ΝΑΤΟ: Αρνείται να αποσύρει στρατεύματα από χώρες που εντάχθηκαν από το 1997 και μετά

© Φωτογραφία : SOOC / George VitsarasΣυνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζεν Στόλτενμπεργκ, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα, 6 Οκτωβρίου, 2020
Συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Τζεν Στόλτενμπεργκ, στο Μέγαρο Μαξίμου, στην Αθήνα, 6 Οκτωβρίου, 2020 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.01.2022
Το ΝΑΤΟ απορρίπτει την ιδέα να αποσύρει τις δυνάμεις του από τις χώρες που εντάχθηκαν στη Συμμαχία από το 1997, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του μπλοκ, Γενς Στόλτενμπεργκ.
«Φυσικά, δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι δεν πρέπει να έχουμε στρατεύματα του ΝΑΤΟ σε όλες τις χώρες που έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ από το 1997» είπε σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο CBC News που μεταδόθηκε την Κυριακή 16/1. Αυτό θα σήμαινε ότι το ΝΑΤΟ θα έχει μέλη «δεύτερης κατηγορίας» που δεν προστατεύονται από τη Συμμαχία, εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ.
«Αλλά είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε με ισορροπημένα και επαληθεύσιμα βήματα για τη μείωση των όπλων, των συμβατικών πυρηνικών πυραύλων... Αυτό θα ήταν καλό για τη Ρωσία και καλό για το ΝΑΤΟ» είπε.
Στα τέλη του 2021, το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε το σχέδιο συμφωνιών του με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Η Μόσχα ζήτησε νομικές εγγυήσεις από τις δυτικές χώρες ότι θα αρνηθούν την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, την αποδοχή της Ουκρανίας και τη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες.
Από το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών επεσήμαναν, επίσης, ότι το πολεμικό μπλοκ πρέπει να επιστρέψει στις θέσεις που υπήρχαν κατά την υπογραφή της Ιδρυτικής Πράξης τον Μάιο του 1997. Το έγγραφο περιόριζε την ανάπτυξη στρατευμάτων του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.
Γενς Στόλτενμπεργκ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.12.2021
Κόσμος
Γενς Στόλτενμπεργκ: Το «αφεντικό» του ΝΑΤΟ στη θέση Κεντρικού Τραπεζίτη; «Πρόβλημα Δημοκρατίας»
Δύο χρόνια μετά την υπογραφή της Ιδρυτικής Πράξης Ρωσίας-ΝΑΤΟ, η Συμμαχία ενσωμάτωσε την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχική Δημοκρατία στο πρώτο επεκτατικό της κύμα. Στο δεύτερο κύμα, το 2004, το ΝΑΤΟ αποδέχθηκε τη Βουλγαρία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και τη Ρουμανία.
Το 2009, στη Συμμαχία εντάχθηκε η Αλβανία και η Κροατία.
Στις αρχές Ιουνίου 2017, το ΝΑΤΟ ενσωμάτωσε το Μαυροβούνιο παρά τις μαζικές διαμαρτυρίες του πληθυσμού της χώρας, ενώ τρία χρόνια αργότερα εντάχθηκε και η Βόρεια Μακεδονία.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала