Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

Bloomberg: «Οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Ρωσία να συζητήσουν για επιθεωρήσεις σε βάσεις του ΝΑΤΟ»

© Sputnik / Alexey Vitvitsky  / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςNATO
NATO  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.02.2022
Πρόταση των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων εταίρων τους προς τη Ρωσία ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας από το «Bloomberg» την Τρίτη (01/02), περί αμοιβαίων επιθεωρήσεων «πυραυλικής δραστηριότητας» τόσο σε βάσεις του ΝΑΤΟ στην Πολωνία και στη Ρουμανία όσο και στο Καλίνινγκραντ.
Αμερικανική πρόταση στη Ρωσία προκειμένου να συζητηθεί το ενδεχόμενο επιθεώρησης των βάσεων του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία και στην Πολωνία ως προς τους πυραύλους κρουζ σε περίπτωση παρόμοιων μέτρων από τη Μόσχα, ήρθε στο «φως» της δημοσιότητας την Τρίτη (01/02).
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση του «Bloomberg» που επικαλείται δικές του πηγές, οι ΗΠΑ είπαν στο Κρεμλίνο ότι είναι έτοιμες να συζητήσουν το ενδεχόμενο να δοθεί στη Ρωσία η ευκαιρία να βεβαιωθεί ότι οι πύραυλοι κρούσης δεν σταθμεύουν σε βάσεις του ΝΑΤΟ στη Ρουμανία και στην Πολωνία.
Ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη Βασίλι Νεμπένζια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.02.2022
Κόσμος
Βασίλι Νεμπένζια: «Η σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ για την Ουκρανία από τις ΗΠΑ ήταν πρόκληση»
Βέβαια, μια τέτοια πρόταση προϋποθέτει ότι και η Ρωσία «θα παρέχει παρόμοιες πληροφορίες για ορισμένες στρατιωτικές βάσεις» στο έδαφός της.
Πάντως, νωρίτερα, και το ρουμανικό ραδιόφωνο μετέδωσε ότι οι ΗΠΑ και η Ρουμανία πρότειναν στη Ρωσία να πραγματοποιηθούν αμοιβαίες επιθεωρήσεις στις τοποθεσίες ανάπτυξης βαλλιστικών πυραύλων.
Η «Wall Street Journal» έγραψε, επικαλούμενη πηγές, ότι οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι εταίροι τους συζήτησαν την ιδέα να επιτραπεί στη Ρωσία να επιθεωρήσει εγκαταστάσεις με συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας στην Πολωνία και στη Ρουμανία.
Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα, Πολωνοί αξιωματούχοι δήλωσαν έτοιμοι για ρωσικές επιθεωρήσεις σε εγκαταστάσεις αεράμυνας των ΗΠΑ στη Ρουμανία και στην Πολωνία, εάν η Μόσχα επιτρέψει επιθεωρήσεις «πυραυλικής δραστηριότητας» στο Καλίνινγκραντ.
Μπόρις Τζόνσον - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.02.2022
Κόσμος
Τζόνσον: Η Ρωσία εκφοβίζει την Ουκρανία για να ξανασχεδιάσει τον χάρτη ασφαλείας της Ευρώπης
Επισημαίνεται ότι, στα τέλη του περασμένου έτους, η Μόσχα παρέδωσε προσχέδια εγγράφων για τις εγγυήσεις ασφαλείας στις Βρυξέλλες και την Ουάσινγκτον.
Χαρακτηριστικά, η Μόσχα απαιτεί από τους δυτικούς εταίρους της νομικές εγγυήσεις όσον αφορά στη μη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς την Ανατολή, στη μη ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία και στη μη δημιουργία στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ σε χώρες της τέως ΕΣΣΔ.
Οι προτάσεις περιέχουν, επίσης, μια ρήτρα για τη μη ανάπτυξη όπλων κρούσης του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και την απόσυρση των δυνάμεων της Συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη στις θέσεις του 1997.
Στις 27 Ιανουαρίου, η Ρωσία έλαβε γραπτή απάντηση. Το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας είπε ότι οι δυτικοί εταίροι αγνόησαν το σημαντικότερο θέμα της, δηλαδή της μη επέκτασης της Συμμαχίας.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала