Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Πρόστιμο για ανεμβολίαστους: Από σήμερα σε ισχύ – Πώς γίνονται οι έλεγχοι και ποιοι εξαιρούνται

© Φωτογραφία : SOOC / George VitsarasΕμβολιασμός ατόμων άνω των 85 ετών για την COVID-19 στον «Ευαγγελισμό»
Εμβολιασμός ατόμων άνω των 85 ετών για την COVID-19 στον «Ευαγγελισμό» - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.01.2022
Πρόστιμο επιβάλλεται από σήμερα Δευτέρα 17/1 σε περίπτωση μη τήρησης της υποχρέωσης εμβολιασμού για τους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών. Ποιοι θα εξαιρεθούν και ο μηχανισμός ελέγχου και ταυτοποίησης.
Από σήμερα τίθεται σε ισχύ το πρόστιμο των 100 ευρώ για όσους πολίτες από 60 ετών και άνω δεν έχουν εμβολιαστεί. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το 90% όσων έχουν κλείσει τα 60 έχουν ήδη εμβολιαστεί ή έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία.
Παρόλα αυτά, όπως μετέδωσε το Mega, περίπου 300.000 πολίτες άνω των 60 παραμένουν ανεμβολίαστοι.
Εμβολιασμός - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.01.2022
Ελλάδα
Εμβολιασμός παιδιών πέντε έως 11 ετών: Ανοίγουν άλλα 40.000 ραντεβού σε όλη τη χώρα

Τι ισχύει

Κάθε φυσικό πρόσωπο που κατοικεί ή διαμένει εντός της ελληνικής επικράτειας και έχει γεννηθεί έως και την 31.12.1961 πρέπει να έχει κάνει την πρώτη ή τη μοναδική δόση εμβολίου του μονοδοσικού εμβολίου Johnson&Johnson για την καταπολέμηση της COVID-19 έως και την 16η Ιανουαρίου 2022.
Η, δε, ολοκλήρωση όλων των δόσεων εμβολιασμού απαιτείται να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Πώς αίρονται οι κυρώσεις

Οι κυρώσεις αίρονται από την πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης, ωστόσο αν ο πολίτης δεν έχει ολοκληρώσει τον πλήρη εμβολιασμό καλείται να βάλει «βαθιά» το χέρι στην τσέπη, καθώς οι εν λόγω κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό σημείο θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.
Να τονισθεί πως το πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.
Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την επιβολή των κυρώσεων έχουν ως στόχο την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του κορονοϊού.

Ποιοι απαλλάσσονται από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό

Άνθρωποι που έχουν αρρωστήσει και για διάστημα 180 ημερών από τη νόσηση.
Όσοι έχουν κάνει αίτηση εμβολιασμού κατ' οίκον και δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.
Όσοι πολίτες έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό. Η, δε. καταχώρηση του εμβολιασμού τους πιστοποιείται μέσω της ιστοσελίδας anagnorisi.emvolio.gov.gr.
Όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου. Η υποβολή των αιτήσεων απαλλαγής από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για ιατρικούς λόγους είχε ισχύ έως τις 14 Ιανουαρίου 2022.
Φυσικά πρόσωπα, τα οποία εμφάνισαν σοβαρή αλλεργική αντίδραση (π.χ. αναφυλαξία) μετά τη χορήγηση προηγούμενης δόσης του εμβολίου. Στην περίπτωση αυτή, πρέπει να προσκομίζεται γνωμάτευση αλλεργιολόγου, η οποία πιστοποιεί τη σοβαρότητα της αντίδρασης, τον χρόνο εκδήλωσης και τη διάρκεια αυτής, καθώς και τον συσχετισμό της με συγκεκριμένο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Φυσικά πρόσωπα με διαγνωσμένη αλλεργία (με in vivo δερματικές ή in vitro δοκιμασίες διέγερσης βασεοφίλων) σε συστατικό του εμβολίου και ιδίως στα ακόλουθα συστατικά: πολυαιθυλενογλυκόλη (PEG) 2000, για τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech (Comirnaty) και Moderna (Spikevax) και πολυσορβικό 80 (polysorbate 80), για τα εμβόλια των AstraZeneca (Vaxzevria) και Johnson & Johnson (Janssen).
Οι αιτήσεις οφείλουν να απαντηθούν σε κάθε πολίτη ξεχωριστά εντός εφτά ημερολογιακών ημερών. Η απόφαση διαδικαστικά κοινοποιείται µε ηλεκτρονικό τρόπο στον αιτούντα και στον θεράποντα ιατρό.
Στις 28 Ιανουαρίου θα πρέπει όσοι πολίτες λάβουν απορριπτική απόφαση να έχουν κάνει την πρώτη δόση, ώστε να µην αναγκαστούν να βάλουν το χέρι «βαθιά» στην τσέπη.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала