Η ελληνική σημαία - Sputnik Ελλάδα, 1920
Ελλάδα
Η επικαιρότητα από κάθε γωνιά της Ελλάδας, την Αθήνα τη Θεσσαλονίκη ή την επαρχία. Γρήγορη και έγκαιρη ενημέρωση για όλες τις εξελίξεις.

«Ένας στους 10 κατοίκους της Αττικής κάνει χρήση κάνναβης δείχνουν τα λύματα»

© SputnikKannabishop, στα Εξάρχεια
Kannabishop, στα Εξάρχεια - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.02.2022
Τι ανέφερε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, ο οποίος μελετά και την εξάπλωση της επιδημίας του κορονοϊού μέσω των λυμάτων.
Από τις υψηλότερες στην Ευρώπη είναι η χρήση κάνναβης στην Αττική, σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Νίκο Θωμαΐδη.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά», ο καθηγητής σημείωσε ότι «η Αθήνα είναι η 5η ή η 6η πόλη στην Ευρώπη, παρακολουθώντας διαχρονικά τη χρήση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και μάλιστα από το 2011 συστηματικά και κάθε χρόνο δίνουμε τα στοιχεία από την ανάλυση των λυμάτων στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης των Ναρκωτικών, όπως και στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης».
Όπως εξήγησε επίσης ο κ. Θωμαΐδης, η χρήση κάνναβης είχε μια ύφεση στην πρώτη φάση του lockdown από τον Μάρτιο του 2020 έως τον Σεπτέμβριο του 2020, κάτι που παρατηρήθηκε και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, ενώ αποδόθηκε στην απουσία διακίνησης.
«Ωστόσο, στην Αθήνα είδαμε μια αύξηση στη χρήση από τον Οκτώβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021. Τον Μάρτιο του 2021 είχαμε αρκετά μεγάλη χρήση η οποία αντιστοιχεί περίπου στο 10% του πληθυσμού της Αττικής», πρόσθεσε.
Στη συνέχεια, αφού τόνισε ότι η χρήση της κάνναβης φαίνεται πως έχει μια περιοδικότητα, «δηλαδή αυξάνει τον χειμώνα και μειώνεται τους θερινούς μήνες», υπογράμμισε ότι «μπορεί να διαφεύγει των λυμάτων η χρήση, δηλαδή μπορεί να μη μειώνεται η χρήση, αλλά να μην εντοπίζεται από τις μετακινήσεις. Αλλά μπορεί και όντως να μειώνεται».
Ο καθηγητής εκτιμά πάντως ότι η μεγαλύτερη χρήση μπορεί να οφείλεται και σε ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα της τελευταίας περιόδου, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Παρακολούθηση των Ναρκωτικών, σύμφωνα με το οποίο γενικά έχει πέσει η ποιότητα της διακινούμενης κάνναβης.
Την ίδια ώρα, η χρήση κάνναβης είναι αυξημένη στον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και σε συγκεκριμένες πόλεις στην Ολλανδία, στο Παρίσι, στο Λονδίνο.
Γονείς Αλκη - Sputnik Ελλάδα, 1920, 07.02.2022
Αθλητικά
Γονείς Άλκη: «Δεν κρατάμε κακία, ήξερε μόνο να αγαπά - Ο χαμός του παιδιού μας να τους ενώσει όλους»
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Θωμαΐδη, τα στοιχεία δείχνουν και αύξηση στη χρήση κοκαΐνης το 2020, ωστόσο, όπως και άλλων διεγερτικών ουσιών στην Αθήνα είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη.
«Με βάση την ανάλυση των λυμάτων αυτή τη στιγμή υπολογίζουμε ότι χρήση της κοκαΐνης κάνει περίπου το1,8% των κατοίκων της Αττικής κατά μέσο όρο», δήλωσε, προσθέτοντας: «Επομένως έχουμε μια καταγεγραμμένη αύξηση της χρήσης που επιβεβαιώνεται τόσο από την χρήση όσο και από τις κατασχέσεις. Αυτό δεν έχει να κάνει με την πανδημία, αλλά με την αύξηση της διακίνησης πανευρωπαϊκά».
Καταλήγοντας ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας τόνισε ότι γίνεται συστηματική έρευνα στον τομέα αυτό από το 2010, δηλαδή από την έναρξη της οικονομικής κρίσης.
«Παρακολουθούμε συστηματικά τη χρήση διάφορων ψυχοτρόπων φαρμάκων, αντιβιοτικών και παράνομα διακινούμενων ουσιών. Μεταξύ 2012-2014 είδαμε μια μεγάλη αύξηση στη χρήση ψυχοτρόπων ουσιών. Από τότε έχει παραμείνει η συνήθεια να καταφεύγει ο πληθυσμός της Αττικής σε αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά. Αυτό που παρατηρούμε είναι ότι από το 2019 που υπήρχε μια μικρή ύφεση, το 2020 κάτω από τις συνθήκες εγκλεισμού είδαμε μια αύξηση στη χρήση αντικαταθλιπτικών και αγχολυτικών, η οποία κορυφώθηκε στο δεύτερο μεγάλο lockdown από τον Νοέμβριο του 2020 έως τον Μάρτιο του 2021», είπε.
Ροή ειδήσεων
0
Για τη συμμετοχή στη συνομιλία,
συνδεθείτε ή εγγραφείτε.
loader
Συνομιλίες
Заголовок открываемого материала