Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ρομπέρτα Μετσόλα: Το παράδοξο με την 43χρονη Μαλτέζα που αναλαμβάνει το «τιμόνι» της Ευρωβουλής

© AFP 2022 / PATRICK HERTZOGΗ Ρομπέρτα Μετσόλα νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Η Ρομπέρτα Μετσόλα νέα πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 20.01.2022
Η νέα πρόεδρος της Ευρωβουλής, Ρομπέρτα Μετσόλα, «βρέθηκε επανειλημμένα στην μειοψηφία» τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, για το θέμα των αμβλώσεων, αλλά «θα κριθεί στην πράξη από το έργο της».
Γυναίκα στο «τιμόνι» του Ευρωκοινοβουλίου από την Τρίτη, οπότε οι ευρωβουλευτές εξέλεξαν τη Ρομπέρτα Μετσόλα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, από τη Μάλτα, πρόεδρό του έως το 2024, με 458, επί συνόλου 690, ψήφους, στον πρώτο γύρο.
Η Μετσόλα θα προεδρεύσει κατά το δεύτερο ήμισυ της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, έως ότου συγκροτηθεί νέο Κοινοβούλιο. Αυτό θα γίνει μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024.
Το «στίγμα» της από το πρώτο λεπτό που ακουγόταν το όνομά της ως φαβορί, σύμφωνα με Έλληνες ευρωβουλευτές, ήταν η εναντίωσή της στις αμβλώσεις. Κι, όμως. Πρόκειται για μια παραδοξότητα που διατρέχει όλο το φάσμα των Μαλτέζων ευρωβουλευτών, συμπεριλαμβανομένων και των Σοσιαλιστών, μας λέει, θέλοντας να είναι δίκαιος κι αιφνιδιάζοντάς μας, ο επανεκλεγείς αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, με το 75% των ψήφων της Ευρωβουλής, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Θυμάται, ωστόσο, κι αυτός ότι ως αντιπρόεδρος, αλλά και ως ευρωβουλεύτρια, η κα Μετσόλα αντιτάχθηκε σθεναρά σε όλα τα ψηφίσματα υπέρ του δικαιώματος των γυναικών στην έκτρωση.
Το εμβόλιο της AstraZeneca - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.01.2022
Κόσμος
Καταγγελία για Ευρωβουλή: «Πάνε να "θάψουν" αναφορά για τη νομική ασυλία της AstraZeneca»
«Βρέθηκε επανειλημμένα στη μειοψηφία» τονίζει ο κ. Παπαδημούλης. «Αντίθετα, τάχθηκε υπέρ της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ και υπέρ του Κράτους Δικαίου στην Ουγγαρία και την Πολωνία, διατηρώντας θετική στάση πιο μπροστά και από μέσο όρο της ευρωομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από το οποίο προέρχεται» προσθέτει ο αντιπρόεδρος, που τονίζει ότι ως νέα πρόεδρος «θα κριθεί στην πράξη από το έργο της».
Οφείλει όμως θεσμικά, τονίζει ο κ. Παπαδημούλης, «και το έχει υποσχεθεί, να υποστηρίξει τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Να τις προωθεί και να τις ψηφίζει σε όλα τα θέματα». Επομένως, συμπεραίνει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, «και το θέμα των αμβλώσεων που το ΕΚ υποστηρίζει με συντριπτική πλειοψηφία, θα πρέπει να το υποστηρίξει».
Ήδη, πάντως, στην πρώτη της ομιλία η Μαλτέζα πρόεδρος εστίασε στη διαφορετικότητα ως ισχυρό στοιχείο της Ευρώπης και αναφέρθηκε, προς έκπληξη όλων, στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η Ε.Ε. «δεν μπορεί να θεωρείται ολοκληρωμένη όσο η Κύπρος παραμένει διχοτομημένη».

Ποια είναι η Ρομπέρτα Μετσόλα

Η Ρομπέρτα Μετσόλα είναι μια νέα γυναίκα, 43 ετών, νομικός, μητέρα τεσσάρων παιδιών, με σύζυγο Φιλανδό, που εκλέγεται 20 χρόνια, και είναι η νεότερη πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, μετά τη Νικόλ Φοντέν και την Σιμόν Βέιλ.
Μια γυναίκα θα δουλέψει υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, υπέρ της ισότητας, που ακόμη και στην Ε.Ε. το 2022 δεν έχει επιτευχθεί στην Ευρώπη; Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πάντως δεσμεύτηκε να συνεργαστεί μαζί της για την ανάκαμψη της Ε.Ε. και για ένα «πράσινο, ψηφιακό και φωτεινό ευρωπαϊκό μέλλον».
«Υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει τον στόχο της ισότητας και ότι θα ενισχύει τον πλουραλισμό εντός του ΕΚ» απαντά ο κ. Παπαδημούλης, που αντιστρέφει το «αρχή άνδρα δείκνυσι», για την περίπτωσή της, και για τη γυναίκα. Και παρ' όλη την πολιτική διαφορά του μαζί της προσβλέπει «σε μια εποικοδομητική συνεργασία μαζί της», υπενθυμίζοντάς της και τις δεσμεύσεις της.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала