Κόσμος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 23.03.2021
Κόσμος
Διεθνείς ειδήσεις από όλο τον κόσμο. Άρθρα και αναλύσεις για όλα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την Μέση Ανατολή, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ασία και τον υπόλοιπο κόσμο.

ΗΠΑ: Επαναφέρουν την παραίτηση από τις κυρώσεις στο πλαίσιο του JCPOA για το Ιράν

© AFP 2023 / ATTA KENAREΠυρηνικό εργοστάσιο στο Ιράν
Πυρηνικό εργοστάσιο στο Ιράν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.02.2022
Την παραίτηση από τις κυρώσεις (waiver) όσον αφορά στο JCPOA, δηλαδή στη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, επανέφεραν οι ΗΠΑ, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (04/02).
Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αποκατέστησε την απαλλαγή από τις κυρώσεις (waiver) για το Ιράν, η οποία αποσκοπεί στη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις πυρηνικές δεσμεύσεις, όπως έγινε γνωστό την Παρασκευή (04/02), καθώς τα ενδιαφερόμενα μέρη εισέρχονται στις τελευταίες εβδομάδες των διαπραγματεύσεων για την αναβίωση του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA).
Συγκεκριμένα, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε στο Sputnik: «Οι τεχνικές συζητήσεις που διευκολύνονται από την παραίτηση, είναι απαραίτητες κατά τις τελευταίες εβδομάδες των συνομιλιών για το JCPOA και η ίδια η παραίτηση θα είναι ουσιαστική για να διασφαλιστεί η ταχεία συμμόρφωση του Ιράν με τις πυρηνικές του δεσμεύσεις. [...] Εάν οι συνομιλίες δεν καταλήξουν σε επιστροφή στην πυρηνική συμφωνία, τέτοιες τεχνικές συζητήσεις θα μπορούσαν ακόμα να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων μας για τη μη διάδοση».
Το κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες στις 7 Φεβρουαρίου, 2018. - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.02.2022
Κόσμος
Κομισιόν: Πιθανό «μπλόκο» στον Nord Stream 2 - Ψάχνουμε εναλλακτικές για το ρωσικό φυσικό αέριο
Όσον αφορά την απαλλαγή από τις κυρώσεις, θα επιτρέψει σε τρίτα μέρη να έχουν πιο λεπτομερείς τεχνικές συζητήσεις σχετικά με τη διάθεση των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου στο Ιράν και άλλες δραστηριότητες μη διάδοσης, είπε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ανακάλεσε την παραίτηση από τις κυρώσεις τον Μάιο του 2020, η οποία επέτρεψε σε βρετανικές, κινεζικές και ρωσικές εταιρείες να διευκολύνουν τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων σε τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις.
Έτσι, η απαλλαγή από τις κυρώσεις επέτρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Κίνα να βοηθήσουν το Ιράν να τροποποιήσει τον αντιδραστήρα του βαρέος νερού στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Αράκ σε αντιδραστήρα ελαφρού νερού, προκειμένου να αποτραπεί η παραγωγή επαρκούς πλουτωνίου που απαιτείται για την κατασκευή μιας πυρηνικής βόμβας.
Ακόμα, η απαλλαγή από τις κυρώσεις επέτρεψε στη Ρωσία να προμηθεύσει εμπλουτισμένο ουράνιο κατά 20% για να τροφοδοτήσει τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης, ο οποίος παράγει ιατρικά ισότοπα. Επιπλέον, στο πλαίσιο της απαλλαγής, η Ρωσία θα εξάγει τα σκραπ και τα αναλωμένα καύσιμα του Ιράν από τον εν λόγω ερευνητικό αντιδραστήρα.
Πάντως, η απαλλαγή από τις κυρώσεις δεν αποτελεί παραχώρηση προς το Ιράν, όπως διευκρίνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η ενεργοποίηση σχεδίων μη διάδοσης πυρηνικών όπλων και σχεδίων ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας για τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, της Μέσης Ανατολής και του κόσμου.
Επιπλέον, ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι αυτή η παραίτηση από τις κυρώσεις δεν αποτελεί ένδειξη ότι οι ΗΠΑ και το Ιράν πρόκειται να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με την αμοιβαία επιστροφή στην πλήρη συμμόρφωση με την πυρηνική συμφωνία.
Σεργκέι Λαβρόφ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 04.02.2022
Κόσμος
Λαβρόφ κατά ΗΠΑ: Ανοησίες τα περί ρωσικών σχεδίων για βίντεο-προβοκάτσια
Από τον Απρίλιο του 2021, η Βιέννη φιλοξενεί συνομιλίες για την αποκατάσταση της συμφωνίας. Ο όγδοος γύρος συνομιλιών για την πυρηνική συμφωνία του 2015 βρίσκεται σε εξέλιξη στην πρωτεύουσα της Αυστρίας από τα τέλη Δεκεμβρίου. Τα μέρη συμφώνησαν προηγουμένως σε δύο προσχέδια της συμφωνίας, τα οποία περιελάμβαναν διατάξεις που κάλυπταν τα ιρανικά συμφέροντα.
Υπενθυμίζεται ότι, τον Μάιο του 2018, η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε τη συμφωνία και επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στο Ιράν, το οποίο ως απάντηση εγκατέλειψε τις δεσμεύσεις του βάσει της συμφωνίας.
Επισημαίνεται πως οι υπογράφοντες την αρχική πυρηνική συμφωνία ήταν οι ΗΠΑ, το Ιράν, η Κίνα, η Γαλλία, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Ε.Ε.. Το JCPOA απαιτεί από την Τεχεράνη να περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμά της και να μειώσει δραστικά τα αποθέματά της σε ουράνιο με αντάλλαγμα την ελάφρυνση των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένης της άρσης του εμπάργκο όπλων πέντε χρόνια μετά τη σύναψη της συμφωνίας.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала