αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα με την πάροδο του χρόνου.
Τέτοια τρόφιμα είναι:
Κάποια φρούτα και λαχανικά
Όσπρια
Τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως βρώμη.
Ορισμένα τρόφιμα χαμηλής γλυκαιμικού δείκτη όπως προϊόντα ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, φασόλια και φακές, πρέπει να αποτελούν μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει το NHS, χρησιμοποιώντας τον γλυκαιμικό δείκτη προκειμένου να αποφασίσετε εάν τα τρόφιμα ή οι συνδυασμοί τροφίμων είναι υγιεινά, η τακτική αυτή μπορεί να είναι παραπλανητική.
«Τα τρόφιμα με υψηλό GI δεν είναι απαραίτητα ανθυγιεινά και δεν είναι όλα τα τρόφιμα με χαμηλό GI είναι υγιή» σημειώνει ο Οργανισμός υγείας.

Διαβήτης τύπου 2 - συμπτώματα που πρέπει να λάβετε υπόψη

Πολλοί άνθρωποι έχουν διαβήτη τύπου 2 χωρίς να το ξέρουν. Αυτό συμβαίνει επειδή τα συμπτώματα δεν σας κάνουν απαραίτητα να αισθάνεστε αδιαθεσία.
Τα συμπτώματα του διαβήτη τύπου 2 περιλαμβάνουν:
Συχνοουρία, ιδιαίτερα τη νύχτα.
Αίσθημα δίψας όλη την ώρα.
Αίσθημα έντονης κόπωσης.
Απώλεια βάρους χωρίς προσπάθεια.
Φαγούρα γύρω από το πέος ή τον κόλπο, ή επανειλημμένη ύπαρξη βλέννας.
Κοψίματα ή πληγές που χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν.
Θολή όραση.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала