https://sputniknews.gr/20220204/ypsili-holisteroli-ta-fainomenika-ygieina-froyta-poy-anevazoyn-ta-epipeda-tis-kakis-holisterolis-23345194.html
Υψηλή χοληστερόλη: Τα φαινομενικά υγιεινά φρούτα που ανεβάζουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης
Υψηλή χοληστερόλη: Τα φαινομενικά υγιεινά φρούτα που ανεβάζουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης
Αν και θεωρείται γενικά ως υγιεινό, ένα συγκεκριμένο είδος φρούτων θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει τη χοληστερόλη, σύμφωνα με σχετική μελέτη. 04.02.2022, Sputnik Ελλάδα
2022-02-04T05:12+0200
2022-02-04T05:12+0200
2022-02-04T08:42+0200
υγεία
διατροφή
χοληστερίνη
φρούτα
αποξηραμένα φρούτα
/html/head/meta[@name='og:title']/@content
/html/head/meta[@name='og:description']/@content
https://cdnn1.img.sputniknews.gr/img/07e5/03/17/9942053_0:37:1000:600_1920x0_80_0_0_796ef9c09a87ba9f125972f6c6127a5c.jpg
Η υψηλή χοληστερόλη μπορεί να συσχετιστεί ακόμα και με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Ευτυχώς, η διατροφή που δίνει έμφαση στα φρούτα, μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή της κατάστασης.Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της «Express», μια μελέτη δείχνει πως ένα συγκεκριμένο είδος φρούτου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα επιβλαβών λιπιδίων.Η χοληστερόλη και τα αποξηραμένα φρούταΤα φρούτα περιέχουν ποικίλες ποσότητες φρουκτόζης, τον κύριο τύπο μονοσακχαρίτη που βρίσκεται στα φρούτα. Η φρουκτόζη, η οποία είναι δύο φορές πιο γλυκιά από τη γλυκόζη, βρίσκεται σε αφθονία στα αποξηραμένα φρούτα.Χαρακτηριστικά, σε σχετική δημοσίευση του «WebMD» αναφέρεται: «Όταν αποξηραίνετε τα φρούτα, συγκεντρώνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά τους σε μια μικρότερη πυκνότητα. Αυτό σημαίνει ότι τρώτε λιγότερα αποξηραμένα φρούτα κατά βάρος για να φτάσετε στο ίδιο θερμιδικό όριο φρέσκων φρούτων. Ενώ τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε αύξηση βάρους».Για τον λόγο αυτό, τα άτομα που έχουν υψηλά τριγλυκερίδια συνιστάται να περιορίζουν την πρόσληψη φρουκτόζης σε όχι περισσότερο από 50 έως 100 γραμμάρια την ημέρα. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές που διερεύνησαν τις επιδράσεις των αποξηραμένων φρούτων στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης αυξήθηκαν μετά την κατανάλωση των τροφίμων.Τα ευρήματα της σχετικής μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο «British Journal of Nutrition», επεσήμαναν ότι οι επιπτώσεις των αποξηραμένων φρούτων στην καρδιο-μεταβολική υγεία δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένες. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη σε 55 ενήλικες με αυξημένο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), που είναι ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου για καρδιομεταβολική νόσο. Ο σκοπός της μελέτης ήταν να συγκριθούν τα αποτελέσματα της κατανάλωσης 2/4 φλιτζανιών μικτών φρούτων ή ενός σνακ ελέγχου ως προς την ενέργεια σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων.Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, οι ερευνητές είπαν: «Οι συγκεντρώσεις λιπιδίων και λιποπρωτεϊνών δεν διέφεραν μεταξύ των συνθηκών. Ωστόσο, τα αποξηραμένα φρούτα αύξησαν την LDL-χοληστερόλη σε σύγκριση με την αρχική τιμή. Μάλιστα, σε σύγκριση με το σνακ ελέγχου, τα αποξηραμένα φρούτα αύξησαν τη μέση γλυκόζη».Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες σημείωσαν: «Έτσι, η βραχυπρόθεσμη καθημερινή κατανάλωση μεγάλης μερίδας μεικτών αποξηραμένων δαμάσκηνων, χουρμάδων και σταφίδας χωρίς δομημένη διατροφική καθοδήγηση, δεν βελτίωσε τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, σε σύγκριση με τα σνακ πλούσια σε υδατάνθρακες, σε ενήλικες με αυξημένο βασικό καρδιομεταβολικό κίνδυνο».
https://sputniknews.gr/20220203/karkinos-o-threptikos-sporos-poy-theoreitai-exairetika-karkinogonos-23284420.html
https://sputniknews.gr/20220202/aghos-o-ypoylos-ehthros-tis-kardias-kai-oi-epta-deiktes-poy-apokalyptoyn-ton-kindyno-23108385.html
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
2022
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
Ειδήσεις
el_GR
Sputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
https://cdnn1.img.sputniknews.gr/img/07e5/03/17/9942053_22:0:822:600_1920x0_80_0_0_97f5d9bd9d5618c56d3ba793f40c4368.jpgSputnik Ελλάδα
feedback@sputniknews.gr
+74956456601
MIA „Rosiya Segodnya“
υγεία, διατροφή, χοληστερίνη, φρούτα, αποξηραμένα φρούτα
υγεία, διατροφή, χοληστερίνη, φρούτα, αποξηραμένα φρούτα
Υψηλή χοληστερόλη: Τα φαινομενικά υγιεινά φρούτα που ανεβάζουν τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης
05:12 04.02.2022 (Ανανεώθηκε: 08:42 04.02.2022) Αν και θεωρείται γενικά ως υγιεινό, ένα συγκεκριμένο είδος φρούτων θα μπορούσε δυνητικά να αυξήσει τη χοληστερόλη, σύμφωνα με σχετική μελέτη.
Η
υψηλή χοληστερόλη μπορεί να συσχετιστεί ακόμα και με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες. Ευτυχώς, η
διατροφή που δίνει έμφαση στα
φρούτα, μπορεί να βοηθήσει στην αναστροφή της κατάστασης.
Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με
σχετική δημοσίευση της «Express», μια μελέτη δείχνει πως ένα συγκεκριμένο είδος
φρούτου μπορεί να
αυξήσει τα επίπεδα επιβλαβών λιπιδίων.

3 Φεβρουαρίου 2022, 06:13
Η χοληστερόλη και τα αποξηραμένα φρούτα
Τα φρούτα περιέχουν ποικίλες ποσότητες φρουκτόζης, τον κύριο τύπο μονοσακχαρίτη που βρίσκεται στα φρούτα. Η φρουκτόζη, η οποία είναι δύο φορές πιο γλυκιά από τη γλυκόζη, βρίσκεται σε αφθονία στα αποξηραμένα φρούτα.
Χαρακτηριστικά, σε
σχετική δημοσίευση του «WebMD» αναφέρεται:
«Όταν αποξηραίνετε τα φρούτα, συγκεντρώνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά τους σε μια μικρότερη πυκνότητα. Αυτό σημαίνει ότι τρώτε λιγότερα αποξηραμένα φρούτα κατά βάρος για να φτάσετε στο ίδιο θερμιδικό όριο φρέσκων φρούτων. Ενώ τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε αύξηση βάρους».
Για τον λόγο αυτό, τα άτομα που έχουν υψηλά τριγλυκερίδια συνιστάται να περιορίζουν την πρόσληψη φρουκτόζης σε όχι περισσότερο από 50 έως 100 γραμμάρια την ημέρα. Σε μια μελέτη, οι ερευνητές που διερεύνησαν τις επιδράσεις των αποξηραμένων φρούτων στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης αυξήθηκαν μετά την κατανάλωση των τροφίμων.

2 Φεβρουαρίου 2022, 06:57
Τα ευρήματα της
σχετικής μελέτης, που δημοσιεύθηκαν στο «British Journal of Nutrition», επεσήμαναν ότι οι επιπτώσεις των
αποξηραμένων φρούτων στην καρδιο-μεταβολική υγεία δεν είναι επαρκώς τεκμηριωμένες. Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη σε
55 ενήλικες με αυξημένο
Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), που είναι ένας επιπλέον παράγοντας κινδύνου για καρδιομεταβολική νόσο. Ο σκοπός της μελέτης ήταν να συγκριθούν τα αποτελέσματα της κατανάλωσης 2/4 φλιτζανιών μικτών φρούτων ή ενός σνακ ελέγχου ως προς την ενέργεια σε μια περίοδο τεσσάρων εβδομάδων.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, οι ερευνητές είπαν: «Οι συγκεντρώσεις λιπιδίων και λιποπρωτεϊνών δεν διέφεραν μεταξύ των συνθηκών. Ωστόσο, τα αποξηραμένα φρούτα αύξησαν την LDL-χοληστερόλη σε σύγκριση με την αρχική τιμή. Μάλιστα, σε σύγκριση με το σνακ ελέγχου, τα αποξηραμένα φρούτα αύξησαν τη μέση γλυκόζη».
Ως εκ τούτου, οι επιστήμονες σημείωσαν: «Έτσι, η βραχυπρόθεσμη καθημερινή κατανάλωση μεγάλης μερίδας μεικτών αποξηραμένων δαμάσκηνων, χουρμάδων και σταφίδας χωρίς δομημένη διατροφική καθοδήγηση, δεν βελτίωσε τους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, σε σύγκριση με τα σνακ πλούσια σε υδατάνθρακες, σε ενήλικες με αυξημένο βασικό καρδιομεταβολικό κίνδυνο».
Οι απόψεις που εκφράζονται σε αυτό το άρθρο υγείας δημοσιεύονται μόνο για εκπαιδευτικούς και ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση ή θεραπεία. Το Sputnik επισημαίνει την ανάγκη να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν ακολουθήσετε οποιαδήποτε από τις συμβουλές που δημοσιεύονται στα άρθρα υγείας.