Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Κορονοϊός: Γιατί μπορεί να βγει θετικό το PCR, αλλά αρνητικό το rapid test

© AP Photo / Jean-Francois BadiasPCR test - Μοριακό τεστ
PCR test - Μοριακό τεστ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.01.2022
Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέλυσε ένα ιδιαίτερο περιστατικό με ανάρτησή του στα social media.
Και ενώ η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζει την «επέλασή» της στη χώρα μας, χιλιάδες test, τόσο PCR όσο και rapid διενεργούνται καθημερινά.
Τα PCR θεωρούνται από τους ειδικούς πιο αξιόπιστα, ωστόσο οι υγειονομικές Αρχές της χώρας έχουν ζητήσει οι εμβολιασμένοι πολίτες με θετικό rapid test να μην προσέρχονται για επαλήθευση με μοριακό τεστ, καθώς το σύστημα επιβαρύνεται.
Και μπορεί και τα δύο test να βασίζονται ουσιαστικά στην ίδια τεχνολογία, καθώς είναι και τα δύο ανιχνεύουν το αντιγόνο του κορονοϊού, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί το PCR να βγαίνει θετικό και το rapid ή το self αρνητικό.
Επιχειρώντας να εξηγήσει το φαινόμενο αυτό, ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέλυσε ένα ιδιαίτερο περιστατικό μέσω ανάρτησής του στα social media.
Κακοποίηση - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.01.2022
Ελλάδα
Ραγδαίες εξελίξεις: «Έρχονται συλλήψεις για τον βιασμό της 24χρονης στη σουίτα ξενοδοχείου»
Ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, παρουσίασε ένα περιστατικό νοσούντος, ο οποίος είχε περάσει ασυμπτωματικά τον κορονοϊό του τελευταίου μήνα και είχε μολυνθεί από άλλον ιό που έδινε παρόμοια συμπτώματα, ενώ βρέθηκε κατά τύχη θετικός σε PCR για τον SARS-CoV-2, την ίδια ώρα που το rapid test έβγαινε αρνητικό.
«Ακολουθεί ανώνυμο πραγματικό περιστατικό που δείχνει γιατί το PCR θα πρέπει να χρησιμοποιείται με φειδώ και να ερμηνεύεται από εξειδικευμένο προσωπικό σε συνδυασμό με το ταχύ test αντιγόνου» γράφει ο Γκίκας Μαγιορκίνης στο Facebook.
Στη συνέχεια, εξηγεί ότι συνάδελφος ζήτησε τη γνώμη του για ένα περιστατικό όπου έχει συμπτώματα στο αναπνευστικό και πυρετό, ενώ το ταχύ test αντιγόνου είναι αρνητικό επί δύο ημέρες.

«Λόγω επιμονής συμπτωμάτων (3η ημέρα) ζητήθηκε μοριακό SARS-CoV-2 test το οποίο και βγήκε θετικό σε υψηλούς κύκλους (χαμηλό φορτίο). Την 4η ημέρα επαναλαμβάνεται το ταχύ test αντιγόνου το οποίο εξακολουθεί να βγαίνει αρνητικό» προσθέτει.

Τότε ζητήθηκε «εκτέλεση συνδρομικού panel το οποίο και αποκάλυψε τον πραγματικό φταίχτη του εμπυρέτου (ιός της parainfluenza)».
«Ο (εμβολιασμένος) ασθενής είχε περάσει ασυμπτωματικά τον SARS-CoV-2 εντός του τελευταίου μήνα και είχε μολυνθεί από άλλον ιό που έδινε παρόμοια συμπτώματα και κατά τύχη βρέθηκε θετικός στην PCR του SARS-CoV-2», εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης, παραθέτοντας τα εξής συμπεράσματα:
1.
Θετική PCR σε χαμηλά φορτία με αρνητικό αντιγόνο πιθανότατα σημαίνει παλιά (>10 ημέρες) αδιάγνωστη λοίμωξη με SARS-CoV-2
2.
Καθώς η διάρκεια θετικής PCR-αρνητικού αντιγόνου είναι πολύ μεγαλύτερη στην αποδρομή της λοίμωξης (μέσος όρος 17 ημέρες, φτάνει μέχρι και 83!!! ημέρες), το πρώτο που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι παλιά λοίμωξη, παρά έναρξη λοίμωξης.
3.
Αν το αντιγόνο είναι αρνητικό και θετική η PCR να κοιτάτε πάντα το φορτίο (κύκλους της PCR), σε χαμηλό φορτίο να ζητάτε επανάληψη της PCR ή επανάληψη του αντιγόνου μετά από μία ημέρα. Αν το αντιγόνο δεν θετικοποιηθεί τις επόμενες μία ως δυο ημέρες ή το φορτίο παραμείνει χαμηλό, θα πρέπει να σκεφτούμε και εναλλακτικές διαγνώσεις.
4.
Συστήνω την εκτέλεση του συνδρομικού panel σε βαριές περιπτώσεις με παρατεταμένη ασυμφωνία μεταξύ PCR και ταχέως αντιγόνου του SARS-CoV-2.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала