Γυναίκες ή άντρες; - Ποιοι είναι οι σοφότεροι - Τι λένε οι επιστήμονες

CC0 / / Ζευγάρι στο ηλιοβασίλεμα
Ζευγάρι στο ηλιοβασίλεμα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.02.2022
Η σοφία χαρακτηρίζεται ως η ικανότητα κάποιου να χρησιμοποιεί τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα ένστικτά του στη ζωή και συχνά συνδέεται με την αμερόληπτη κρίση, την ορθολογική σκέψη, αλλά και τη συμπόνια.
Υπάρχει όμως νόημα στη συζήτηση εάν η σοφία είναι κάτι που χαρακτηρίζει περισσότερο τους άντρες ή τις γυναίκες;
Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα, το φύλο ίσως παίζει ρόλο στο πόσο σοφοί είμαστε ή όχι.
Μια ομάδα ερευνητών από τα πανεπιστήμια της Καλιφόρνια και του Κολοράντο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ξεκίνησαν να ανακαλύψουν το κατά πόσο υπάρχουν διαφορές στις δυνατότητες για σοφία ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες.
Η έρευνά τους εξέτασε τις επιδράσεις του φύλου σε σχέση με τη σοφία και άλλες σχετικές έννοιες όπως η κατάθλιψη, η μοναξιά, η αισιοδοξία και η ικανότητα να ξεπερνά κάποιος τα τραυματικά γεγονότα.
Στην έρευνά τους χρησιμοποίησαν την Τρισδιάστατη Κλίμακα Σοφίας «3-Dimensional Wisdom Scale (3D-WS)» και τη Κλίμακα Σοφίας του Σαν Ντιέγκο (SD-WISE).
«Βάσει της πρώτης κλίμακας, οι γυναίκες είχαν καλύτερα αποτελέσματα, αλλά απέτυχαν να ξεπεράσουν τους άντρες στη δεύτερη κλίμακα σοφίας. Στη μελέτη συνολικά συμμετείχαν 659 άνθρωποι, με ηλίκίες από 27 έως και 103 ετών.
Παχύσαρκος άντρας - Sputnik Ελλάδα, 1920, 06.02.2022
Επιστήμονες βρήκαν σχέση ανάμεσα σε παραπανίσια κιλά και νοημοσύνη
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η Τρισδιάστατη Κλίμακα Σοφίας αποτελείται από τρεις άλλες υποκλίμακες που υπολογίζουν τη γνωστική, τη στοχαστική και τη συναισθηματική σοφία.
Όσο για την Κλίμακα Σοφίας του Σαν Ντιέγκο, αυτή αξιολογεί 6 άλλες υποκλίμακες: τη συμβουλευτική σε άλλους, τις αποφάσεις, τη συναισθηματική αυτορύθμιση, τη διαίσθηση ή αυτοστοχασμό, την αποδοχή διαφορετικών ή αποκλινουσών συμπεριφορών και αξιών, καθώς και την κοινωνική δράση-συμπεριφορά.
«Γυναίκες και άντρες έχουν διαφορετικές ικανότητες όσον αφορά στα διάφορα χαρακτηριστικά της σοφίας, πιθανότατα λόγω κοινωνικών αλλά και βιολογικών παραγόντων» εξηγεί η ομάδα των ερευνητών στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Psychology.
«η Εξατομίκευση των παρεμβάσεων σοφίας των ανθρώπων με βάση τα προφίλ τους αποτελεί το επόμενο σημαντικό βήμα» σχολίασαν οι επιστήμονες για την έρευνα.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала