Αρχαιολογία στο διάστημα; Οι ερευνητές διεξάγουν έρευνα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

© NASA's Goddard Space Flight Center/Chris Smith (USRA)Καλλιτεχνική αναπαράσταση του αστρικού συστήματος TOI 1338
Καλλιτεχνική αναπαράσταση του αστρικού συστήματος TOI 1338 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.01.2022
Μελέτη των αστροναυτών του ISS και του περιβάλλοντός τους χαρακτηρίζεται ως το «1ο μεγάλης κλίμακας διαστημικό αρχαιολογικό έργο».
Ενώ οι περισσότεροι αρχαιολόγοι μελετούν αρχαία αντικείμενα θαμμένα βαθιά υπόγεια, ένα ζευγάρι ερευνητών έχει βάλει στο στόχαστρό του ένα διαφορετικό είδος αρχαιολογικού χώρου και δεν είναι άλλος από έναν χώρο που βρίσκεται σε τροχιά 408 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.
Αρχαιολόγοι από τις ΗΠΑ και την Αυστραλία έχουν ξεκινήσει αυτό που αποκαλούν το πρώτο μεγάλης κλίμακας διαστημικό αρχαιολογικό έργο, μελετώντας τα αντικείμενα και τις συνήθειες των αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).
«Νομίζω ότι το ευρύτερο κοινό έχει την αίσθηση ότι η αρχαιολογία βασίζεται στο μακρινό παρελθόν. Αλλά στην πραγματικότητα, η σύγχρονη αρχαιολογία είναι ένας τομέας που υπάρχει εδώ και σχεδόν 50 χρόνια», δήλωσε ο Justin Walsh, αρχαιολόγος από το Πανεπιστήμιο Chapman στην Καλιφόρνια, στο As It Happens host Carol Off.
«Βασικά, όλα είναι παρελθόν και θα έλεγα ότι όλα είναι διαθέσιμα για να τα μελετήσουν οι αρχαιολόγοι».

1ο αρχαιολογικό πείραμα στο διάστημα

Ο Γουόλς συνεργάστηκε με την Άλις Γκόρμαν του Πανεπιστημίου Flinders της Αυστραλίας για να ξεκινήσει το Αρχαιολογικό Πρόγραμμα του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού. Αυτό το μήνα, το ζευγάρι ξεκίνησε τα πρώτα του πειράματα στον ISS.
«Δεν βλέπεις στην καθημερινότητά σου να συμβαίνει ζωντανά μπροστά στα μάτια σου, πόσο μάλλον όταν συμβαίνει, 300 μίλια προς τα πάνω, κινούμενος 17.500 μίλια την ώρα. Άρα ήταν πολύ άγριο», είπε ο Γουόλς
Η αρχαιολογία ορίζεται ευρέως ως η μελέτη της ανθρώπινης δραστηριότητας μέσω της ανάκτησης και ανάλυσης του υλικού πολιτισμού.
Ο Γουόλς, πρωτοπόρος στον τομέα της διαστημικής αρχαιολογίας, χρησιμοποιεί δορυφορικές εικόνες για να μελετήσει πράγματα όπως τροχιακό συντρίμμια, επίγειες τοποθεσίες εκτόξευσης και δορυφορικούς σταθμούς παρακολούθησης.
Λέει ότι αυτή και ο Γουόλς είναι οι πρώτοι αρχαιολόγοι που χρησιμοποιούν το πεδίο για να «κατανοήσουν πώς οι άνθρωποι σχετίζονται με τα αντικείμενα με τα οποία ζουν στο διάστημα».
«Φέρνοντας αρχαιολογικές προοπτικές σε έναν ενεργό διαστημικό τομέα, είμαστε οι πρώτοι που δείχνουμε πώς οι άνθρωποι προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους σε ένα εντελώς νέο περιβάλλον», ανέφερε το δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου.
To «Αίνιγμα» το εξωγήινο μαύρο διαμάντι 555, 55 καρατίων - Sputnik Ελλάδα, 1920, 19.01.2022
«Το Αίνιγμα»: Ένα εξωγήινο μαύρο διαμάντι 555 καρατίων από το διάστημα – Βίντεο

Πώς διεξάγεται μια αρχαιολογική έρευνα στο διάστημα;

Είναι εκπληκτικά παρόμοιο με αυτό που γίνεται σε έναν γήινο αρχαιολογικό χώρο καθώς χωρίζεται σε τετράγωνα εστιάζοντας στο κάθε ένα κάθε φορά.
Στη Γη, μια αρχαιολογική ομάδα θα χώριζε μια περιοχή σε ένα πλέγμα ενός μέτρου με τετράγωνα ενός μέτρου, που χαρακτηρίζονται από ξύλινους πασσάλους ή μεταλλικές ράβδους, ανάλογα με το περιβάλλον, και στη συνέχεια θα ήταν αντικείμενα μελέτης το κάθε ένα ξεχωριστά.
Δυστυχώς για τον Γουόλς και την Γκόρμαν, η NASA δεν επιτρέπει στους κοινωνικούς επιστήμονες να εκπαιδευτούν ως αστροναύτες, οπότε δεν μπορούν να εργαστούν στον ISS.
Αντ' αυτού, τα μέλη του πληρώματος του σταθμού έχουν επισημάνει έξι τοποθεσίες στον ISS με τετράγωνα κίτρινης ταινίας.
Οι αστροναύτες συμφώνησαν να φωτογραφίζουν κάθε τετράγωνο την ίδια ώρα κάθε μέρα για 60 ημέρες, και στη συνέχεια τυχαία για άλλες 30 ημέρες. Οι εικόνες θα σταλούν πίσω στη Γη, όπου ο Γουόλς και η Γκόρμαν θα τις μελετήσουν.
Η ιδέα, λέει ο Γουόλς, είναι να παρατηρήσουμε την «υλική κουλτούρα» στον ISS.

Ποια αντικείμενα χρησιμοποιούνται και πώς;

Αυτά τα αντικείμενα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου; Πώς χρησιμοποιούν οι αστροναύτες το χώρο γύρω τους; Το χρησιμοποιούν όπως προβλέπεται ή κάνουν προσαρμογές εν κινήσει για να ταιριάζουν στις ανάγκες τους;
«Αποτυπώνουμε ουσιαστικά ποιες δραστηριότητες συμβαίνουν σε συγκεκριμένες στιγμές στο διάστημα», ανέφερε.
Ένα πράγμα που εξετάζουν, για παράδειγμα, είναι πώς οι αστροναύτες αναδημιουργούν την επίδραση της βαρύτητας στο διαστημικό σταθμό χρησιμοποιώντας υλικά όπως κιγκλιδώματα, Velcro και επανασφραγιζόμενες σακούλες που κρατούν τα αντικείμενα στη θέση τους.
«Εξαιτίας της επίδρασης της βαρύτητας, αυτό για το οποίο αναφέρομαι πραγματικά είναι πως όταν τοποθετείς κάτι κάτω, μένει εκεί που το βάζεις», είπε.
«Αυτό είναι κάτι που περιμένουμε βασικά από το περιβάλλον μας ως άνθρωποι όταν ζούμε στον πλανήτη Γη και αυτό προφανώς δεν συμβαίνει στον ISS».

Μιλώντας με αστροναύτες

Αλλά σε αντίθεση με τους αρχαιολόγους που μελετούν τους αρχαίους πολιτισμούς, ο Γουόλς και η Γκόρμαντ θα έχουν πραγματικά την ευκαιρία να επικοινωνήσουν απευθείας με τους αστροναύτες.
Τα ευρήματά τους, ανέφερε, ενδέχεται να έχουν πρακτικές εφαρμογές για το μέλλον της εξερεύνησης του διαστήματος, βοηθώντας τους σχεδιαστές διαστημικών σταθμών να κατανοήσουν τι πρέπει να παρέχουν στα πληρώματά τους.
Σημείωσε ότι επί του παρόντος βρίσκονται σε εξέλιξη αρκετά τέτοια προγράμματα. Η NASA συνεργάζεται με διαστημικές υπηρεσίες στον Καναδά, την Ιαπωνία και την Ευρώπη για την κατασκευή του Gateway, ενός φυλακίου που θα βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το φεγγάρι. Και ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες, όπως η Axiom και η Blue Origin,παρακολουθούν τη συστολή των δικών τους εμπορικών διαστημικών σταθμών, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας cbc.ca.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала