Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Ο πληθωρισμός ζορίζει τον Μπάιντεν: Πώς η εκτύπωση δολαρίου μπορεί να οδηγήσει στην... υποτίμησή του

© AP Photo / Seth WenigΗΠΑ: Το άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη
ΗΠΑ: Το άγαλμα της Ελευθερίας στη Νέα Υόρκη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 27.01.2022
Οι ΗΠΑ πιέζονται με την εκτόξευση του πληθωρισμού κάνοντας τον Πρόεδρο Μπάιντεν να απαντά με σαρκασμό σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. Οι ΗΠΑ πάντοτε κατέφευγαν στην εκτύπωση δολαρίου που όμως εάν το παρακάνουν, όπως λέει ο αν. Καθηγητής του ΑΠΘ Γρ. Ζαρωτιάδης, μπορεί να φέρει την αμφισβήτησή του διεθνώς.
Πληθωρισμός και τύπωμα χρήματος είναι τα δύο σημεία αναφοράς της πολιτικής που χαρακτηρίζουν τις ΗΠΑ εν αντιθέσει με την Ευρώπη που θεωρεί την εκτύπωση χρήματος κόκκινη γραμμή την οποία και δεν περνά.
Πρόσφατα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά του σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εκτίναξη του πληθωρισμού και αν αυτό αποτελεί μειονέκτημα για το τρέχον εκλογικό έτος απαντώντας του με σαρκασμό ότι «αυτό είναι το μεγάλο πλεονέκτημα, περισσότερος πληθωρισμός» ενώ μάλιστα τον εξύβρισε λέγοντας την ώρα που αποχωρούσε ο δημοσιογράφος από την αίθουσα «Τι ηλίθιος, σκύλας γιος».
Ας δούμε όμως τι είναι ο πληθωρισμός. Όπως επισημαίνει στο Sputnik ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ Γρηγόρης Ζαρωτιάδης, ο πληθωρισμός είναι ο ρυθμός αύξησης των τιμών.
«Αν ο πληθωρισμός πέφτει, οι τιμές δεν πέφτουν, απλά αυξάνονται με χαμηλότερο ρυθμό. Για να πέσουν οι τιμές, ο πληθωρισμός θα πρέπει να είναι αρνητικός» είπε.

Πότε και γιατί τυπώνουν χρήμα οι ΗΠΑ

Η τακτική που ακολουθεί η ΗΠΑ εκτυπώνοντας χρήμα ανεβάζει τον πληθωρισμό; «Όχι πάντα» εξηγεί, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις ναι.
Μία αιτία αύξησης του πληθωρισμού είναι όπως λέει ο κ. Ζαρωτιάδης είναι «να υπάρχει πραγματική αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω ιδιαίτερων συνθηκών όπως επιδείνωση κάποιων παραγωγικών διαδικασιών, ενέργειας κλπ. Άρα να αυξηθεί το κόστος και κατ' επέκταση και οι τιμές».
Δεύτερη αιτία που ωθεί τον πληθωρισμό στα ύψη είναι «οι συνθήκες των ολιγοπωλίων και οι κερδοσκοπικές πιέσεις. Οι ανταγωνισμοί μεταξύ των ολιγοπωλιακών μονάδων».
Η Νάνσι Πελόζι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.01.2022
Κόσμος
Νάνσι Πελόζι: Διεκδικεί στα 81 της χρόνια την επανεκλογή της στο Κογκρέσο των ΗΠΑ
Και η τρίτη αιτία είναι η αύξηση στη ζήτηση όπου εκεί οι ΗΠΑ εκτυπώνουν χρήμα.
«Η τρίτη αιτία αύξησης του πληθωρισμού είναι να υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση απ' ό,τι πρέπει για διάφορα προϊόντα. Κι εδώ μπαίνει το επιχείρημα της εκτύπωσης χρήματος. Όταν αυξάνεται η προσφορά χρήματος -τυπώνει χρήματα η κεντρική τράπεζα- δημιουργεί τεχνηέντως μεγαλύτερη ζήτηση και αυτό με τη σειρά του επειδή δεν έχει αυξηθεί η παραγωγή (σ.σ. και άρα και τα διαθέσιμα προϊόντα) καταλήγει να εκφράζεται σε αύξηση των τιμών και όχι σε κάτι άλλο. Για να γίνει αντιληπτό, έχουμε περισσότερα χρήματα στην τσέπη μας αλλά τα προϊόντα που έχουν παραχθεί είναι τα ίδια και τότε προφανώς αυξάνονται οι τιμές τους» ανέφερε ο κ. Ζαρωτιάδης.
Ευρώπη και ΗΠΑ ακολουθούν μέσω των κεντρικών τους τραπεζών μια εντελώς διαφορετική πολιτική έναντι της εκτύπωσης χρήματος.
«Η ΕΚΤ έχει βασικό στόχο της τον έλεγχο των τιμών, την αποφυγή δηλαδή της πρόκλησης πληθωρισμού» λέει ο κ. Ζαρωτιάδης αποφεύγοντας έτσι να τυπώσει ευρώ ενώ «η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ιστορικά έχει ως κεντρικό της στόχο τον έλεγχο της ανεργίας. Βλέπουν την παρέμβασή τους και ως μια παρέμβαση για να ενισχύουν την οικονομική δραστηριότητα όταν υπάρχει πρόβλημα» και προχωρούν στην εκτύπωση δολαρίου.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.01.2022
Κόσμος
Αυτή είναι η πραγματική αιτία για τη νευρικότητα του Μπάιντεν και για το «ηλίθιος» σε δημοσιογράφο

Η συνεχής εκτύπωση μπορεί να φέρει αμφισβήτηση δολαρίου

Ο κ. Ζαρωτιάδης επισημαίνει ότι με την εκτύπωση χρήματος «δεν λύνονται τα προβλήματα» προσθέτοντας ότι είναι ένα εργαλείο το οποίο θα πρέπει να χρησιμοποιείται υπό συνθήκες.
Πέραν όμως της εσωτερικής οικονομικής πολιτικής, το δολάριο αποτελεί σημείο αναφοράς στο διεθνές εμπόριο. Αυτό μπορεί να του δίνει μια ευελιξία η οποία όμως υπό καθεστώς συχνής εκτύπωσης μπορεί να αποβεί καταστροφικό.
«Οι ΗΠΑ έχουν τη δυνατότητα, που βεβαίως εξηγείται από την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική τους ισχύ, να εκτυπώνουν και να ελέγχουν το χρήμα που γίνεται από όλους τους άλλους αποδεκτό ως ο τελικός εκφραστής των αξιών. Το δολάριο είναι το νόμισμα που χρησιμοποιούν όλοι οι υπόλοιποι για να διατηρήσουν τα συναλλαγματικά τους αποθέματα. Άρα, αυτό τους δίνει μία ευελιξία μεγαλύτερη απ' ό,τι στις άλλες χώρες. Αυτή η ευελιξία δεν είναι ανεξάντλητη. Εάν το παρακάνουν κάποια στιγμή θα αρχίσει να αμφισβητείται η θέση του δολαρίου» τόνισε ο κ. Ζαρωτιάδης.

Το Μπρέττον Γουντς, ο χρυσός και η δυνατότητα των ΗΠΑ που αμφισβητήθηκε

Ο κανόνας του χρυσού για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες στο διεθνές εμπόριο ίσχυε για πάρα πολλά χρόνια.
Στο τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ήρθε το σύστημα σταθερών ισοτιμιών του Μπρέττον Γουντς το οποίο προσδιόριζε σταθερές ισοτιμίες μεταξύ των νομισμάτων των χωρών που συμμετείχαν σε αυτό.
Το Μπρέττον Γουντς υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 1944 με τη συμμετοχή 44 χωρών στη νομισματική και Χρηματοοικονομική Διάσκεψη στο Μπρέττον Γουντς στο Νιού Χαμσάιρ των ΗΠΑ.
Η ρωσική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.01.2022
Κόσμος
Μόνιμη Αποστολή της Ρωσίας στον ΟΗΕ: «Η Ουκρανία έχει "πλημμυρίσει" με όπλα από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ»
Οι χώρες που είχαν υπογράψει και ενταχθεί στο σύστημα είχαν αναλάβει τη δέσμευση και υποχρέωση να ασκήσουν συγκεκριμένη νομισματική πολιτική που να διατηρεί τη συναλλαγματική τους ισοτιμία σε μια καθορισμένη πολιτική τιμή με μέγιστη απόκλιση 1% σε σχέση με τον χρυσό.
Το σύστημα ίσχυσε μέχρι το 1971 ώσπου ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Νίξον, μονομερώς ανέστειλε το σύστημα ακυρώνοντας έτσι την άμεση μετατρεψιμότητα του δολαρίου σε χρυσό.
«Τι έγινε μετά το Μπρέττον Γουντς; Προκειμένου οι ΗΠΑ να βάλουν σε μια τάξη τις διεθνείς συναλλαγματικές τιμές είπαν "όλοι εκφράζεστε με χρυσό, δεν υπάρχει τόσος στον κόσμο για να καλύψει το σύστημα, άρα όλοι θα εκφράζετε τα νομίσματά σας σε σταθερή συναλλαγματική ισοτιμία ως προς το δολάριο και οι ΗΠΑ θα εκφράζουν το δολάριο ως προς τον χρυσό, κι έτσι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν -θεωρητικά- την υποχρέωση όποιοι έχουν συσσωρευμένα δολάρια και θα ήθελαν για κάποιους λόγους να τα ανταλλάξουν να τους δώσουν τον αντίστοιχο χρυσό". Αυτό το σύστημα όμως κατέρρευσε όταν κάποια στιγμή το τύπωμα των δολαρίων έχοντας συσσωρευμένα ελλείμματα άρχισε να ξεφεύγει και οι υπόλοιπες χώρες αμφισβήτησαν αυτή τη δυνατότητα των ΗΠΑ κι έσπασε το Μπρέττον Γουντς» είπε.
Οι χώρες διαθέτουν απόθεμα χρυσού και άλλων συναλλαγματικών μέσων και το ερώτημα είναι πόσο είναι αυτό το απόθεμα των ΗΠΑ ειδικά σε χρυσό;
«Με εκείνη τη διαδικασία η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συγκέντρωσε χρυσό. Τώρα εάν έχει μείνει η ίδια ποσότητα ή έχουν υπάρξει διαφοροποιήσεις δεν το ξέρω. Εκτιμήσεις γίνονται εξάλλου, δεν ανακοινώνονται επίσημα στοιχεία» ανέφερε.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала