Νέα μέτρα στήριξης των αγροτών – Οι επτά παρεμβάσεις

© Sputnik / Aleksandr Kondratuk / Μεταφορά στο αρχείο φωτογραφίαςΑγροτικές εργασίες στο Τσελιάμπινσκ
Αγροτικές εργασίες στο Τσελιάμπινσκ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.02.2022
Νέα μέτρα στήριξης των αγροτών από το αρμόδιο Υπουργείο. Όλα όσα ανακοινώθηκαν.
Επτά μέτρα για τη στήριξη των αγροτών ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό.
Ο υπουργός ανακοίνωσε μέτρα ύψους 170 εκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας πως «στεκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς με πράξεις, όχι με λόγια. Η κυβέρνηση το 2021, παρά το σφικτό δημοσιονομικό πλαίσιο, στήριξε τους αγρότες μας με ένα δισ. ευρώ».

Τα επτά μέτρα

Το πρώτο, εκ των επτά μέτρων, είναι η κάλυψη του 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αγροτικής χρήσης για την περίοδο από Αύγουστο έως Δεκέμβριο 2021, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αγρότες μας θα δουν το ποσό αυτό να συμψηφίζεται με τον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.
Επεσήμανε πως δεν θα υπάρξει καμία διακοπή ρεύματος μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Το δεύτερο μέτρο αφορά την κάλυψη, κατά 50%, της ρήτρας αναπροσαρμογής για τους αγρότες και τις αγροτικές επιχειρήσεις για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.
Τεστ κορονοϊού στα Τρίκαλα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.02.2022
Κόσμος
Γιατί κάποιοι δεν κολλάνε κορονοϊό; Οι τρεις παράγοντες και η επιστημονική εξήγηση
Επόμενο είναι η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%, η ενίσχυση των κτηνοτρόφων με επιδότηση ύψους 7% επί του κύκλου εργασιών. Αφορά τον τζίρο που θα έχουν από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022. Το ύψος της ενίσχυσης αυτής εκτιμάται στα 30 εκατομμύρια ευρώ.
Μειώνεται, επίσης, ο ΦΠΑ στα λιπάσματα από το 24% στο 13%, μια παρέμβαση ύψους 20.000.000 εκατομμυρίων ευρώ.
Πέμπτο μέτρο, η ένταξη του μεταφορικού ισοδυνάμου για τη μεταφορά ζωοτροφών στην Κρήτη για το έτος 2022, που υπολογίζεται στα οχτώ εκατομμύρια ευρώ.
Αυξάνεται, κατά 50%, το πρόγραμμα των μικρών νησιών του Αιγαίου για τη μεταφορά ζωοτροφών. Η αύξηση είναι τριάμισι εκατομμύρια ευρώ.
Τέλος, θα εκδοθεί ΚΥΑ για την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τους νέους αγρότες, όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала