https://sputniknews.gr/20220120/diavitis-oi-kales-kai-kakes-trofes-gia-isorropimeno-glykaimiko-deikti-22606918.html
Διαβήτης: Οι «καλές» και κακές τροφές για ισορροπημένο γλυκαιμικό δείκτη
Διαβήτης: Οι «καλές» και κακές τροφές για ισορροπημένο γλυκαιμικό δείκτη
Ο διαβήτης αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Ας γνωρίσουμε ποιες τροφές είναι κατάλληλες για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα. 20.01.2022, Sputnik Ελλάδα
2022-01-20T01:03+0200
2022-01-20T01:03+0200
2022-01-20T08:09+0200
διαβήτης
υγεία
τρόφιμα
/html/head/meta[@name='og:title']/@content
/html/head/meta[@name='og:description']/@content
https://cdnn1.img.sputniknews.gr/img/104/52/1045232_0:94:1280:814_1920x0_80_0_0_3a2afdf41c263b4562f508c2c271e6c4.jpg
Η ειδικός για τον διαβήτη, γιατρός Σάρα Μπρούερ, συμβουλεύει να περιορίσουμε τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες που αφομοιώνονται γρήγορα και τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση στο σάκχαρο του αίματος (γλυκόζη). Τέτοιες τροφές, όπως αναφέρει η βρετανική «Express», περιλαμβάνουν ζυμαρικά, κορν φλέικς και λευκό ψωμί, που αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε ινσουλίνη. Η γιατρός μάλιστα επισημαίνει ότι εάν κάποιος είναι υπέρβαρος, αυτό ίσως οδηγήσει σε ανεπαρκή έλεγχο της γλυκόζης, οπότε είναι συνίσταται να ακολουθεί μία διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης;Σύμφωνα με το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μία μονάδα μέτρησης για τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες.«Δείχνει πόσο γρήγορα κάθε τρόφιμο επηρεάζει το επίπεδο από το σάκχαρο του αίματος (γλυκόζη), όταν αυτό το τρόφιμο καταναλώνεται μόνο του» αναφέρεται χαρακτηριστικά.Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που πρέπει να περιορίσουμε, περιλαμβάνουν:Τρόφιμα με χαμηλό ή μεσαίο γλυκαιμικό δείκτη, είναι:Παρότι τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορούν να αποτελέσουν μέρος μίας υγιεινής διατροφής, δεν είναι όλα υγιεινά.Οι υγιεινές επιλογές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, περιλαμβάνουν τρόφιμα ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, φασόλια και φακές.Πώς να αποφύγουμε την υπεργλυκαιμίαΜη υγιεινές επιλογές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, περιλαμβάνουν σοκολάτες και τσιπς, που μπορεί να είναι πλούσιες σε λιπαρά.Το NHS υπενθυμίζει ότι το να βασιζόμαστε μόνο στον γλυκαιμικό δείκτη, δεν αποτελεί έναν αξιόπιστο τρόπο για να αποφασίσουμε εάν τα τρόφιμα ή οι συνδυασμοί τροφών είναι υγιεινά.Απώλεια βάρουςΈρευνες δείχνουν ότι είναι η ποσότητα υδατανθράκων που έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μετά από γεύματα.Για τον λόγο αυτό, η γιατρός Μπρούερ συστήνει την απώλεια βάρους μέσω του μεγέθους των μερίδων που καταναλώνουμε.Οι υπέρβαροι άνδρες, έχουν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, ενώ οι υπέρβαρες γυναίκες, 27 φορές περισσότερες.Η απώλεια περίσσιου βάρους μπορεί να βελτιώσει την παραγωγή ινσουλίνης και την καλύτερη ανταπόκριση των κυττάρων στην ινσουλίνη.
https://sputniknews.gr/20220117/tyri-diatrofologos-apokalyptei-toys-kala-krymmenoys-kindynoys-apo-tin-kathimerini-katanalosi-toy--22422830.html
https://sputniknews.gr/20220116/anoia-to-dimofiles-santoyits-poy-mporei-na-ayxisei-ton-kindyno-egkefalikis-nosoy-kata-44-22571192.html
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
2022
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
Ειδήσεις
el_GR
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputniknews.gr/img/104/52/1045232_143:0:1280:853_1920x0_80_0_0_70812874ca0111d1f8d7a52ea17ca8c2.jpgSputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
διαβήτης, υγεία, τρόφιμα
Διαβήτης: Οι «καλές» και κακές τροφές για ισορροπημένο γλυκαιμικό δείκτη
01:03 20.01.2022 (Ανανεώθηκε: 08:09 20.01.2022) Ο διαβήτης αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο. Ας γνωρίσουμε ποιες τροφές είναι κατάλληλες για τη μείωση του σακχάρου στο αίμα.
Η ειδικός για τον διαβήτη, γιατρός Σάρα Μπρούερ, συμβουλεύει να περιορίσουμε τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες που αφομοιώνονται γρήγορα και τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση στο σάκχαρο του αίματος (γλυκόζη).
Τέτοιες τροφές, όπως αναφέρει η βρετανική «Express», περιλαμβάνουν ζυμαρικά, κορν φλέικς και λευκό ψωμί, που αυξάνουν τις ανάγκες του οργανισμού σε ινσουλίνη.
Η γιατρός μάλιστα επισημαίνει ότι εάν κάποιος είναι υπέρβαρος, αυτό ίσως οδηγήσει σε ανεπαρκή έλεγχο της γλυκόζης, οπότε είναι συνίσταται να ακολουθεί μία διατροφή με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Τι είναι ο γλυκαιμικός δείκτης;
Σύμφωνα με το Βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), ο γλυκαιμικός δείκτης είναι μία μονάδα μέτρησης για τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες.
«Δείχνει πόσο γρήγορα κάθε τρόφιμο επηρεάζει το επίπεδο από το σάκχαρο του αίματος (γλυκόζη), όταν αυτό το τρόφιμο καταναλώνεται μόνο του» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη που πρέπει να περιορίσουμε, περιλαμβάνουν:
Ζάχαρη και ζαχαρώδη τρόφιμα
Τρόφιμα με χαμηλό ή μεσαίο γλυκαιμικό δείκτη, είναι:
Κάποια φρούτα και λαχανικά
Τροφές ολικής αλέσεως, όπως βρώμη κουάκερ
Παρότι τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη μπορούν να αποτελέσουν μέρος μίας υγιεινής διατροφής, δεν είναι όλα υγιεινά.
Οι υγιεινές επιλογές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, περιλαμβάνουν τρόφιμα ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, φασόλια και φακές.
Πώς να αποφύγουμε την υπεργλυκαιμία
Μη υγιεινές επιλογές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, περιλαμβάνουν σοκολάτες και τσιπς, που μπορεί να είναι πλούσιες σε λιπαρά.
Το NHS υπενθυμίζει ότι το να βασιζόμαστε μόνο στον γλυκαιμικό δείκτη, δεν αποτελεί έναν αξιόπιστο τρόπο για να αποφασίσουμε εάν τα τρόφιμα ή οι συνδυασμοί τροφών είναι υγιεινά.
Απώλεια βάρους
Έρευνες δείχνουν ότι είναι η ποσότητα υδατανθράκων που έχει τη μεγαλύτερη επιρροή στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, μετά από γεύματα.
Για τον λόγο αυτό, η γιατρός Μπρούερ συστήνει την απώλεια βάρους μέσω του μεγέθους των μερίδων που καταναλώνουμε.
Οι υπέρβαροι άνδρες, έχουν επτά φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη, ενώ οι υπέρβαρες γυναίκες, 27 φορές περισσότερες.
Η απώλεια περίσσιου βάρους μπορεί να βελτιώσει την παραγωγή ινσουλίνης και την καλύτερη ανταπόκριση των κυττάρων στην ινσουλίνη.