Τριανταφυλλιές: Πότε και πώς γίνεται το κλάδεμα

© Sputniknews.gr/fedia dimopoulosΤριαντάφυλλα την άνοιξη
Τριαντάφυλλα την άνοιξη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.02.2022
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζεστε για να μεγαλώσετε τις τριανταφυλλιές σας.
Όταν γνωρίζετε τα βασικά του κλαδέματος των τριανταφυλλιών, ακόμη και ως άπειροι κηπουροί μπορείτε να επιτύχετε όμορφα αποτελέσματα. Μην σας τρομάζει το κλάδεμα - οι κανόνες και οι προειδοποιήσεις είναι κυρίως για όσους καλλιεργούν τριαντάφυλλα για εκθέσεις.
Για τον ερασιτέχνη κηπουρό που θέλει απλώς όμορφους, υγιείς θάμνους τριανταφυλλιάς, υπάρχουν πραγματικά μόνο μερικά βασικά στοιχεία που πρέπει να ακολουθήσουν.

Τι θα χρειαστείτε

Καλά γάντια
Ψαλίδι παράκαμψης - Οι λεπίδες παράκαμψης επικαλύπτονται και κάνουν καθαρή τομή.
Μπλούζες με μακριά μανίκια - Το σωστό ντύσιμο θα αποτρέψει το τρύπημα από τα αγκάθια.

Πότε να κλαδέψετε τις τριανταφυλλιές

Ο καλύτερος χρόνος για να κλαδέψετε τις τριανταφυλλιές είναι στα τέλη του χειμώνα ή στις αρχές της άνοιξης, περίπου όταν ξεκινά η ανάπτυξή τους. Δηλαδή από τον Ιανουάριο ή μέχρι το τέλος Μαΐου, ανάλογα με το κλίμα της περιοχής σας.
Άνοιξη: Το κύριο κλάδεμα πρέπει να γίνει νωρίς την άνοιξη, μετά το τέλος του παγετού σε ψυχρότερα κλίματα, ακολουθώντας τα 8 βασικά βήματα κλαδέματος που θα δούμε παρακάτω. Μπορείτε επίσης να αφήσετε τα τριαντάφυλλα να σας πουν - όταν αρχίσουν να ξεφυτρώνουν ή να ξεφλουδίζουν, είναι η ώρα.
Καλοκαίρι: Τα νεκρά λουλούδια μπορούν να κοπούν ανά πάσα στιγμή το καλοκαίρι. Ο Καρλ Μπενέτ, μακροχρόνιος Διευθυντής Αναπαραγωγής Τριαντάφυλλων της David Austin Roses, λέει ότι κατά την περίοδο της ανθοφορίας, το κλάδεμα θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες ανθοφορίες.
Φθινόπωρο: Μετά τον πρώτο παγετό, κόψτε τα μακρύτερα κοτσάνια για να μην σπάσουν σε χειμερινές καταιγίδες. Φροντίστε να μην είναι πολύ βαριές οι τριανταφυλλιές για να τις προστατέψετε από τον ξεριζωμό τους σε ισχυρούς ανέμους. Χαλαρώστε όμως, καθώς το πολύ κλάδεμα μπορεί να τονώσει την ανάπτυξη και αυτή η νέα ανάπτυξη μπορεί να καταστραφεί από τον παγωμένο καιρό. Αφαιρέστε τυχόν νεκρά ή άρρωστα κοτσάνια και φύλλα και καθαρίστε καλά τα κοπτικά εργαλεία σας για να αποτρέψετε τη μεταφορά ασθένειας σε άλλο φυτό.
Αγίου Βαλεντίνου - Sputnik Ελλάδα, 1920, 08.02.2021
Ελλάδα
SOS από ανθοπώλες για του Αγίου Βαλεντίνου: Τριαντάφυλλα χιλιάδων ευρώ μπορεί να πάνε στα σκουπίδια

Τα οχτώ βήματα του κλαδέματος

Θα εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι τα τριαντάφυλλα δεν χρειάζονται τόσο κλάδεμα όσο νομίζετε. Ακολουθήστε αυτά τα βήματα για να βεβαιωθείτε ότι τα τριαντάφυλλά σας θα ευδοκιμήσουν:
1. Αφαιρέστε όλα τα υπόλοιπα φύλλα.
Αυτό σας επιτρέπει να παρατηρείτε τη δομή του θάμνου και να δείτε καθαρά όλα τα καλάμια (μίσχοι). Αυτό το βήμα αφαιρεί επίσης τυχόν παράσιτα ή ασθένειες που μπορεί να κρύβονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο φύλλωμα.
2. Ξεκινήστε με το νεκρό κοτσάνι.
Πώς ξέρετε ότι είναι νεκρό; Κόψτε το - το καφέ είναι νεκρό, το πράσινο είναι ζωντανό.
3. Ανοίξτε το κέντρο του φυτού.
Βγάλτε τα διασταυρωμένα κλαδιά που μπορούν να προκαλέσουν ζημιά και να ενθαρρύνουν την ασθένεια. Στόχος είναι να έχουμε κλαδιά που φτάνουν προς τα πάνω με ανοιχτή δομή σε σχήμα αγγείου.
4. Αφαιρέστε τυχόν λεπτή, αδύναμη ανάπτυξη.
Ο βασικός εμπειρικός κανόνας είναι να αφαιρέσετε οτιδήποτε πιο λεπτό από ένα μολύβι.
5. Κλαδέψτε τα υπόλοιπα κλαδιά.
Κλαδέψτε κόβοντας από το 1/4 έως το μισό του κοτσανιού που «κοιτάει» προς τα έξω. Νέοι μίσχοι αναπτύσσονται προς την κατεύθυνση του άνθους και ο στόχος είναι να τους ενθαρρύνουμε να αναπτυχθούν προς τα έξω, όχι προς τα μέσα. Κάντε κοψίματα σε γωνία 45 μοιρών με κλίση μακριά από το μπουμπούκι.
6. Προστατέψτε τα φρέσκα κλαδιά.
Προστατέψτε τα φρεσκοκομμένα κοτσάνια από τη σήψη σφραγίζοντας τις τομές που έχετε κάνει.
7. Καθαρίστε.
Μετά το κλάδεμα, φροντίστε να καθαρίσετε τη γύρω περιοχή από κάτω. Όλα τα φύλλα και τα κομμένα κλαδιά πρέπει να απορρίπτονται καθώς ενδέχεται να ελλοχεύουν ασθένειες και παράσιτα.
8. «Ταΐστε» τα τριαντάφυλλά σας.
Τα τριαντάφυλλα «τρώνε» και χρειάζονται σωστή διατροφή, γι' αυτό ταΐστε τα με ένα λίπασμα μεγάλης διάρκειας.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала