Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

ΣτΕ: Αντισυνταγματική η μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στην ΕΕΣΥΠ

© Φωτογραφία : SOOC/George Vitsaras / Συμβούλιο της Επικρατείας
Συμβούλιο της Επικρατείας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.02.2022
Το ΣτΕ χαρακτηρίζει συνταγματικά επιβεβλημένο τον έλεγχο της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και διά του μετοχικού της κεφαλαίου.
Αντισυνταγματική έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τη μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών της ΕΥΔΑΠ ΑΕ και της ΕΥΑΘ ΑΕ στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ, η διατήρηση της πλειοψηφίας των μετοχών από το δημόσιο είναι απαραίτητη ώστε να διασφαλίζεται η διαχείρισή της ως προς την παροχή από τη συγκεκριμένη υπηρεσία υπηρεσιών κοινής ωφέλειας απολύτως ζωτικής σημασίας.
Επομένως, χαρακτηρίζει συνταγματικά επιβεβλημένο τον έλεγχο της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και διά του μετοχικού της κεφαλαίου.
Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 30.06.2020
Τσίπρας κατά κυβέρνησης για ΕΥΔΑΠ: Δημόσιο αγαθό το νερό, δεν μπορεί να μπει σε διαδικασία πώλησης
Σημειώνει, επίσης, πως το Δημόσιο δεν επιτρέπεται να επιδιώκει, προεχόντως ή παραλλήλως, οικονομικούς ή άλλους σκοπούς, έστω και υπαγορευόμενους από το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον, όταν οι σκοποί αυτοί ανταγωνίζονται ή θέτουν σε κίνδυνο την αξιούμενη αδιάλειπτη και υψηλής ποιότητας παροχή των, ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό σύνολο, ως άνω υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης.
Κατά την ψήφιση της απόφασης μειοψήφησε ένα μέλος του Δικαστηρίου, που υποστήριξε πως ο συνεχής εφοδιασμός όσων κατοικούν ή διαμένουν στη Χώρα με επαρκή για τις προσωπικές και οικογενειακές τους ανάγκες ποσότητα πόσιμου ύδατος, όπως ορίζει το Σύνταγμα, μπορεί να επιδιώκεται είτε με υπηρεσίες που ανήκουν οργανικά στο κράτος και στους ΟΤΑ ή με νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στα οποία μετέχουν το κράτος ή οι ΟΤΑ, ανεξάρτητα από το ποσοστό συμμετοχής τους, είτε με νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, στα οποία δεν μετέχουν το κράτος ή οι ΟΤΑ.
Εργασίες αποκατάστασης βλάβης  κεντρικό αγωγό της Αραβησσού, από την ΕΥΑΘ στην βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, Θεσσαλονίκη, 30 Μαρτίου 2018. Η βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα σε πάρα πολλές περιοχές του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης που παραμένουν χωρίς νερό τις τελευταίες δύο ημέρες. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 17.01.2022
Ελλάδα
Θεσσαλονίκη: Έρευνες όλο το 24ωρο για τον μυστηριώδη ήχο – Τα πρώτα δεδομένα από την ΕΥΑΘ
Ωστόσο, η μεταβίβαση δυνάμει του ν. 4389/2016 από το Δημόσιο στην ΕΕΣΥΠ ΑΕ ποσοστού μεγαλύτερου του 50% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ ΑΕ αντίκειται στις διατάξεις των άρθρων 5 παρ. 5 και 21 παρ. 3 του Συντάγματος, καθόσον το Δημόσιο δεν ασκεί έλεγχο επί του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΕΣΥΠ και δεν πληρούται, ως εκ τούτου, η συνταγματική προϋπόθεση για τον επιβεβλημένο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ ΑΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, όχι απλώς με την άσκηση εποπτείας επ’ αυτής, αλλά και διά του μετοχικού της κεφαλαίου.
Τέλος, προσδιορίζεται ότι η ΕΕΣΥΠ ΑΕ, ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου παρεμβαλλόμενο μεταξύ του Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ ΑΕ, επιδιώκει, προεχόντως, σκοπούς ταμειακούς και ταμιευτικούς, με τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας προσιδιάζοντα στην εξυπηρέτηση των σκοπών αυτών.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала