Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Τι ισχύει για την ανοσία όσων πέρασαν την Όμικρον – Τι δείχνουν τα τελευταία στοιχεία

© Sajjad HussainΚορονοϊός
Κορονοϊός  - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.02.2022
Μπορεί η εξάπλωση της Όμικρον να οδηγήσει σε μαζική ανοσοποίηση του πληθυσμού έναντι του κορονοϊού και επομένως προς το τέλος της πανδημίας; Τι δείχνει έρευνα για την ανοσία μετά τη λοίμωξη από Όμικρον.
Νέα στοιχεία σχετικά με το τι ισχύει για την ανοσία μετά τη λοίμωξη από την παραλλαγή Όμικρον έρχονται στη δημοσιότητα.
Συγκεκριμένα, οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα από την προδημοσίευση των R. K. Suryawanshi και συνεργατών σχετικά με την ανοσία μετά από λοίμωξη με την Όμικρον.
Σύμφωνα με την έρευνα, η λοίμωξη με τη μετάλλαξη Δέλτα –και όχι με την Όμικρον– οδηγεί στην ανάπτυξη ευρείας ανοσίας έναντι πολλαπλών στελεχών του κορονοϊού σε ποντίκια. «Παρόλο που ο ορός από ποντίκια που έχουν ιαθεί μετά από λοίμωξη με το στέλεχος Όμικρον εμφανίζει εξουδετερωτική ικανότητα μόνο έναντι του Όμικρον, ο ορός από ποντίκια που έχουν ιαθεί μετά από λοίμωξη με το στέλεχος Δέλτα εμφανίζει εξουδετερωτική ικανότητα έναντι τόσο του Δέλτα όσο και άλλων στελεχών ανησυχίας, συμπεριλαμβανομένου του Όμικρον» αναφέρεται.
Ακόμα, όπως σημειώνεται, αυτό συνέβη και στην περίπτωση της λοίμωξης με το αρχικό στέλεχος της Γουχάν.
Lockdown στην Αθήνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 02.02.2022
Κόσμος
Η αλήθεια για τα lockdown αποκαλύπτεται: Δεν ήταν «όπλο» για τη μείωση θνησιμότητας, δείχνει έρευνα
«Επιπλέον, και τα δύο στελέχη αναπαράχθηκαν στον ίδιο βαθμό στην ανώτερη αναπνευστική οδό και στους πνεύμονες των ποντικιών που είχαν μολυνθεί, καθώς και σε οργανίδια που ανθρώπινου αεραγωγού. Αντίθετα, ο βαθμός ιικού πολλαπλασιασμού στους πνεύμονες, η έκφραση προ-φλεγμονωδών κυτοκινών και συνολικά η βαρύτητα της νόσου ήταν σημαντικά μειωμένη με το στέλεχος Όμικρον» επισημαίνεται, επίσης.
Παράλληλα, σύμφωνα με τους καθηγητές του ΕΚΠΑ, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι ο ορός ανθρώπων που είχαν εμβολιαστεί και στη συνέχεια νόσησαν, είτε με το στέλεχος Δέλτα είτε με το στέλεχος Όμικρον, εμφάνισε διασταυρούμενη εξουδετερωτική ικανότητα με άλλα στελέχη του κορονοϊού.
Συνεπώς, τα αποτελέσματα της εν λόγω μελέτης δείχνουν ότι η λοίμωξη με την Όμικρον ενισχύει την προϋπάρχουσα ανοσία από τα εμβόλια, έναντι πολλαπλών στελεχών του κορονοϊού, ενώ από μόνης της πιθανότατα δεν οδηγεί σε διασταυρούμενη χυμική ανοσία σε μη εμβολιασμένα άτομα.
Δηλαδή, όπως προκύπτει, η ανοσία μετά από λοίμωξη με το στέλεχος Όμικρον προσφέρει προστασία έναντι της λοίμωξης από άλλα στελέχη του κορονοϊού μόνο στους εμβολιασμένους, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала