Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

Αλεξανδρούπολη: Χιλιάδες ψάρια βγήκαν στο λιμάνι - Τι εκτιμούν οι ειδικοί

© Φωτογραφία : grtimes.grΑλεξανδρούπολη: Χιλιάδες ψάρια βγήκαν στο λιμάνι
Αλεξανδρούπολη: Χιλιάδες ψάρια βγήκαν στο λιμάνι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.02.2022
Χιλιάδες ψάρια βγήκαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Τι εξηγούν οι ειδικοί για αυτό το φαινόμενο.
Μπροστά σε ένα σπάνιο φαινόμενο βρέθηκαν κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης που έκαναν τη βόλτα τους στο λιμάνι, όταν διαπιστώσαν ότι χιλιάδες ψάρια έκαναν την εμφάνισή τους.
Στην πλειονότητά τους πρόκειται για κεφαλόπουλα μέσης ηλικίας, τα οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών και επιστημόνων που μίλησαν στο grtimes.gr, συνηθίζουν να κάνουν τέτοιου είδους συγκεντρώσεις μεγάλων πληθυσμών.

«Οι κέφαλοι συνηθίζουν να συγκεντρώνονται σε μεγάλα κοπάδια, δεν πρόκειται δηλαδή για ένα ανησυχητικό φαινόμενο και σημαντικό ρόλο σ’ αυτό παίζει και ο καιρός. Τώρα, γιατί υπάρχει τόσο μεγάλος πληθυσμός, αν οφείλεται δηλαδή στην περίοδο αναπαραγωγής δεν το γνωρίζω. Παρατηρείται ωστόσο συχνά ανάλογο φαινόμενο, καθώς το εν λόγω είδος ψαριού το κάνει αυτό. Η πιθανότερη εξήγηση είναι πως προτιμούν την επιφάνεια γιατί η οξυγόνωση που υπάρχει είναι μεγαλύτερη» αναφέρει ο επίκουρος καθηγητής του τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ιχυθολόγος Γιάννης Μπατζάκας.

Όπως εξηγεί ο υπεύθυνος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Dive in Action Δημήτρης Καμπανός, στην Αλεξανδρούπολη και γενικότερα στα βορειοανατολικά νερά βρίσκονται οι εκβολές της Μαύρης Θάλασσας που εισέρχονται στο Αιγαίο, με αποτέλεσμα η αλατότητα των νερών να είναι μικρή. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τις απότομες αλλαγές του καιρού δημιουργεί κάποια πλαγκτονική μεγέθυνση, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και τα ρεύματα.

«Οι κέφαλοι κινούνται όπου βρίσκουν θερμοκρασίες που τους βοηθούν και αυτή την εποχή οι θερμοκρασίες της θάλασσας έχουν αυξηθεί από έναν έως δύο βαθμούς. Μιλάμε για κέφαλους 30-40 εκατοστών δηλαδή μέσης ηλικίας που έχουν μια τάση να μπαίνουν σε μέρη με γλυκά νερά. Επιπλέον οι περιοχές εκεί, μετά από τόσες βροχοπτώσεις, αλλά και λόγω της Μαύρης Θάλασσας που έχει μικρή αλατότητα, ευνοούν τον κέφαλο να σηκωθεί από τον βυθό».

Ο κ. Καμπανός έδωσε, παράλληλα, και μια διαφορετική εξήγηση στο φαινόμενο τονίζοντας πως ο «κέφαλος λατρεύει τα λύματα. Οπότε το χειρότερο σενάριο είναι να έχει σπάσει κάποιος αγωγός ή να υπάρχει κάποιος βιολογικός καθαρισμός με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται αυτή η εικόνα ιχθυοτροφείου. Να υπάρχει δηλαδή ένας υπερτροφισμός που τα μάζεψε όλα εκεί».
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала