Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

NASA: Σήμερα φτάνει στη Γη η ισχυρή ηλιακή έκλαμψη που εκτόξευσε ο Ήλιος - Τι μπορεί να προκαλέσει

© Φωτογραφία : CC0Ήλιος
Ήλιος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.02.2022
Με την άφιξη του CME στη Γη, είναι πιθανό να βιώσουμε μια γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G2, δηλαδή μέτριας κατηγορίας και χαμηλής επικινδυνότητας.
Σήμερα, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου, αναμένεται να φτάσει στον πλανήτη Γη η ισχυρή ηλιακή έκλαμψη που κατέγραψαν οι οι επιστήμονες της NASA τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, σύμφωνα με τις προβλέψεις ενός μοντέλου της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας..
Πρόκειται για στεμματική εκτίναξη μάζας (CME), δηλαδή μια ισχυρή έκρηξη κοντά στην επιφάνεια του ήλιου, η οποία προέκυψε έπειτα από ηλιακή έκλαμψη κατηγορίας Μ1.
Οι ηλιακές εκλάμψεις αυτής της κατηγορίας είναι μεσαίου μεγέθους διαστημικά καιρικά φαινόμενα που μπορούν να προκαλέσουν προσωρινές διαταραχές σε ραδιοσυχνότητες στη Γη, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.
Η έκρηξη, η οποία προήλθε από την ηλιακή κηλίδα AR2936, διήρκεσε για περισσότερες από τέσσερις ώρες, όπως σημειώνει στο Spaceweather.com ο αστρονόμος Tony Phillips.
Όπως αναφέρει το ertnews.gr, η έκρηξη αυτή είναι ένας τύπος CME γνωστός ως «halo CME», δηλαδή μια κατηγορία στεμματικών εκτινάξεων μάζας που εμφανίζεται ως ένα διαστελλόμενο φωτοστέφανο αερίου γύρω από τον Ήλιο σε εικόνες στεμματογράφου, όπως αυτές που λαμβάνονται από το Ηλιακό και Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο.
Με την άφιξη του CME στη Γη, είναι πιθανό να βιώσουμε μια γεωμαγνητική καταιγίδα κατηγορίας G2, δηλαδή μέτριας κατηγορίας και χαμηλής επικινδυνότητας.
Δίας και Καλλιστώ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.01.2022
Κόσμος
Ένα εκατομμύριο δολάρια σε όποιον λύσει τον «γρίφο» της τροφοδοσίας στο διάστημα δίνει η NASA
Το φαινόμενο αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει πολύωρο σέλας από τον Αρκτικό Κύκλο μέχρι τις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες και τη Νέα Υόρκη, ωστόσο τέτοιου είδους γεγονότα δεν επηρεάζουν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας ή τους δορυφόρους.
Με αυτό το γεγονός, ο τρέχων ηλιακός κύκλος, τον οποίο οι αστρονόμοι ονομάζουν Ηλιακό Κύκλο 25, θα ξεπεράσει τα αναμενόμενα όριά του, καθώς ο 11ετής ηλιακός κύκλος έχει δει περισσότερες ηλιακές κηλίδες απ' ό,τι είχε προβλεφθεί και είναι ισχυρότερος απ' ό,τι ανέμεναν οι ειδικοί, σύμφωνα με το Spaceweather.com. Σημειώνεται ότι, ενώ η κορύφωση του ηλιακού κύκλου είναι δύσκολο να προβλεφθεί, οι ειδικοί έχουν πει ότι ο κύκλος θα μπορούσε να κορυφωθεί γύρω στο 2025.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала