Όμικρον: Τι προκαλεί και πόσο επικίνδυνη είναι για τα μικρά παιδιά

CC0 / / Νεογέννητο
Νεογέννητο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.01.2022
Το στέλεχος Όμικρον προκαλεί σοβαρή βρογχίτιδα στα παιδιά.
Το στέλεχος Όμικρον είναι πολύ πιο επικίνδυνο για τα μικρά παιδιά, καθώς προκαλεί βρογχίτιδα με σοβαρές επιπλοκές, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Sputnik ο Αντρέι Ποζντνιακόφ, λοιμωξιολόγος, επικεφαλής ιατρός του διαγνωστικού εργαστηρίου της «Invitro-Siberia».
Σύμφωνα με τον ειδικό, τα παιδιά νοσηλεύονται πιο συχνά με Όμικρον λόγω της ιδιαιτερότητάς του, διότι αυτό το στέλεχος πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα στους βρόγχους και όχι στους πνεύμονες όπως το Δέλτα, προκαλώντας βρογχίτιδα και όχι πνευμονία.
Για τους ενήλικες αυτό είναι μάλλον καλό, διότι γι' αυτούς η βρογχίτιδα είναι δυσάρεστη, αλλά όχι θανατηφόρα, σε αντίθεση με την πνευμονία.
Παιδιά με μάσκες για τον κορονοϊό - Sputnik Ελλάδα, 1920, 15.01.2022
Ελλάδα
Παιδιά με κορονοϊό: Πώς αντιδρά ο οργανισμός τους στη μετάλλαξη Όμικρον – Πότε χρειάζονται νοσηλεία
Με τα παιδιά, ειδικά σε μικρή ηλικία, η κατάσταση είναι το αντίθετο. Λόγω των ανατομικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την ηλικία, η βρογχίτιδα συχνά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές.
«Στους εφήβους οι βρόγχοι έχουν ήδη σχηματιστεί και μοιάζουν σχεδόν με των ενηλίκων, ενώ στα μικρά παιδιά υπάρχουν διαφορές. Όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο στενότερος είναι ο αυλός των βρόγχων, τόσο πιο πλούσια είναι η αγγείωση, δηλαδή η παροχή αίματος, και ο βλεννογόνος είναι πιο πορώδης. Έτσι, εάν ένα παιδί αναπτύξει βρογχίτιδα, τότε ο αυλός κλείνει πολύ πιο γρήγορα, ταυτόχρονα απελευθερώνεται περισσότερη βλέννα και, λόγω της πλούσιας αγγείωσης, η βρογχίτιδα εξαπλώνεται πιο γρήγορα. Το ίδιο συμβαίνει και με την απλή βρογχίτιδα, όχι μόνο στο πλαίσιο της νόσου COVID-19» εξήγησε ο Αντρέι Ποζντνιακόφ.
Κινητή μονάδα εμβολιασμού στη Θεσσαλονίκη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.01.2022
Ελλάδα
Θωμαΐδης: Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση – Η προστασία της τρίτης δόσης απέναντι σε Δέλτα και Όμικρον
Ο λοιμωξιολόγος υπενθύμισε ότι η βρογχιολίτιδα (φλεγμονή των μικρών τμημάτων του βρογχικού δέντρου) είναι μια συχνή επιπλοκή της βρογχίτιδας, που μπορεί να συνοδεύεται από σοβαρή αναπνευστική ανεπάρκεια και να έχει αρνητικό αποτέλεσμα.
Η βρογχιολίτιδα είναι μία από τις εκδηλώσεις διαφόρων οξειών αναπνευστικών λοιμώξεων (για παράδειγμα, είναι πολύ χαρακτηριστικό μιας λοίμωξης από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό) και συχνά μπορεί να αποβεί μοιραία για τα παιδιά.
Παρεμπιπτόντως, τα παιδιά που είχαν μολυνθεί από τα προηγούμενα στελέχη του Sars-CoV-2 δεν εμφάνισαν βρογχιολίτιδα.
Στους ενήλικες, λόγω των ανατομικών τους χαρακτηριστικών, η βρογχιολίτιδα είναι αρκετά σπάνια, είπε καταλήγοντας ο ειδικός.
Νωρίτερα, ο Ρώσος υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκο, δήλωσε ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 15% των μολύνσεων Sars-CoV 2 είναι παιδιά ηλικίας από 0 έως τεσσάρων ετών.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала