Σεξ και κορονοϊός: Πώς η πανδημία μείωσε τις ερωτικές επαφές - Τι ισχύει με τις γεννήσεις παιδιών

CC0 / / Ύπνος
Ύπνος - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.02.2022
Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι, σε παγκόσμιο επίπεδο, λόγω της πανδημίας της COVID-19 είναι λιγότερο ευχαριστημένοι από τη σεξουαλική ζωή τους και σπανιότερα κάνουν έρωτα.
Η πανδημία επηρεάζει το σεξ και αυτό, σύμφωνα με τους επιστήμονες, σχετίζεται με τα lockdown, την κοινωνική απομόνωση και το αυξημένο άγχος. Τι συμβαίνει όμως με τον ρυθμό των γεννήσεων;

COVID-19 και σεξ

«Επηρεάζει η πανδημία τη σεξουαλική ζωή;» αναρωτήθηκαν κάποιοι ερευνητές από τη Ρουμανία. Έτσι, δημιουργήθηκαν 64 μελέτες σχετικά με το θέμα από διαφορετικές χώρες. Οι επιστήμονες διάλεξαν επτά λόγω επιστημονικού χαρακτήρα και «αποδεκτού» επιπέδου ζωής.
Τα αποτελέσματα των επιστημονικών μελετών από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κίνα και την Τουρκία ήταν αρκετά απογοητευτικά.
Περισσότεροι από περίπου 7.000 εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα επισήμαναν τη μείωση της έντασης της σεξουαλικής δραστηριότητας σύμφωνα με τους υπολογισμούς των συντακτών, κατά μέσο όρο, 4,4 φορές σε σύγκριση με τον καιρό πριν την πανδημία.
Για παράδειγμα, στην Τουρκία, 1.356 άτομα απάντησαν σε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο που δημοσίευσαν οι επιστήμονες τον Ιούνιο του 2020. Αρκετοί εξέφρασαν τη λύπη τους σχετικά με τη μείωση της ερωτικής επιθυμίας.
Στη χειρότερη κατάσταση βρέθηκαν άγαμοι, καπνιστές, άτεκνοι, άνεργοι, καθώς και όσοι είχαν μακροχρόνιες σχέσεις.
Η προσωπική ζωή των κατοίκων της περιφέρειας της πρωτεύουσας έχει «πληγεί» ιδιαίτερα, κάτι που πιθανότατα οφείλεται στα αυστηρότερα απαγορευτικά μέτρα και τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων.
Αν πριν την πανδημία της COVID-19 οι ερωτηθέντες έκαναν έρωτα κατά μέσο όρο 1,8 φορές την εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας κάνουν μόνο 1,3 φορές.
Πιο συχνά όμως καταφεύγουν στον αυνανισμό. Οι ερευνητές εικάζουν ότι οι άνθρωποι μπορεί να φοβούνται μήπως κολλήσουν κορονοϊό κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, επομένως προτιμούν να μην έχουν σύντροφο.
Ανδρικό μόριο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 13.05.2021
Άνδρες, προσοχή: Πιθανή η στυτική δυσλειτουργία μετά την ανάρρωση από κορονοϊό
Έμμεσα, η μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας αποδεικνύεται και από την κρίση στην αγορά προφυλακτικών. Για παράδειγμα, οι πωλήσεις της εταιρείας Karex, έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς προφυλακτικών στον κόσμο, μειώθηκαν κατά 40%.
Άλλες εταιρείες στην αγορά, επίσης, βίωσαν τη μείωση των εσόδων. Μια από τις αιτίες ήταν η μείωση των προμηθειών από τις Αρχές και τις ΜΚΟ. Οι άνθρωποι, λόγω των lockdown και των ακυρώσεων ταξιδιών, επίσης, είχαν λιγότερους λόγους να χρησιμοποιούν προφυλακτικά.
Το δείχνουν και νέα στοιχεία από το Λουξεμβούργο. Η πανδημία έχει αλλάξει αρκετά τη ζωή μιας από τις πιο ευημερούσες χώρες στον κόσμο, όπου ζουν και αρκετοί ξένοι. Πιθανώς, ο φόβος της αρρώστιας αύξησε το άγχος και συνέβαλε στην αύξηση της κατάθλιψης.
Από τους 556 ερωτηθέντες τον χειμώνα του 2021, αρκετοί ανέφεραν μείωση των ερωτικών επαφών και της σεξουαλικής ευχαρίστησης. Λίγο καλύτερη ήταν η κατάσταση μεταξύ των σταθερών ζευγαριών.
Κατά τη διάρκεια επιδημιών, συχνά παρατηρείται κύμα ψυχικών διαταραχών, άγχους και καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Όλα αυτά είναι μια φυσιολογική αντίδραση στην αβεβαιότητα της κατάστασης. Είναι γνωστό ότι το έμφυτο ένστικτο της αυτοσυντήρησης στους ανθρώπους είναι πιο δυνατό από την ανάγκη της αναπαραγωγής.
Όποτε, δεν είναι καθόλου παράξενο ότι η σεξουαλικότητα απέκτησε δευτερεύουσα σημασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα όμως, μειώθηκε και η ποιότητα ζωής.
Ωστόσο, οι Ρουμάνοι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όταν περάσει ο κίνδυνος, η σεξουαλική ζωή θα επανέλθει στο φυσιολογικό.
Σεξ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 14.03.2020
Κόσμος
Κορονοϊός και σεξ: Μπορώ να κρατήσω ζωντανή αλλά ασφαλή την ερωτική μου ζωή;

Δημογραφική κρίση και «baby boom»

Οι ταραγμένοι καιροί συχνά προκαλούν πτώση του ρυθμού γεννήσεων. Αυτό είχε συμβεί κατά την επιδημία της ισπανικής γρίπης το 1918-1920, τη Μεγάλη Ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες και την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2008. Σήμερα η κατάσταση είναι παρόμοια.
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης του Ταμείου του ΟΗΕ για τον Πληθυσμό, στην πραγματικότητα τα τελευταία δύο χρόνια σε πολλές ανεπτυγμένες χώρες έχουν καταγραφεί λιγότερες γεννήσεις παιδιών. Η μεγαλύτερη μείωση έγινε στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία και την Ισπανία.
Ωστόσο, στο έγγραφο τονίζεται ότι η επίδραση ήταν βραχυπρόθεσμη και προσωρινή. Η πτώση σημειώθηκε τον χειμώνα του 2021, ενώ στη συνέχεια οι δείκτες ανέβηκαν κατακόρυφα και υπήρξε ακόμη και ανοδική τάση σε σχέση με το σημείο εκκίνησης. Εξαίρεση αποτελεί η Πορτογαλία, η οποία δεν έχει βγει ακόμη από την ύφεση.
Στις ΗΠΑ, όπου η κατάσταση με τον αριθμό των γεννήσεων δεν ήταν καλή εδώ και κάποια χρόνια, με την πανδημία απλώς χειροτέρεψε περισσότερο. Η πτώση όμως σε χώρες όπως η Βραζιλία, εξαρτάται πιθανόν από την καθυστέρηση εγγραφής των νεογνών.
Ταυτόχρονα, στις φτωχές αφρικανικές περιοχές ο ρυθμός γεννήσεων αυξάνεται, λόγω των απρογραμμάτιστων περιπτώσεων εγκυμοσύνης, μεταξύ άλλων, καθώς και ανάμεσα στους εφήβους. Έτσι, στο Μαλάουι καταγράφηκε αύξηση των 11% σε σύγκριση με το 2019. Ένας από τους παράγοντες είναι η ελλιπής παροχή ιατρικής περίθαλψης στις γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των μεθόδων αναπαραγωγής.
Στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως η Δανία, η Νορβηγία, η Φινλανδία, αντίθετα υπάρχει «baby boom». Στην Ιρλανδία, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 γεννήθηκαν κατά 16,5% περισσότερα παιδιά απ' ό,τι συνήθως, ενώ στη Φινλανδία κατά 7%.
Τον ρυθμό γεννήσεων επηρεάζουν πολλά πράγματα, όπως η οικονομία, η πολιτική κατάσταση και το επίπεδο εκπαίδευσης του πληθυσμού.
Σε μια περίοδο αβεβαιότητας, οι άνθρωποι συνήθως προσπαθούν να αναβάλλουν τη δημιουργία οικογένειας, έτσι το «baby boom» στη βόρεια Ευρώπη εξέπληξε πολύ τους επιστήμονες.
Η κατάσταση με την πανδημία σε αυτές τις χώρες δεν είναι τόσο σοβαρή όπως στον νότο, ενώ ταυτόχρονα οι γονείς υποστηρίζονται από το κράτος.
Υπάρχει καλά πληρωμένη γονική άδεια και παράλληλα παρέχεται εργασία εξ αποστάσεως που επιτρέπει στους γονείς να συνδυάζουν εργασία και οικογενειακές υποχρεώσεις.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала