Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

EastMed: «Ανοιχτή η πόρτα εξόδου για την Κύπρο» – Ποιοι και γιατί «τορπίλισαν» τον αγωγό

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΑγωγός φυσικού αερίου
Αγωγός φυσικού αερίου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.01.2022
Είναι έτοιμη η Κύπρος να αποχωρήσει από το σχέδιο του EastMed; Ποιοι και γιατί θέτουν εμπόδια στον αγωγό;
Την πεποίθηση ότι ο αγωγός EastMed «έχει δεχθεί την ταφόπλακα» εκφράζουν διπλωματικοί κύκλοι και αναλυτές μετά από τις αμερικανικές ενέργειες.
Προς την ίδια κατεύθυνση φαίνεται ότι συνηγορούν και οι δηλώσεις του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος αναφέρθηκε στην «εξέταση άλλων επιλογών».

«Εάν το σχέδιο αυτό δεν είναι εφικτό, τότε είμαστε έτοιμοι με τους συνεργάτες μας να εξετάσουμε άλλες επιλογές. Σε κάθε περίπτωση η μελέτη και άλλων επιλογών δεν θεωρώ ότι πλήττει τα συμφέροντα οποιουδήποτε από εμάς, φτάνει βεβαίως η λύση που θα επιλεγεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο, κάτι το οποίο για όλους τους εμπλεκόμενους είναι εκ των ων ουκ άνευ» δήλωσε αναφορικά με την κατασκευή του αγωγού EastMed ο Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Καθημερινή» της Κύπρου.

Παράλληλα, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι «οι τριμερείς συναντήσεις δεν έγιναν για να κατασκευαστεί ο EastMed. Γι' αυτό άλλωστε και ανάλογες συναντήσεις έχουμε με όλες τις χώρες της περιοχής και του Αραβικού Κόλπου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Sputnik είχε εξηγήσει παλαιότερα τους λόγους μιας ενδεχόμενης αποχώρησης της Κύπρου από το σχέδιο του αγωγού.

«Η Κύπρος δεν έχει δυνατότητα να πάρει αποφάσεις μόνη της»

Την άποψη ότι η πόρτα εξόδου για την Κύπρο από το σχέδιο του αγωγού είναι ανοιχτή, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να πάρει αποφάσεις μόνη της για τα επόμενα βήματα, εκφράζει στο Sputnik ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
«Σε κάθε περίπτωση όποιες άμεσες ή έμμεσες αναφορές του Κύπριου Προέδρου για έξοδο από το σχέδιο ενδέχεται να αποτελούν κινήσεις εντυπωσιασμού. Κάθε επίσημη απόφαση θα πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ. Θα ήταν αδύνατο για την Κύπρο να δώσει από μόνη της λύση για τη συνέχιση ή μη του αγωγού» εξηγεί μεταξύ άλλων.
«Φυσικά», όπως αναφέρει ο καθηγητής «σε κάθε λύση θα πρέπει να αποκλείεται η Τουρκία λόγω της προκλητικής της πολιτικής και της συνέχισης της παράνομης κατοχής στην Κύπρο».
Υγροποιημένο φυσικό αέριο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.01.2022
Κόσμος
«Πάγωμα» του αγωγού ΕastMed: «Δώρο των ΗΠΑ στην Τουρκία» - Η «σχέση» με την κρίση στην Ουκρανία

Για ποιους λόγους «τορπιλίστηκε» ο EastMed

Αμηχανία και αναστάτωση προκάλεσε η «τουρκική στροφή» του Μπάιντεν που επί της ουσίας «τορπίλισε» την πρωτοβουλία του EastMed, σύμφωνα με όσα εξηγεί στο Sputnik ο Νότης Μαριάς, Καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα-Ο Άλλος Δρόμος».
«Με τον τρόπο αυτό, ο ενεργειακός τομέας της Ελλάδας δέχεται ένα σημαντικό πλήγμα αμερικανικού χαρακτήρα στον απόηχο της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας (MDCA) με την οποία οι ΗΠΑ αποκτούν πλέον μόνιμη παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες περιοχές της χώρας μας» αναφέρει χαρακτηριστικά
Πίσω από αυτό όμως, όπως εξηγεί, κρύβονται και τα ιδιωτικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, καθώς ο αμερικανικός σχεδιασμός περιλαμβάνει την εγκατάσταση και τη λειτουργία του πλωτού τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αλεξανδρούπολης που ανοίγει τον δρόμο για το αμερικανικό σχιστολιθικό αέριο.
«Πρόκειται για το αμερικανικό σχέδιο που αποσκοπεί στην απεξάρτηση των Βαλκανίων από το ρωσικό φυσικό αέριο και την αντίστοιχη προώθηση του αμερικανικού σχιστολιθικού αερίου που θα μεταφέρεται με πλοία Ελλήνων εφοπλιστών από τις ΗΠΑ» προσθέτει ο καθηγητής.
Πέρα από το «άδειασμα» της Ελλάδας υπέρ της Τουρκίας και τα προσωπικά τους συμφέροντα, σύμφωνα με τον κ. Μαριά, οι Αμερικανοί φαίνεται ότι «τορπιλίζουν» τον αγωγό και για οικονομικούς λόγους «καθώς την ίδια ώρα η ευρωπαϊκή στροφή στην "πράσινη ενέργεια" είχε ως επακόλουθο τον αποκλεισμό του EastMed από τις χρηματοδοτήσεις των Ευρωπαίων».
«Συνεπώς οι Ευρωπαίοι διευκολύνουν την υλοποίηση των αμερικανικών σχεδίων» συνοψίζει.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала