Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Απόκριες 2022: Πότε «πέφτουν» Τσικνοπέμπτη και Καθαρά Δευτέρα

© Φωτογραφία : SOOC / Menelaos MichalatosΑπόκριες
Απόκριες - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.02.2022
Οι τρεις πρώτες εβδομάδες αποτελούν την Απόκρεω, ενώ ακολουθούν έξι εβδομάδες νηστειών (Τεσσαρακοστή) και τέλος, η Μεγάλη Εβδομάδα.
Απόκριες είναι οι τρεις εβδομάδες πριν από την Καθαρά Δευτέρα και συνδέονται με την περίοδο του Τριωδίου, που φέτος ανοίγει στις 13 Φεβρουαρίου, προετοιμάζοντάς μας για το Πάσχα.
Το Τριώδιο αποτελεί μία μακρά εκκλησιαστική περίοδο, διάρκειας περίπου 10 εβδομάδων, η οποία ξεκινάει την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου και ολοκληρώνεται το Μεγάλο Σάββατο.
Ευαγγελισμός - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.02.2022
Ελλάδα
«Ευαγγελισμός»: Ανέβηκε στην ταράτσα και απειλεί να πέσει στο κενό - Οι πρώτες εικόνες από το σημείο
Κατά τη διάρκεια της παραπάνω περιόδου εντάσσονται τόσο οι Απόκριες και η «Καθαρά Δευτέρα» όσο και η Μεγάλη Σαρακοστή και η Μεγάλη Εβδομάδα.
Φέτος, η Τσικνοπέμπτη πέφτει στις 24/2 ενώ η Καθαρά Δευτέρα θα εορταστεί στις 7 Μαρτίου και όπως κάθε χρόνο πέφτει 48 ημέρες πριν το Πάσχα.

Οι τέσσερις περίοδοι του Τριωδίου

Στο πλαίσιο αυτό, το Τριώδιο κατατμείται σε τέσσερις περιόδους:
1.
Την πρώτη εβδομάδα οι πιστοί καταναλώνουν ελεύθερα κάθε φαγητό, καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
2.
Τη δεύτερη οι πιστοί καταναλώνουν ελεύθερα κάθε φαγητό, εκτός της Τετάρτης και της Παρασκευής. Η Τσικνοπέμπτη είναι στις 24 Φεβρουαρίου και μετά από τρεις ημέρες αρχίζει ουσιαστικά η νηστεία. Η εβδομάδα τελειώνει με το Ψυχοσάββατο.
3.
Ακολούθως, οι πιστοί καταναλώνουν ελεύθερα όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αυγά, τα ψάρια και τα παράγωγα του ελαιόλαδου. Απαγορεύεται όμως η κατανάλωση κρέατος.
4.
Οι πιστοί καλούνται να τηρήσουν τη νηστεία, αποφεύγοντας την κατανάλωση κρέατος, γαλακτοκομικών και ψαριών. Εξαίρεση αποτελούν η Καθαρά Δευτέρα, η 25η Μαρτίου και η Κυριακή των Βαΐων, κατά τις οποίες οι πιστοί επιτρέπεται να καταναλώνουν ψάρι.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала