Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Η Ελλάδα στην 1η θέση σε δαπάνες στο ΝΑΤΟ: «Δίνουμε 8 δισ. ενώ ματώνουμε από πανδημία και φτώχεια»

© AP Photo / Thanassis Stavrakis / Στιγμιότυπο από κοινή στρατιωτική άσκηση «Πυρπολητής» στον Σαρωνικό
Στιγμιότυπο από κοινή στρατιωτική άσκηση «Πυρπολητής» στον Σαρωνικό - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.01.2022
Αντιδράσεις προκαλεί το υπέρογκο ποσό που έδωσε η χώρα μας στο ΝΑΤΟ για το 2021 την ώρα που η υγεία και η κοινωνία ματώνουν από τις συνέπειες του κορονοϊού και της ενεργειακής κρίσης.
Στην πρώτη θέση εμφανίζεται η Ελλάδα αναφορικά με τις στρατιωτικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ αφού η χώρα πλήρωσε για το 2021 το ποσό των 8 δισ. δολαρίων κάτι που αντιστοιχεί στο 3,82% του ΑΕΠ της!
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το ποσό που διέθεσε η χώρα μας, ξεπέρασε ακόμη και τις ΗΠΑ όσον αφορά το ποσοστό δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ της, και κατατάσσεται στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας μεταξύ των κρατών-μελών της στρατιωτικής συμμαχίας.
© SputnikΣτρατιωτικοί προϋπολογισμοί των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για το 2021
Στρατιωτικοί προϋπολογισμοί των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για το 2021 - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.01.2022
Στρατιωτικοί προϋπολογισμοί των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ για το 2021
Την πρωτιά σε δαπάνες μεσούσης της ενεργειακής κρίσης σχολιάζει στο Sputnik o Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης Ειδικών Δυνάμεων εν αποστρατεία, βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
«Ανατρέχοντας στη δήλωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό ο οποίος είπε ότι εκτοξεύονται οι στρατιωτικές δαπάνες της χώρας σύμφωνα με τα προτάγματα του ΝΑΤΟ, φαίνεται ξεκάθαρα ποια είναι η πολιτική ρότα της κυβέρνησης» τονίζει χαρακτηριστικά.
Όπως αποκαλύπτει, το σύνολο των εξοπλιστικών προγραμμάτων που έρχονται προς έγκριση στις επιτροπές της Βουλής «αναφέρεται ρητά ότι είναι συμβατό με τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ».
Παράλληλα, ο κ. Παπαναστάσης τονίζει ότι μέσα σε μόλις 15 μέρες έφτασαν στις επιτροπές της Βουλής «υψηλά και ογκώδη εξοπλιστικά προγράμματα που ξεπερνούσαν το 1 δισ. ευρώ».
Όλα αυτά, συνεχίζει, «σημαίνουν πρακτικά ότι τα υπέρογκα ποσά, που δαπανώνται για τη Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν προστατεύουν την Ελλάδα, αλλά προσπαθούν να ενισχύσουν το πλαίσιο των ανταγωνισμών απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα. Όλοι βλέπουμε τις πολεμικές προετοιμασίες στην Ουκρανία».
Ο Σεργκέι Λαβρόφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.01.2022
Κόσμος
Λαβρόφ: Η Ελλάδα δεν θέλει να ακολουθήσει σε κυρώσεις κατά Ρωσίας-Εμπιστευόμαστε τους Έλληνες φίλους

Το οξύμωρο των δαπανών και των προμηθειών

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΚΚΕ, υπάρχει κάτι «οξύμωρο και σχιζοφρενικό» στην κυβερνητική πολιτική καθώς από τη μια μεριά γίνονται οι «φαραωνικές» προμήθειες με τα Rafale, τις φρεγάτες και άλλα συστήματα, δαπανώνται τα 8 δισ. για το ΝΑΤΟ, ενώ από την άλλη η εξωτερική πολιτική είναι εντελώς αντίθετη.
«Τι θα μπορούσαν να προσφέρουν τα Rafale και όλοι οι άλλοι εξοπλισμοί στην άμυνα της χώρας όταν την ίδια στιγμή αποκαλύπτεται ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει να ρίξει στο τραπέζι των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία της πρόταση της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 10 και στα 12 μίλια; Τι θα μπορούσαν να προσφέρουν οι εξοπλισμοί όταν η συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό διεξάγεται με τους κανόνες του ΝΑΤΟ; Η απάντηση σε όλα αυτά είναι απολύτως τίποτα».
Παράλληλα ο κ. Παπαναστάσης επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να καλύψει τα σύνορα, αλλά κάνει πολεμικούς σχεδιασμούς.
«Μέσα από την τελευταία ελληνοαμερικανική συμφωνία, η κυβέρνηση δεν ανοίγει απλά μια πόρτα στην Αλεξανδρούπολη, αλλά κάτι πολύ μεγαλύτερο, όσο και να θέλει ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας να υποστηρίζει ότι τα αμερικανο-ΝΑΤΟϊκά στρατεύματα που πέρασαν και θα περάσουν από εκεί και παρατάσσονται στα ευρωρωσικά σύνορα, δεν στοχεύουν τη Ρωσία» τονίζει χαρακτηριστικά.
Μαχητικά Rafale πάνω από την Ακρόπολη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 21.01.2022
Ελλάδα
Η Ελλάδα παίρνει Rafale, οι ΗΠΑ σκέφτονται να δώσουν F16 στην Τουρκία: Πόσο θωρακισμένη είναι η χώρα

Ποιοι κερδίζουν;

Παράλληλα η πολιτική ηγεσία αρνείται το γεγονός ότι η χώρα μας προχωρά «σε μια κούρσα εξοπλιστικών απέναντι στην Τουρκία που επίσης ναυπηγεί φρεγάτες, πλοία, υποβρύχια, drones» αναφέρει ο κ. Παπαναστάσης.
«Κερδισμένο απ' αυτό βγαίνει το βιομηχανικό κατεστημένο των ΗΠΑ της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας κυρίως, αλλά και το ίδιο το ΝΑΤΟ που φτιάχνει έναν στρατό που δεν διέθετε νωρίτερα. Το ΝΑΤΟ απαιτεί με ωμό τρόπο από τις χώρες-μέλη του όσα δεν έχει. Μόνος χαμένος η Ελλάδα που πληρώνει και τα κράτη που θα αιματοκυλιστούν» προσθέτει.
Παράλληλα, εκφράζει την άποψη ότι χρήματα που δίνει η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να ανακατανεμηθούν ανάμεσα στην Άμυνα, την Υγεία και την Παιδεία. «Δίνουμε 8 δισ. στο ΝΑΤΟ, ενώ η χώρα ματώνει από κορονοϊό και ακρίβεια. Μέσα σε όλο αυτό πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η φιέστα για τα Rafale στήθηκε πάνω στα ράντζα διασωληνωμένων, στην ακρίβεια, τη φτώχεια, την υπερφορολόγηση και την ενεργειακή κρίση» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ.
ΚΚΕ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.10.2021
Ελλάδα
ΚΚΕ για συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ: Η χώρα γίνεται απέραντο αμερικανοΝΑΤΟϊκό ιμπεριαλιστικό ορμητήριο

Για ποιο λόγο καταψηφίζει το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταψηφίζει όλες αυτές τις προμήθειες και τις δαπάνες για το ΝΑΤΟ «που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες του ελληνικού λαού. Ο λαός θέλει προστασία στα σύνορά του, αλλά δεν θέλει οπλικά συστήματα που θα αιματοκυλίσουν τους άλλους λαούς στην ευρύτερη περιοχή όπου αυτά κατευθύνονται» υπογραμμίζει ο κ. Παπαναστάσης.
«Υπάρχει η διαστρέβλωση ότι το ΚΚΕ δεν θέλει την υπεράσπιση των συνόρων, όμως η ιστορική αλήθεια είναι μία: Οι Κομμουνιστές ήταν οι πρώτοι που πολέμησαν για τα σύνορα και έδωσαν τη ζωή τους για αυτά απέναντι στους Ναζί όταν οι αστοί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έπιναν τα ποτά τους στο Κάιρο» καταλήγει.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала