Το αφέψημα που παρατείνει τη ζωή, μειώνει τη χοληστερόλη και καταπολεμά την υπέρταση

© ΦωτογραφίαΓυναίκα πίνει τσάι
Γυναίκα πίνει τσάι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 22.01.2022
Η υπέρταση είναι επίσης γνωστή ως «σιωπηλός δολοφόνος» επειδή συχνά ανιχνεύεται όταν οι συνθήκες θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει με τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Μια επιστημονική μελέτη έδειξε ότι αυτά τα προβλήματα μπορούν να καταπολεμηθούν με το έγχυμα ενός γνωστού βοτάνου.
Η υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να είναι πρόδρομος για καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά, γι' αυτό οι γιατροί συνιστούν στενή παρακολούθηση των επιπέδων της αρτηριακής πίεσης, αν και το σώμα μπορεί επίσης να βοηθηθεί με μια διατροφή πλούσια σε τροφές που μειώνουν σημαντικά την υπέρταση, όπως η περίπτωση του θυμαριού.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Plant Foods for Human Nutrition, οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του θυμαριού μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Αυτό αποδείχθηκε σε ένα πείραμα με τρωκτικά, τα οποία παρουσίασαν μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής τους πίεσης μετά την κατανάλωση εκχυλίσματος θυμαριού. Η συστολική αρτηριακή πίεση δείχνει την πίεση που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αρτηριών με κάθε καρδιακό παλμό. Hσυστολική πίεση είναι πιο σημαντική γιατί δίνει σαφή ένδειξη του κινδύνου καρδιακής προσβολής, ενώ η διαστολική πίεση είναι η πίεση του αίματος στην αρτηρία όταν η καρδιά χαλαρώνει μεταξύ των παλμών.

Τα οφέλη του θυμαριού

Δεδομένα από άλλη επιστημονική μελέτη επιβεβαίωσαν τις αντιυπερτασικές ιδιότητες του θυμαριού και επίσης σημείωσαν τις επιδράσεις του στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Τα αποτελέσματα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το θυμάρι συμβάλλει στη σημαντική αύξηση της λιποπρωτεϊνικής χοληστερόλης υψηλής πυκνότητας, γνωστής ως «καλής» χοληστερόλης, η οποία χαρακτηρίζεται από την εξάλειψη των μορίων λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας από το σώμα, γνωστά ως «κακή» χοληστερόλη.
Οι επιστήμονες υποθέτουν ότι το θυμάρι περιέχει μερικές από τις δραστικές ουσίες που εξηγούν την αντιυπερτασική δράση.
Άλλη επιστημονική έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Oxidative Medicine and Cellular Longevity, επισημαίνει ότι τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες μπορούν να έχουν θεραπευτική επίδραση σε καταστάσεις όπως η υπέρταση.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα είδη ενεργού οξυγόνου παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της υπέρτασης. Μετά από ένα έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το θυμάρι μπορεί να είναι χρήσιμο συμπλήρωμα σε προγράμματα θεραπείας για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Πιεσόμετρο  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 10.01.2022
Υψηλή αρτηριακή πίεση: Ποια τρόφιμα τη ρίχνουν

Τα θρεπτικά στοιχεία του θυμαριού

Το θυμάρι έχει υψηλή συγκέντρωση βιταμινών A, C, E και K, καθώς και ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και φώσφορο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η υψηλή συγκέντρωση βιταμίνης C στο θυμάρι βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ακόμη πολλά στοιχεία για τις δυσμενείς επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει αυτό το βότανο στους ανθρώπους, επομένως απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν οι ιδιότητές του.
Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας, δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала