Επιστήμονες βρήκαν σχέση ανάμεσα σε παραπανίσια κιλά και νοημοσύνη

CC0 / Martin Vorel / Παχύσαρκος άντρας
Παχύσαρκος άντρας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.02.2022
«Νους υγιής εν σώματι υγιεί» υποστήριζαν οι Αρχαίοι Έλληνες ή οι Αρχαίοι Λατίνοι – κάπου εδώ οι απόψεις διίστανται- αλλά μια πρόσφατη επιστημονική έρευνα έρχεται να δείξει πως όποιοι κι αν το έλεγαν, μάλλον, τελικά, είχαν δίκιο.
Ερευνητές από το πανεπιστημιακή σχολή Ιατρικής McMaster University School of Medicine του Καναδά αναφέρουν ότι τα περιττά κιλά στο σώμα αποτελούν παράγοντα κινδύνου για την μείωση της γνωστικής ικανότητας στους ενήλικες.
Τα συμπεράσματα της μελέτης του δημοσιεύτηκαν σε άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό News – Medical.
Ειδικότερα, ακόμα και λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες καρδιοαγγειακού κινδύνου, όπως είναι ο διαβήτης, η υπέρταση ή βλάβες σε αγγεία του εγκεφάλου, «η σύνδεση ανάμεσα στο σωματικό βάρος και τις χαμηλότερες γνωστικές επιδόσεις επιμένει» αναφέρει η εν λόγω έρευνα.
«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι οι στρατηγικές να εμποδίσουν ή να μειώσουν το παραπανίσιο σωματικό λίπος μπορεί να διατηρήσουν τη γνωστική λειτουργία» ανέφερε η Σόνια Άναντ, επικεφαλής συγγραφέας και καθηγήτρια Ιατρικής στο πανεπιστημιακό Ίδρυμα, εξειδικευμένη στην Αγγειολογία.
Οι ερευνητές παρατήρησαν στα πειράματά τους ότι οι παχύσαρκοι σκόραραν στα τεστ IQ λες και ήταν περίπου τρία χρόνια γηραιότεροι από εκείνους που είχαν φυσιολογικό σωματικό βάρος.
Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με έναν αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης γεροντικής άνοιας και άλλων ειδών εκφύλισης της νοητικής λειτουργίας και της μνήμης.
Ένας πιθανός λόγος σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ότι η συσσώρευση λίπους συμβάλλει στις δυσλειτουργίες στου κυκλοφορικό σύστημα του εγκεφάλου.
σέλινο - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.02.2022
Η αλήθεια για τον «θαυματουργό» χυμό που προτείνεται σε άτομα με χρόνιες παθήσεις
Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα συμπεράσματα της έρευνας προέκυψαν από τη μελέτη 9.166 ανθρώπων που συμμετείχαν στην έρευνα.
Οι ηλικίες τους κυμαίνονταν από τα 35 έως τα 75 έτη, με μέση ηλικία τα 58.
Περίπου το 58% ήταν γυναίκες. Όσοι συμμετείχαν μέτρησαν το ποσοστό λίπους στο σώμα τους, ενώ 6,733 απ’ αυτούς υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία για να τους υπολογιστεί το κοιλιακό λίπος, αυτό που συσσωρεύεται εσωτερικά γύρω από τα σπλαχνικά όργανα.
Ενώ η μαγνητικές τομογραφίες κατέστησαν δυνατό να διαπιστωθούν και οι βλάβες που είχαν υποστεί στα αγγεία του εγκεφάλου.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала