Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Γερμανία: Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης ηγετικά στελέχη των Πρασίνων για «κορονο-μπόνους»

© AP Photo / Markus SchreiberΕκλογές στη Γερμανία
Εκλογές στη Γερμανία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.01.2022
Τα πρόσωπα ερευνώνται για «αμφιλεγόμενες έκτακτες πληρωμές χρηματικών ποσών σε κορυφαία στελέχη των Πρασίνων "λόγω της πανδημίας του κορονοϊού"» το 2020.
Το απόγευμα της Τετάρτης η Εισαγγελία του Βερολίνου διέταξε έρευνα σε βάρος των συμπροέδρων των Πρασίνων, του Αντικαγκελάριου και υπουργού Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ, της υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ και άλλων ηγετικών στελεχών του κόμματος, με την υποψία της απιστίας.
Συγκεκριμένα, τα πρόσωπα αυτά ερευνώνται για «αμφιλεγόμενες έκτακτες πληρωμές χρηματικών ποσών σε κορυφαία στελέχη των Πρασίνων "λόγω της πανδημίας του κορονοϊού"» το 2020.
Όπως μεταδίδει το περιοδικό Der Spiegel, πρόκειται για καταβολή 1.500 ευρώ σε κάθε στέλεχος, ως «αποζημίωση για τη ζημία από την πανδημία». Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου της Εισαγγελίας Μάρτιν Στέλτνερ, είναι ένα συμβάν που προκαλεί «μια αρχική υποψία απιστίας των ηγετικών στελεχών σε βάρος του ίδιου του κόμματός τους».
Επιπλέον, η έρευνα στρέφεται και σε βάρος των αντιπροέδρων, Ρικάρντα Λανγκ και Γιαμίλα Σέφερ και του ταμία Μαρκ Ούρμπατς, οι οποίοι, επίσης, είναι μέλη του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, γι' αυτό και πριν ξεκινήσει η έρευνα ενημερώθηκε η Bundestag. Ακόμα, στο «μάτι της δικαιοσύνης βρίσκεται και ο διευθυντής του κόμματος Μίχαελ Κέλνερ, ο οποίος διατελεί υφυπουργός στο υπουργείο του Χάμπεκ.
Σεργκέι Λαβρόφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.01.2022
Κόσμος
Λαβρόφ: Η Ρωσία προσδοκά φιλικές σχέσεις με τη Γερμανία – Να ξεπεράσουμε τα πιεστικά προβλήματα
Σύμφωνα με την εφημερίδα BILD, η πρώτη καταγγελία έγινε στις 6 Ιανουαρίου 2022, ενώ για την ίδια υπόθεση καταγγελία έχει υποβάλει η οργάνωση Citizens Alliance Germany ήδη από τον περασμένο Μάιο.
Τότε, ωστόσο, η Εισαγγελία έκρινε ότι δεν υπήρχε λόγος για περαιτέρω έρευνα, ελλείψει και συγκεκριμένων στοιχείων για τη διάπραξη ποινικού αδικήματος. Συγκεκριμένα, η ηγεσία των Πρασίνων είχε πράγματι εγκρίνει «έκτακτη καταβολή ποσού με αφορμή τον κορονοϊό», από το ταμείο του κόμματος, κάτι που, ωστόσο, κρίθηκε αρνητικά από τους εσωτερικούς οικονομικούς ελεγκτές, καθώς δεν καλυπτόταν από το καταστατικό.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε ακόμη σημειώσει ότι «στην πραγματικότητα καλύπτονταν μόνο 300 ευρώ, τα οποία προβλέπονταν από τη συλλογική σύμβαση». Επιπλέον, τα ποσά ήταν αφορολόγητα, κάτι που σύμφωνα με την εφημερίδα, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά νομικά προβλήματα στα στελέχη των Πρασίνων.
Γερμανική αστυνομία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.01.2022
Κόσμος
Γερμανία: Στο «στόχαστρο» η αστυνομία για χρήση προσωπικών στοιχείων πολιτών από εφαρμογή COVID
Σημειώνεται, επίσης, ότι οι Πράσινοι έχουν αποφασίσει ότι οι αιρετοί (π.χ. βουλευτές) δεν θα λαμβάνουν επιπλέον αμοιβή από το κόμμα, σε μορφή επιδομάτων ή μπόνους, ενώ οποιεσδήποτε εφάπαξ πληρωμές πρέπει να δηλώνονται, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν συνέβη. Στο Spiegel επισημαίνεται ακόμη ότι στέλεχος των Πρασίνων είχε μιλήσει στην εφημερίδα Die Welt για «τμήμα αυτοεξυπηρετήσεων στα ομοσπονδιακά γραφεία» του κόμματος.
Εκπρόσωπος των Πρασίνων δήλωσε στο Spiegel για το θέμα: «Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο είναι το ανώτατο εκτελεστικό όργανο του κόμματος και ως εκ τούτου εξουσιοδοτείται, σύμφωνα με την άποψη όλων των συμμετεχόντων, να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις. Τα εν λόγω μέλη του Συμβουλίου και τα κεντρικά γραφεία συνεργάζονται πλήρως προκειμένου το ζήτημα να διαλευκανθεί σύντομα και πλήρως».
Το «κορονο-μπόνους», όμως, δεν ήταν η μόνη έκτακτη πληρωμή που έλαβαν τα ηγετικά στελέχη, όπως το περιγράφει το Spiegel. Το 2019 τα μέλη του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου έλαβαν και υψηλότερο ποσό ως δώρο Χριστουγέννων, κάτι που αιτιολογήθηκε με την καλή επίδοση του κόμματος στις Ευρωεκλογές της ίδιας χρονιάς. Ο ταμίας του κόμματος, απαντώντας και στην κριτική που άσκησαν οι εσωτερικοί ελεγκτές, δήλωσε ότι όλα τα στελέχη θα επιστρέψουν τα ποσά και στο μέλλον τέτοιου είδους έκτακτα βοηθήματα θα καταργηθούν εντελώς.
Η Αναλένα Μπέρμποκ, ως υποψήφια Καγκελάριος των Πρασίνων, αντιμετώπισε προβλήματα ήδη από την προεκλογική της εκστρατεία τον περασμένο Μάιο, όταν αναγκάστηκε να παραδεχθεί ότι δεν είχε δηλώσει ως επιπλέον εισόδημα τα κομματικά μπόνους από το 2018 έως το 2020. Επρόκειτο συνολικά για 25.200 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του «κορονο-μπόνους».
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала