Καφές και καρδιά: Γιατρός καταρρίπτει έναν μεγάλο μύθο

CC0 / pixabay.com / τούρκικος καφές
τούρκικος καφές - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.02.2022
Ο καρδιολόγος προειδοποίησε ότι ο καφές μπορεί να επηρεάσει περισσότερο τον εγκέφαλο παρά την καρδιά.
Ο καφές αναφέρεται συνήθως ως παράγοντας που επηρεάζει το μυοκάρδιο στο κυτταρικό επίπεδο, αλλά αυτό δεν είναι απόλυτα ακριβές, δήλωσε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο «Prime» ο καθηγητής του κέντρου Ιατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας του Λομονόσφ, καθηγητής του Ρωσικού Εθνικού Ερευνητικού Ιατρικού Πανεπιστημίου του Πιρογόφ, καρδιολόγος Αντρέι Αρντάσεφ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο καφές είναι ένα πολύπλοκο μείγμα με περισσότερες από 150 χημικές ουσίες, καθεμία από τις οποίες επηρεάζει τον οργανισμό με τον δικό της τρόπο.
Για παράδειγμα, τα αντιοξειδωτικά και οι φαινόλες μειώνουν τη φλεγμονή, έχουν αντιδιαβητική δράση και εμποδίζουν την ανάπτυξη καρκίνου.
Μία από τις κύριες ευεργετικές ιδιότητες του καφέ οφείλεται στο γεγονός ότι η μοριακή δομή της καφεΐνης μοιάζει με την αδενοσίνη, μία σημαντική χημική ουσία η οποία υπάρχει σε όλα τα κύτταρα του σώματος και δρα ως κατασταλτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Επομένως, η καφεΐνη συνδέεται με τους υποδοχείς αδενοσίνης στον εγκέφαλο και κατά συνέπεια μειώνει τις επιπτώσεις αυτής της ουσίας, τονώνοντας τον οργανισμό.
Καφές και γλυκά - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.12.2021
Καφές: Ποιο ζωτικό όργανό μας προστατεύεται με δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα
Έτσι, σύμφωνα με τον καρδιολόγο, το όργανο-στόχος της καφεΐνης είναι ο εγκέφαλος, αλλά σε καμία περίπτωση η καρδιά.
Σε μέτριες δόσεις (40 έως 300 mg), η καφεΐνη μπορεί να εξουδετερώσει τις επιδράσεις της αδενοσίνης, δηλαδή να μειώσει την κούραση και να αυξήσει την εγρήγορση.
Ωστόσο, όπως και με άλλα προϊόντα, πρέπει να γνωρίζουμε πόσο να καταναλώνουμε και να μην υπερβούμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα καφεΐνης, είπε καταλήγοντας ο Αντρέι Αρντάσεφ.
Καφές - Sputnik Ελλάδα

Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.

ΜεγιστοποίησηΕλαχιστοποίηση
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала