Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ζοζέπ Μπορέλ: Αποκλείει «προληπτικές κυρώσεις» κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία

© AP Photo / John ThysΖοζέπ Μπορέλ
Ζοζέπ Μπορέλ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.01.2022
Κατά των «προληπτικών κυρώσεων» έναντι της Ρωσίας για την Ουκρανία τάχθηκε, τη Δευτέρα (17/01), ο Ζοζέπ Μπορέλ και ανέφερε ότι η Ε.Ε. οφείλει να συνεχίσει τον διάλογο με τη Ρωσία.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, τη Δευτέρα (17/01), απέκλεισε την επιβολή «προληπτικών κυρώσεων» από την Ε.Ε. κατά της Ρωσίας για την κατάσταση σχετικά με την Ουκρανία, τονίζοντας ότι το σχέδιο κυρώσεων ετοιμάζεται μόνο σε περίπτωση κλιμάκωσης.
Συγκεκριμένα, σε σχετική ομιλία στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ζοζέπ Μπορέλ είπε: «Δεν μιλάμε για προληπτικές κυρώσεις. Συνεχίζουμε να προετοιμάζουμε σχέδιο κυρώσεων σε περίπτωση που επιδεινωθεί η κατάσταση. [...] Επαναλαμβάνουμε ότι σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ουκρανίας θα ακολουθήσουν σκληρά μέτρα, τα οποία θα περιλαμβάνουν κυρώσεις. Τα καθήκοντά μου ως ύπατου εκπροσώπου περιλαμβάνουν την πρόταση τέτοιων κυρώσεων στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Οι εργασίες για τέτοιες κυρώσεις συνεχίζονται».
Ο Αλεξάντερ Γκρούσκο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.01.2022
Κόσμος
Ρωσικό ΥΠΕΞ: Το ΝΑΤΟ ξέρει πώς θα απαντήσουμε αν απορρίψει τις προτάσεις για τις εγγυήσεις ασφαλείας
Ακόμα, ο ίδιος ανέφερε ότι οι υπουργοί Άμυνας και Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν να του παράσχουν πλήρη υποστήριξη ως συντονιστή και εκπροσώπου του οργανισμού ως μοναδικό παράγοντα στη διαδικασία των συνομιλιών για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Πάντως, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας σημείωσε: «Ο πολιτικός διευθυντής Ενρίκε Μόρα βρίσκεται στη Μόσχα, όχι ειδικά για διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα (σ.σ. την αρχιτεκτονική ασφάλειας), αλλά έχουμε πολλά θέματα να συζητήσουμε με τη Ρωσία σε τακτική βάση. Φυσικά, θα πρέπει να συνεχίσουμε τον διάλογο με τη Ρωσία».
Υπενθυμίζεται ότι, στα τέλη του 2021, η Ρωσία δημοσίευσε προσχέδια συνθήκης με τις ΗΠΑ και συμφωνίας με το ΝΑΤΟ για τις εγγυήσεις ασφαλείας.
Χαρακτηριστικά, η Μόσχα απαιτεί από τους εταίρους της στη Δύση τις νομικές εγγυήσεις για την άρνηση περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή, της ένταξης της Ουκρανίας στην εν λόγω συμμαχία και της δημιουργίας στρατιωτικών βάσεων σε χώρες της πρώην ΕΣΣΔ.
Πάντως, την περασμένη εβδομάδα, πραγματοποιήθηκε μια σειρά διαβουλεύσεων μεταξύ της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας: Στις 9-10 Ιανουαρίου, το θέμα συζητήθηκε στη Γενεύη σε διαβουλεύσεις με τις ΗΠΑ, στις 12 Ιανουαρίου κατά τη διάρκεια συνάντησης Ρωσίας - Συμβουλίου του ΝΑΤΟ και στις 13 Ιανουαρίου στον χώρο του ΟΑΣΕ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να «έχουν» μια απάντηση στις προτάσεις της Ρωσίας την επόμενη εβδομάδα, ενώ η γραπτή απάντηση από το ΝΑΤΟ αναμένεται, επίσης, εντός μιας εβδομάδας.
Η Ρωσία, σύμφωνα με τον Σεργκέι Λαβρόφ, χρειάζεται μια συγκεκριμένη απάντηση σε κάθε άρθρο των εγγράφων που παρουσιάστηκαν, οι περαιτέρω ενέργειες της Μόσχας και οι προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθούν από την απάντηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала