Καρδιά: Τα ποτά που θα μπορούσαν να προκαλέσουν «αιφνίδια» καρδιακή ανακοπή

© Φωτογραφία : CC0Καρδιά
Καρδιά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.02.2022
Συγκεκριμένη κατηγορία ποτών φαίνεται να προκαλεί αιφνίδια καρδιακή ανακοπή ακόμα και σε νέους ανθρώπους, σύμφωνα με σχετική μελέτη.
Οι καρδιακές προσβολές, που χαρακτηρίζονται από εφίδρωση και οξύ πόνο στο στήθος, είναι αποτέλεσμα των κακών επιλογών τρόπου ζωής που προοδευτικά βλάπτουν την αγγειακή υγεία.
Ακόμα, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Express», το αλκοόλ σχετίζεται με αυτή την πάθηση. Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια, άλλα ποτά έχουν εγείρει ανησυχίες για την επίδρασή τους στην καρδιά. Ένα δημοφιλές ρόφημα έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σε νέους και υγιείς ανθρώπους.
Η ματιά ενός μικρού αγοριού - Sputnik Ελλάδα, 1920, 25.01.2022
Προβλήματα όρασης: Το ένοχο φαγητό που μπορεί να οδηγήσει σε τύφλωση

Τα ενεργειακά ποτά και η καρδιά

Οι καρδιακές προσβολές εκδηλώνονται όταν παρεμποδίζεται η ροή του αίματος στην καρδιά και διάφοροι παράγοντες μπορεί να τις προκαλέσουν. Αρκετές έρευνες καταδεικνύουν ότι η κατανάλωση πάρα πολλών ενεργειακών ποτών θα μπορούσε να προκαλέσει ξαφνική καρδιακή ανακοπή σε υγιείς ανθρώπους.
Μάλιστα, οι κύριοι κίνδυνοι έγκεινται στις υψηλές συγκεντρώσεις καφεΐνης, καθώς τα ενεργειακά ποτά περιέχουν καλυμμένη καφεΐνη με τη μορφή παραγόντων όπως το γκουαρανά, η οποία προέρχεται από ένα φυτό που είναι πανομοιότυπο με την καφεΐνη, την ουσία του καφέ.
Αν και η καφεΐνη θεωρείται γενικά ασφαλής, έχουν αναφερθεί ανεπιθύμητες ενέργειες σε περίπτωση υπερβολικής κατανάλωσής της. Το γκουαρανά, ωστόσο, περιέχει διπλάσια ποσότητα καφεΐνης που βρίσκεται στους κόκκους του καφέ. Όταν αναμιγνύεται με άλλες δημοφιλείς ουσίες, όπως το τζίνσενγκ και την ταυρίνη, το γκουαρανά μπορεί να δημιουργήσει αβέβαιες αλληλεπιδράσεις, όπως προειδοποίησαν οι ερευνητές.
Πιεσόμετρο  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 01.02.2022
Υπέρταση: Ποιο έλαιο ρίχνει την πίεση μέσα σε λίγα λεπτά
Οι συγγραφείς σχετικής μελέτης που δημοσιεύθηκε στο «Anatolian Journal Of Cardiology», ανέφεραν «ανεξήγητες καρδιακές ανακοπές σε νέους μετά την κατανάλωση ενεργειακών ποτών». Μάλιστα, οι ίδιοι σημείωσαν ότι τα περιστατικά ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένα μεταξύ εκείνων που αναμείγνυαν ενεργειακά ποτά με αλκοολούχα ποτά.
Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες τόνισαν: «Φαίνεται ξεκάθαρα ότι τα ενεργειακά ροφήματα, ορισμένα ποτά και ορισμένα συμπληρώματα που περιλαμβάνουν διεγερτικά, μπορεί να οδηγήσουν σε κρίσιμα και σπάνια μη αναστρέψιμα καρδιαγγειακά περιστατικά στον νεαρό πληθυσμό».
Μάλιστα, οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η πιο αξιόπιστη εξήγηση ήταν ότι τα ενεργειακά ποτά «οδηγούν σε καταστροφικά γεγονότα μέσω θανατηφόρων αρρυθμιών».
Συμπληρώματα βιταμινών - Sputnik Ελλάδα

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала