Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Δένδιας: Στις 97 οι γραπτές δεσμεύσεις για την ελληνική υποψηφιότητα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

© Φωτογραφία : SOOC / Nick PaleologosΝίκος Δένδιας
Νίκος Δένδιας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.02.2022
Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, έχουν ήδη εξασφαλιστεί 97 γραπτές δεσμεύσεις υπέρ της ελληνικής υποψηφιότητας.
Πλώρη για μια θέση μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2026 έχει βάλει η Ελλάδα, παρά το σημείο καμπής που πέρασε η ελληνική υποψηφιότητα.
Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, έχουν εξασφαλιστεί 97 γραπτές δεσμεύσεις υπέρ της ελληνικής υποψηφιότητας.
Αυτό σημαίνει πως πάνω από το 50% των κρατών μελών των Ηνωμένων Εθνών στηρίζουν την εκλογή της Ελλάδας, που θα λάβει χώρα τον Σεπτέμβριο του 2024.
«Αυτό αποτελεί μια σημαντική επιτυχία της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Είναι απτό αποτέλεσμα της πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η ελληνική υποψηφιότητα δεν είναι μια υποψηφιότητα κενή περιεχομένου. Βασικό μήνυμα της προσπάθειάς μας είναι "80 χρόνια Χάρτης του ΟΗΕ: Οι θεμελιώδεις αρχές του είναι επίκαιρες όσο ποτέ"», ανέφερε ο κ. Δένδιας.
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.   - Sputnik Ελλάδα, 1920, 12.01.2022
Ελλάδα
Η Ελλάδα βάζει πλώρη για «καρέκλα» στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ:Τα κέρδη και η πιθανότητα εκλογής
Σκοπός, λοιπόν, όπως τόνισε, είναι να προβληθούν οι αρχές αυτές, οι οποίες αποτελούν τις βασικές αξίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής:
Ο σεβασμός στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών.
Ο πλήρης σεβασμός στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας.
Η απαγόρευση της χρήσης βίας ή ακόμα και της απειλής της χρήσης βίας.
Η ειρηνική επίλυση των διαφορών με βάση το Διεθνές Δίκαιο και επίσης, όπου χρειάζεται, με προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
«Όπως ανέφερα, βρισκόμαστε σε έναν πολύ καλό δρόμο. Αποδεικνύουμε κάθε μέρα ότι η Ελλάδα έχει και ρόλο και λόγο στα διεθνή θέματα. Πάντα στο όνομα συγκεκριμένων αρχών που εξυπηρετούν τα εθνικά μας συμφέροντα αλλά και τις παναθρώπινες αξίες», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.
Υπενθυμίζεται ότι, αν δεν προκύψει τρίτη υποψηφιότητα, τότε μαζί με τη Δανία αναμένεται να καταλάβει η Ελλάδα τη μία από τις δύο θέσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που αντιστοιχούν στη Δυτική Ομάδα για τη διετία ‘25-’26.

«Η εκλογή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα φέρει την Ελλάδα στο επίκεντρο λήψης σημαντικών αποφάσεων για όλα τα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, καθώς θα συναποφασίζει, μετέχοντας σε αυτό το όργανο» εξηγεί στο Sputnik διπλωματική πηγή του ΥΠΕΞ.

Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала