Υψηλή χοληστερίνη: Τα θαυματουργά τρόφιμα που είναι «πιο αποτελεσματικά και από τα φάρμακα»

CC0 / / Πορτοκάλια
Πορτοκάλια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.01.2022
Μια κατηγορία τροφίμων μπορεί να είναι «πιο αποτελεσματικά και από τα φάρμακα» όσον αφορά στη χοληστερόλη, σύμφωνα με σχετική μελέτη.
Η υψηλή χοληστερόλη είναι μια κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρδιακές παθήσεις, αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.
Μάλιστα, σύμφωνα με αρκετές έρευνες τις οποίες επικαλείται σε σχετική δημοσίευση η «Express», φαίνεται ότι οι ενώσεις που βρίσκονται σε πολλά δημοφιλή φρούτα, μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της χοληστερόλης ακόμα και κατά 40%.
Πιεσόμετρο  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.01.2022
Υπέρταση: Ποιο ρόφημα συνδέεται με την υψηλή αρτηριακή πίεση

Τα εσπεριδοειδή ρίχνουν τη χοληστερόλη

Οι αντιοξειδωτικές ενώσεις που βρίσκονται στη φλούδα των εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, λεμόνια, γλυκολέμονα, μανταρίνια, νεράντζια, κίτρο, γκρέιπφρουτ, κουμκουάτ) μπορούν «να μειώσουν την υψηλή χοληστερόλη πιο αποτελεσματικά από ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα και μάλιστα χωρίς παρενέργειες».
Η υψηλή χοληστερόλη χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας ή «κακής» χοληστερόλης που κυκλοφορεί στο αίμα. Καθώς τα λιπαρά μόρια κατακλύζουν τα αρτηριακά τοιχώματα, αυτά στενεύουν και έτσι περιορίζεται ο χώρος για να περάσει το αίμα μέσα από αυτά.
Συγκεκριμένα, η Ελζμπιέτα Κουρόβσκα, επικεφαλής ερευνήτρια σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «American Chemical Society», ανέφερε: «Η μελέτη μάς έδειξε ότι οι πολυμεθοξυλιωμένες φλαβόνες (PMFs) έχουν την πιο ισχυρή δράση μείωσης της χοληστερόλης από οποιοδήποτε άλλο φλαβονοειδές εσπεριδοειδών. Πιστεύουμε ότι τα PMFs έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν και ακόμη και να επικρατήσουν ως προς τη μείωση της χοληστερόλης ορισμένων συνταγογραφούμενων φαρμάκων, χωρίς τον κίνδυνο παρενεργειών».
Μια φρατζόλα ψωμί (φωτ. αρχείου) - Sputnik Ελλάδα, 1920, 18.01.2022
Λευκό ψωμί: Ο άγνωστος κίνδυνος για την υγεία από τη συχνή κατανάλωση
Τα ευρήματα της μελέτης προέρχονται από ένα χάμστερ με υψηλή χοληστερόλη, που προκαλείται από τη διατροφή. Οι ερευνητές έδειξαν ότι η διατροφή των ζώων με τροφή που περιείχε PMFs κατά 1%, μείωσε τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης από 32% έως και 40%.
Έτσι, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι ενώσεις έδειχναν πολλά μια αποτελεσματική και φυσική εναλλακτική λύση για τη μείωση της LDL χοληστερόλης.
Ακόμα, η επιστήμονας εξήγησε ότι η κατανάλωση ποτών από εσπεριδοειδή μπορεί να φέρει σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία, επομένως η πρόσληψη PMFs μπορεί να είναι ένας ευκολότερος τρόπος για τη μείωση της χοληστερόλης.
Η ίδια σημείωσε ότι ένα άτομο θα έπρεπε να πιει 20 ή περισσότερα φλιτζάνια χυμό πορτοκαλιού ή μανταρίνι για να επωφεληθεί από τη θεραπευτική του δράση. Μάλιστα, ο μηχανισμός δράσης των PMFs λειτουργεί αναστέλλοντας τη σύνθεση χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων μέσα στο ήπαρ.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала