Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Πώς η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία – Το παράδειγμα της Ιταλίας

© Sputnik / Stringer /  / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΑγωγός φυσικού αερίου
Αγωγός φυσικού αερίου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 03.02.2022
Να ακολουθήσει η Ελλάδα το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών με την προμήθεια φυσικού αερίου προτείνει ο πρώην Ευρωβουλευτής, Νότης Μαριάς, μιλώντας στο Sputnik.
Ενώ η ενεργειακή κρίση εξακολουθεί να «σφυροκοπά» τα ελληνικά νοικοκυριά και πολλές φωνές υποκινούμενες από τη Δύση κατηγορούν τη Ρωσία για παιχνίδια με το φυσικό αέριο, την απάντηση στην κρίση φαίνεται να έχουν τα ευρωπαϊκά κράτη με αιχμή του δόρατος την Ιταλία, που προμηθεύονται αέριο από τη Ρωσία σε προνομιακές τιμές.
Αυτό εξηγεί μεταξύ άλλων στο Sputnik ο Νότης Μαριάς, καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, πρώην Ευρωβουλευτής και πρόεδρος του κόμματος «Ελλάδα-Ο Άλλος Δρόμος».
«"Κλειδί" αποτελούν τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, αφού οι ιταλικές εταιρείες ενέργειας που εξακολουθούν την ενεργειακή συνεργασία με τη Gazprom στη βάση τέτοιων συμφωνιών έχουν την ικανότητα να αγοράζουν το ρωσικό φυσικό αέριο σε πολύ φθηνότερες τιμές από αυτές που επικρατούν στην αγορά» υπογραμμίζει ο καθηγητής.
«Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, σε Ευρωπαίους πολιτικούς, επιχειρηματίες και καταναλωτές στο πλαίσιο πρόσφατης τηλεδιάσκεψης με εκπροσώπους της ιταλικής επιχειρηματικής ελίτ» υπενθυμίζει ο κ. Μαριάς.
Παράλληλα, προσθέτει ότι πρόκειται για «μεγάλη οικονομική και διπλωματική επιτυχία της Ρωσίας να λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης από 16 κορυφαίες εταιρείες που μετείχαν στην τηλεδιάσκεψη. Συνεργάζονται με τη Ρωσία και δεν έχουν κανένα λόγο να παίξουν το ψυχροπολεμικό παιχνίδι της Δύσης, κάτι που θα είχε ως επακόλουθο να "τινάξουν" στον αέρα τις οικονομικές σχέσεις Ιταλίας και Ρωσίας».
O αγωγός φυσικού αερίου EastMed - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.01.2022
Ελλάδα
EastMed: Το σενάριο των δύο αγωγών και ο ρόλος-«κλειδί» της Τουρκίας για το ηλεκτρικό καλώδιο

«Από το 2015 οι ΗΠΑ δεν ήθελαν τον EastMed»

Την ίδια στιγμή, ο κ. Μαριάς εκφράζει την αντίθεσή του στο γεγονός ότι, αν και η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαπραγματευτεί μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τη Ρωσία είτε σε επίπεδο διακρατικό είτε σε επίπεδο εταιρειών, «επιλέγει την προώθηση τού πολύ πιο ακριβού αμερικανικού σχιστολιθικού το οποίο θα μεταφέρεται από τις ΗΠΑ στον FSRU Αλεξανδρούπολης, δηλαδή στον πλωτό τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου».
«Από το 2015 φαινόταν ότι οι ΗΠΑ δεν ήθελαν, στην πράξη, τον αγωγό EastMed, που θα έδινε και τρίτη εναλλακτική λύση στην Ελλάδα. Αν ανατρέξουμε στην επίσκεψη Ομπάμα στην Ελλάδα, από τότε είχα επισημάνει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος επιδίωκε μια νέα συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά το LNG και τη μεταφορά του στην Ελλάδα, στον κόμβο (hub) της Αλεξανδρούπολης για να εξαχθεί στην περιοχή των Βαλκανίων» υπογραμμίζει ο πρώην ευρωβουλευτής.
Τα παραπάνω επιβεβαιώθηκαν πλήρως με τις «ευλογίες» των Ευρωπαίων εταίρων μας, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 17 Ιουνίου 2021 ανέφερε ότι ενέκρινε «στήριξη του ελληνικού δημοσίου ύψους 166,7 εκατ. ευρώ για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη».
Συνεπώς, καταλήγει ο κ. Μαριάς, μόνο τυχαία δεν ήταν η τορπίλη των ΗΠΑ στον EastMed αφού υπάρχει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала